17 °C Budapest
Caucasian young woman coughing and sitting under the duvet at home

Vigyázat, ezek a hörghurut tünetei: mitől alakul ki a hörghurut, mennyi idő alatt gyógyul meg?

2023. március 25. 15:04

A hörghurut Magyarországon az egyik leggyakoribb légzőszervi megbetegedés, becslések szerint évente több százezer ember esik át rajta valamilyen náthajellegű vírus következményeképp, vagy irritatív anyag belégzésétől. Tudd meg, mi a hörghurut jelentése, mitől alakul ki a hörghurut és mennyi ideig tart a hörghurut! A hörghurut mennyi idő alatt gyógyul meg, hogyan történik a hörghurut kezelése?

Cikkünkben a hörghurut nevű gyakori légzőszervi megbetegedés kapcsán tájékoztatjuk olvasóinkat: milyen betegség a hörghurut, mik a hörghurut tünetei, a hörghurut meddig tart, avagy a hörghurut mennyi idő alatt gyógyul meg? Amellett, hogy megtudhatod, mi az a hörghurut és mitől alakul ki a hörghurut, azt is eláruljuk, hogy mennyi ideig tart a hörghurut, hogyan zajlik a hörghurut kezelése, és hogy hörghurut gyógyszer vény nélkül is kapható-e vagy mindenképp jelentkeznünk kell a hörghurut tüneteivel háziorvosunknál!

Mi a hörghurut?

A hörghurut, más néven hörgőgyulladás a tüdőben található hörgők nyálkahártyájának gyulladásos megbetegedése. A tüdőben a hörgők felelnek azért, hogy a szervben lerakódott szennyeződésektől megszabaduljunk, azonban, ha a nyálkahártya begyullad, nyáktúltermelődés következik be – ez irritálja a légutakat. Amikor a tüdő meg akar szabadulni a nyákos feleslegtől, hurutos köhögés, köpetürítés következik be, ami a hörghurut tünetei között a legjellegzetesebb.

A hörghurut mitől alakul ki?

A hörghurut okai közé soroljuk a légúti fertőzéseket (pl. influenza, koronavírus, RSV-vírus stb.), emellett a hörghurut kiváltó oka lehet még az irritatív anyagok belégzése – gondolunk ezalatt a dohányzásra és a szmogos levegőre, de a hörghurut rizikófaktorát növeli a sok stressz és az alultápláltság is.

Mik a hörghurut veszélyei?

Ha valakinél a hörghurut tartós alsó légúti betegségként két egymást követő évben is, 3 hónapnál hosszabb ideig fennáll, idült hörgőgyulladásról beszélhetünk. A hörghurut különféle súlyossági fokozatokban is jelentkezhet: az enyhe hörghurut tünetei lehetnek az egyszerű hurutos köhögés és a reggeli köpetürítés, de a későbbiekben, ha nem foglalkozunk a problémával, felléphet a nehézlégzés, a tüdőgyulladás és az oxigénhiányos állapot, illetve szívelégtelenség is.

Mik a hörghurut tünetei?

A hörghurut egy jellegzetes tüneteket produkáló betegség, felnőtteknél és gyerekeknél is köhögéssel történő köpetürítés, azaz hurutos köhögés formájában jelentkezik, de a sima köhögés, a sípoló vagy nehézlégzés és a láz is utalhat rá. Amennyiben a hörghurut tünetei közt az utóbbiak is előfordulnak, illetve, ha a hörghurut nem múlik, mindenképpen kérjük ki háziorvosunk tanácsát, mert lehetséges, hogy a hörghurut gyógyszeres kezelése válhat szükségessé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyi ideig tart a hörghurut?

Gyakori kérdés, hogy a hörghurut meddig tart, a hörghurut mennyi idő alatt gyógyul meg. A hörghurut általában néhány nap alatt elmúlik (lezajlik az influenza/náthajellegű megbetegedés, vagy megszűnik a hörghurutot kiváltó ingerlő tényező), azonban, ha a hörghurut lázzal jár és a tünetek nem csillapodnak egy hét után sem, ne késlekedjünk orvoshoz fordulni.

Hogyan történik a hörghurut kezelése?

Alapvetően a hörghurut magától elmúlik, azonban amennyiben a hörghurut súlyosabb tünetekkel jelentkezik, kezelőorvosunk antibiotikumkúrával segítheti a védekezést - ez bakteriális eredetű fertőzéseknél jelent megoldást. Amennyiben a hörghurut kiváltó oka vírusfertőzés (pl. koronavírus), akkor támogató kezelés formájában segítenek javítani a beteg közérzetét, mindemellett fontos, hogy kerüljük a hörghurutot ingerlő dohányzást és lehetőség szerint a szmogos levegő belégzését is.

A hörghurut kezelése házilag

Kimondottan hörghurut gyógyszer vény nélkül is kapható, ha a hörghurut kellemetlen tüneteit szeretnénk csökkenteni. Erre a célra szedjünk köptetőt, kiváló természetes gyógyszer a lándzsás útifűből készült szirup, emellett ajánljuk a kamillás gőzölést és az eukaliptuszos mellkasbekenőt is. Hörghurut esetén ügyeljünk a bőséges folyadékbevitelre, fogyasszunk minél több meleg teát, kerüljük a fizikai megerőltetést és pihenjünk sokat. Fertőző betegség gyanúja esetén ne menjünk közösségbe!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem