Gyártók Pozsonyban fogják gyártani az elektromos Cayenne-t

Pozsonyban fogják gyártani az elektromos Cayenne-t

autopro.hu/P.B. | 2023.03.24 09:22

Pozsonyban fogják gyártani az elektromos Cayenne-t

Fotó: Porsche Newsroom

Oliver Blume, a Porsche vezetője néhány nappal ezelőtt hivatalosan is bejelentette a már várható hírt – az elektromos Cayenne érkezését. Mostanra az is eldőlt, hogy a Porsche sikeres modelljének elektrifikált verzióját hol fogják gyártani.

Hirdetés

A Porsche Cayenne negyedik generációját az elődhöz hasonlóan a pozsonyi üzemben gyártják majd. A leendő Cayenne lesz az első tisztán elektromos SUV, amelyet Pozsonyban fognak gyártani.

„Biztos vagyok benne, hogy a csapat alaposan felkészül erre, és az új generáció - ha eljön az ideje - a tipikus Porsche minőségben fog készülni a kezdetektől” – mondta Albrecht Reimold, a Porsche AG igazgatóságának a tagja, aki gyártásvezetőként 2012-től 2016-ig irányította az üzemet.

A Porsche ragaszkodik következetes elektromos stratégiájához. A Taycannal máris forgalomba került egy tisztán elektromos Porsche Stuttgart-Zuffenhausenből. A Macan 2024 elején a Cayenne kistestvéreként követi majd őt a lipcsei üzemből – közben a kétajtós Boxster és Cayman villamosítása is megtörténik az évtized közepéig eldőlt. A négyüléses Panamera szedán jövője viszont még nyitott. Ennek is elektromossá kell válnia a következő generációban, vagy ki kell vezetni. A 911-es viszont utolsóként kap elektromos hajtást. Sajátos menettulajdonságai miatt a Porsche 2030 után is ragaszkodna a belső égésű motorokhoz, de már e-üzemanyagokkal.

Még várni kell pár évet

A Macanhoz hasonlóan valószínűleg a Cayenne is az Audival közösen kifejlesztett PPE platformra épül, ami számos karosszériatípust tesz lehetővé.

A mintegy 12 ezer alkalmazottat foglalkoztató pozsonyi üzem a Volkswagen Csoport többmárkás üzeme. A Cayenne mellett hagyományosan itt gyártják a nagyméretű Touareg (VW), Q7 és Q8 (Audi) terepjárókat, de a kis VW up! és a Škoda Karoq is a szlovák fővárosban készül.

Az elektromos Cayenne várhatóan 2027 körül gördül le a gyártósorról először. A Porsche jelenleg a harmadik generáció arculatváltását készíti elő. A Porsche szerint alaposan feljavított SUV premierje a következő hetekben lesz. A Cayenne több mint 20 éve a Porsche portfóliójának része, ez idő alatt 95.604 leszállított járművel a 2022-es Cayenne-re volt a legnagyobb kereslet a Porsche kínálatában.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink