Videó – elkapták a pápai ámokfutót, aki ittasan menekült a rendőrök elől

A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, eltiltás hatálya alatt, és ittas állapotban elkövetett járművezetés, valamint jármű önkényes elvételének bűncselekménye miatt nyomoz a 28 éves férfival szemben.

2023. március 21., 15:37

Szerző:

A megalapozott gyanú szerint a veszprémi férfi 2023. március 15-én, este, úgy közlekedett egy más személy tulajdonában álló gépkocsival Pápán, hogy ittas állapotban volt és – 2026 júniusáig tartó – 6 év közúti járművezetéstől eltiltás hatálya alatt állt, olvasható az ügyészség honlapján.

A rendőrök bizonytalan úttartása és irányjelző használata nélküli kanyarodása miatt közúti ellenőrzés céljából akarták a járművet megállítani a szolgálati gépkocsi megkülönböztető fényjelzésének bekapcsolásával, a férfi azonban menekülni kezdett az egyenruhások elől.

Az üldözésbe időközben egy másik  szolgálati gépkocsi is bekapcsolódott, a sofőr ennek ellenére több közlekedési szabályt is megszegve, néhol 90-100 km/órás sebességgel haladt a külváros felé, majd egy kapubejárónak ütközött. A rendőrök a gépkocsihoz futottak, felszólították annak vezetőjét, hogy szálljon ki, aki ennek nem tett eleget és úgy indult tovább, hogy közben az egyik rendőr a nyitott kocsiajtón keresztül megpróbálta visszatartani a férfit. A jogszerűen intézkedő rendőr néhány méter után elengedte a férfit, és el tudott lépni az egyre gyorsuló járműtől, így sérülése nem keletkezett. Az autó vezetője 1-2 kilométerrel később elveszítette uralmát a jármű felett, az útról letért, és egy kerítésnek ütközve állt meg, ahol a rendőrök a férfit kiszállították a gépkocsiból és megbilincselték. Az eljárás során arra is fény derült, hogy az elkövető az autót a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül használta úgy, hogy – mivel az ott lévő indítókulccsal elindítani nem tudta – abba egy másik parkoló autóból kiszerelt akkumulátort tett. 

Az ügyészség felkérésére az elsődleges nyomozati cselekményeket a Pápai Rendőrkapitányság végezte el, őrizetbe vették a többszörösen büntetett férfit és gyanúsítottként hallgatták ki. A Győri Regionális Nyomozó Ügyészség ezt követően sikeresen indítványozta a gyanúsított letartóztatását.

(Fotó: Merész Márton/168.hu)

Az elmúlt években megugrott a bankkártyás és átutalási forgalomhoz kötődő visszaélésekből eredő károk értéke Magyarországon: a jegybank adatai szerint csak 2023 negyedik negyedévében 8,1 milliárd forintot tüntettek el a csalók az ügyfelek számláiról, a kimutatott esetek száma pedig megközelítette a 48 ezret.