Hirdetés

Akár egy kisebb autó súlyát is elbírhatja a papírszék

|

A hullámkartonból stílusos dizájnerbútorok is készülhetnek.

Hirdetés

Március 18-án ünnepeltük az újrahasznosítás világnapját, amivel kapcsolatban örömhír, hogy egyre többen vannak, akik a fenntartható vagy újrahasznosított anyagokban nem csupán szükségmegoldást, hanem valódi lehetőséget látnak.

A hullámkartonból készült dizájnerbútorok például kiállják az idő próbáját: speciális szerkezetüknek köszönhetően megdöbbentően jó a teherbírásuk, formatervezési szempontból is rengeteg lehetőséget rejtenek, a körforgásos alapanyagnak köszönhetően pedig még fenntarthatóak is.

A hullámkartonból készült dizájnerbútorok tartósak és fenntarthatóak
A hullámkartonból készült dizájnerbútorok tartósak és fenntarthatóak

Ahullámkarton további előnye, hogy alapvetően olcsó, így kedvező árú, ám kiváló minőségű bútorok készíthetőek belőle - ezt bizonyítják az alábbi tervezők munkái is.

Hirdetés

Frank Gehry, kanadai származású, több építészeti díjat is elnyert, a 20. század egyik legelismertebb építésze. Nevéhez olyan épületek fűződnek, mint a Los Angeles-i Walt Disney Concert Hall, a Guggenheim Múzeum Bilbaóban vagy a prágai Táncoló Ház. A neves tervező azonban karrierjét - legalábbis a méreteket tekintve - kisebben kezdte, eleinte ugyanis bútortervezőként szerzett hírnevet magának.

1969-ben mutatta be nagy sikerű Easy Edges nevű kollekcióját. Ennek legikonikusabb darabja a Wiggle szék, amely már látványra is hihetetlenül masszív és mutatós. Ezeket a tervező a hullámos rétegek irányának váltakoztatásával ért el. A már önmagában is egyedi bútor érdekességét fokozza, hogy Frank Gehry a NASA megbízására találta ki és készítette el az első darabokat.

Terbe János nemzetközi szinten is elismert formatervező, aki nem titkolja, hogy gyerekkora óta erősen kötődik a természethez, a környezethez, és munkája során is felelősséget érez az iránt, hogy fenntartható, körforgásba illeszkedő bútorokat és tárgyakat készítsen, miközben nem mond le a szépségről és a minőségről. Ehhez a misszióhoz ideális alapanyagot kínál a hullámkarton, amiből Terbe János készített már székeket, lámpákat, asztalokat és egyéb kiegészítőket is, kartonból készült dizájn bútoraival pedig számos nemzetközi kiállításon találkozhattak már az érdeklődők, többek között Párizsban, Tokióban és Dubaiban is.

A szükség törvényt bont: különösen igaz ez a Riab bútoraira, amelyek eredetileg a környezettudatosság és az költséghatékonyság jegyében születtek még 10 évvel ez előtt. A márka azonban az utóbbi években - különösen a gazdasági válság és a nyersanyaghiány következtében - jóval szélesebb körben is ismert lett, és mára lakberendezők is szívesen dolgoznak vele, akár ágyakat, székeket vagy más, sokrétűen felhasználható és környezettudatos bútort keresnek. De a projekt nem áll meg a fenntartható anyagok használatánál, a körforgást elősegítve minden eladott termékük után ültetnek egy fát az Eden Reforestation Projects nevű, erdősítéssel foglalkozó civil szervezettel karöltve.

Karthic Rathinam a húszas éveiben járó indiai vállalkozó, aki máris egy sikeres, kartonbútorokat gyártó cég, az Out of the Box vezetője. Ráadásul az ötletet egy kényszerhelyzet szülte, amikor is a fiatal diáknak egy kormányzati döntés következtében hirtelen kellett új szállásra költöznie, rengeteg kartondobozzal és kevés pénzzel, hogy új bútorokat vásároljon.

Vállalata székeket, foteleket és polcrendszereket is készít, bútorai pedig akár 100 kilót is elbírnak, vízállóak, és legalább öt éven át használhatóak - de természetesen ez után sem kerülnek a szemétbe, hiszen megújuló alapanyaguk a garancia arra, hogy helyük van a körforgásos gazdaságban. Még az otthoni összeállításukra is figyelve, a bútorokat úgy tervezték és alkották meg, hogy bármilyen eszköz, ragasztó, rögzítő eszköz nélkül összeilleszthetőek legyenek a darabok.

Miklós Zsolt, a Rondo Hullámkartongyártó Kft. ügyvezetője szerint a hullámkarton éppen fenntarthatósága, valamint egyedi tulajdonságaiból eredő teherbírása miatt lehet megfelelő válasz a zöldebb jövő kihívásaira.

A hullámkarton sokoldalúan felhasználható anyag, szerkezete miatt olyan erős és ellenálló, hogy - természetesen a megfelelő tervezés mellett - akár komolyabb súlyokat is elbír, így mindennapos használatban lévő bútorokat is lehet akár készíteni belőle. Ráadásul, mivel gyakorlatilag számtalanszor újrahasznosítható, és maradéktalanul lebomlik, a hullámkarton az egyre többek által szem előtt tartott környezettudatossági szempontoknak is tökéletesen megfelel

- tette hozzá a szakember.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Ne maradj le a legfontosabb zöld hírekről! Engedélyezd az értesítéseket és az elsők között olvashatod a legfrissebb cikkeinket e-mobilitás, okosváros és okosotthon témákban (hogy a többiről ne is beszéljünk! :)