Így spórolnak az élelmes magyarok: simán kijön 2000 forintból egy 3 fogásos menü

Tóth Viktória   
  Megosztom
Így spórolnak az élelmes magyarok: simán kijön 2000 forintból egy 3 fogásos menü

Több mint egy éve tart már a megállíthatatlan áremelkedés a boltokban, de még mindig nem tudjuk feldolgozni, mégis miért kerül minden lassan kétszer annyiba, mint korábban. A heti nagybevásárlás közben sokan elgondolkodtunk már azon, mennyit változott a világ egy év alatt, hiszen korábban annyi mindenből tudtunk olcsó, laktató ételt főzni – vajon ez most is így van? Mit tudunk kihozni a lehető legalacsonyabb büdzséből, ha előételt, főételt és desszertet is szeretnénk készíteni a családnak?

Cikkünkben leteszteltük, melyek azok az egyszerű magyaros ételek, amiket még az elszállt árak mellett is fillérekből kihozhatunk – bevalljuk, nem volt egyszerű a dolgunk -, ráadásul az elkészítésük sem bonyolult, így könnyűszerrel összedobhatjuk őket a rohanós hétköznapokon is. Mutatjuk, hogyan készül a köménymagos leves krutonnal, a krumplis tészta újragondolt verziója, illetve az édes, mákos puliszka! Megválaszoljuk a legfontosabb kérdést is: mennyibe került mindez?

Filléres élelmiszerekre vadásztunk

A boltok sorait járva felmerült bennünk a kérdés: mégis melyek azok az élelmiszerek, amelyek még a rekordinfláció alatt is megőrizték filléres mivoltukat, hiszen a legnagyobb dráguláson, sokszor árduplázódáson pont, hogy az olyan alapélelmiszerek estek át, mint a kenyér vagy például a sertészsír. A KSH 2023 januári adatai szerint az infláció 25,7% az elmúlt év januárjához mérten, ezen belül az élelmiszerinfláció elérte a hajmeresztő, 44%-os szintet. Mégis mit tehetünk ilyenkor, amikor szó szerint „minden drága”, hogyan kerüljük meg az inflációt okosan?

A régi idők háziasszonyai aranyszabályként tartották számon, hogy spórolás idején kenyeret, tésztát és krumplit kell enni, hiszen mióta világ a világ, ezek a legolcsóbban előállítható, ám laktató élelmiszereink – azonban ehhez azt is tegyük hozzá, hogy már csak úgy spórolhatunk rajtuk, ha a különféle tésztákat is magunknak állítjuk össze, egészen az alapoktól, avagy a liszttől, tejtől, tojástól. Korábbi cikkeinkből kiderült, hogyan készül a házi kovászos és élesztős kenyér, hogyan süthetünk otthon édes és sós pékárut, illetve hogyan készíthetünk száraz tésztát házilag – most ötvözzük a tudásunkat és kitaláljuk, miként ússzuk meg az étkezést a lehető legolcsóbban.

Ha filléres élelmiszerek után kutatunk, a legkézenfekvőbb, ha a régi paraszti ételekhez, illetve az iskolai és munkahelyi menzák konyhájához fordulunk: míg előbbi esetben a legegyszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető alapanyagokból tanulhatunk meg finom ételeket főzni, addig a menzás ételek megmutatják, milyen fogásokat lehet olcsón, nagymennyiségben is előállítani (tudd meg, miért olyan rosszak a menzás ételek, hogyan javíthatod fel őket egyszerűen!).

Hogy mit vásároljunk a boltban? Nos, ahogy a fentiekben írtuk, elsősorban olyan alapélelmiszereket, amelyekből olcsóbban előállíthatjuk a késztermékeket, mintha a boltban vennénk. Egyelőre hatósági áron kapható a tej, a búzafinomliszt és a tojás, ám az olyan egyszerű alapanyagokat se felejtsük el, mint a krumpli, az alma, a hagyma és a gyökérzöldségek, a húsok közül pedig még mindig kaphatók jó áron a belsőségek és az olcsóbb szalonnák, amelyek megízesítik ételeinket.

Ha már az ízeknél tartunk, igaz, hogy a fűszerek ára is megemelkedett, azonban őket nem érdemes kisajnálni ételeinkből, hiszen csak néhány csipetre van szükség belőlük. További olcsó alapanyagaink a búza- és kukoricadara, a rizs, de a megannyi mindenhez szükséges élesztő is fillérekért kapható. Ha édességre áhítozunk, felejtsük el a csokit, cukorkát, helyette vegyünk le egy üveg házi lekvárt a kamra polcáról – süteményhez, tésztához is kiváló, ráadásul, ha szezonális alapanyagokból, magunknak készítjük, még olcsó is.

Filléres magyaros vacsora: nyúljunk vissza a gyökerekhez!
Filléres magyaros vacsora: nyúljunk vissza a gyökerekhez!

Paraszti ételek – egyszerűek, ám nagyszerűek

Ha az eredeti népi konyhához szeretnénk visszanyúlni, meglepődünk, mennyi mindent készítettek őseink a legegyszerűbb alapanyagokból. A liszt, a víz, a tojás és a tej mellett a legkézenfekvőbb volt a köles, a búza és a kukoricadara, illetve a korpa használata, amelyekből különféle kásákat és ciberét készítettek. A cibere gyakorlatilag egy erjesztett korpából készített savanyú lé, amit önmagában is fogyasztottak, de leves formájában és más ételek ízesítőjeként is kedvelték. Szintén ciberének nevezték a savanykás gyümölcsleveseket is (pl. szilvacibere, meggycibere), amelyeket a nyári időszakban nagymennyiségben fogyasztottak.

A népi konyhában népszerűek voltak a különböző szegényesebb és gazdagabb kásák, illetve a kukoricadarából készített puliszka; ezeket sós, már-már egészen zsíros feltétekkel (pl. tejföl, szalonna, kolbász) és édesen is fogyasztották (mák, dió, lekvár, aszalványok). A paraszti konyhában rengeteg levest készítettek – ezek gazdagságukat tekintve széles spektrumon mozogtak, az egyszerű zöldséglevesektől kezdve az olyan laktató fogásokig, mint a ciberével savanyított aratóleves.

Közkedveltek voltak az olcsó, sokáig elálló zöldségek, rengeteg burgonyás, káposztás egytálételt készítettek, a gyümölcsöket pedig befőzték, hogy egész évben elérhetőek maradjanak. A magyar konyha közkedvelt finomságai továbbá a kelttészták, amelyeket számtalan formában készítettek/készítenek a mai napig (kedvenc receptjeink ezek közül a házi medvehagymás csiga, a házi túrósbatyu és a langalló).

Menzaételek az otthoni konyhában

A magyar tanulók és dolgozók nagytöbbsége élete során legalább egyszer biztosan átélte a menzás étkeztetés emlékezetes élményét, aminek habár sokszor negatív a megítélése, megannyi pozitívummal is bír. A menzás étkeztetés lényege, hogy egy közösségi konyhán nagymennyiségben állítanak elő olcsó ételeket: ezt gyakran illetik azzal a kritikával, hogy nem elég változatosak a menüsorok, ám ennek az oka teljességgel érthető, hiszen nehéz olyan ételeket főzni, amelyeket minden vendék finomnak, legalábbis fogyaszthatónak talál.

A tipikus menzamenü majdnem mindig levesből és főételből áll, általában egy szegényesebb levest gazdagabb főétel, míg egy gazdagabb levest egyszerűbb második fogás követ – a lényeg, hogy a menzamenü elérje a célját és jóllakottá tegye a gyerekeket, felnőtteket. A levesek közé soroljuk a paradicsomlevest, húslevest, a borsólevest és más zöldségleveseket, illetve a pörköltalapú (jellemzően maradék pörkölt újrahasznosításával) készített raguleveseket – így születik például a menzás palócleves is.

A menzás főételek között gyakori vendég a rakott krumpli, a rántott hús krumplival, a különböző főzelékek (pl. sárgaborsó főzelék, lencsefőzelék, paradicsomos káposztafőzelék vagy paradicsomszósz húsgombóccal, zöldbabfőzelék, zöldborsófőzelék és még sorolhatnánk), a tészták közül pedig gyakran előfordul a káposztás tészta, a grízes tészta, a krumplis tészta vagy a bolognai spagetti. A sütemények közül, ha desszertnap van, gyakran látott finomság a meggyes piskóta és a lekváros bukta.

A következő szuperegyszerű, szuperolcsó receptekben egyesítettük a hagyományos paraszti konyha erejét a menzás menük lényegre törő egyszerűségével – a lényeg, hogy főzzünk valamit, ami egyszerre finom, tápláló és pénztárcabarát is. Nézzük, hogyan készítsünk levest, főételt és desszertet négy főre, kevesebb mint 2.000 forintból!

Egyszerű köménymagos leves
Egyszerű köménymagos leves

Előétel: Köménymagos leves krutonnal

Ha a tökéletes filléres levest keressük, semmi esetre sem mehetünk el a klasszikus köménymagos leves mellett, hiszen ez az étel majdhogynem ingyen van még a mai árak mellett is. Hogy a leves ne csak ízes, hanem laktató is legyen, készítsünk krutont kenyérkockákból – ezzel a maradék szikkadt kenyeret is megmenthetjük.

Hozzávalók

  • 3 ek napraforgóolaj
  • 2 ek liszt
  • 1 tk köménymag
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • só, bors ízlés szerint
  • 1,5 l víz
  • 2-3 szelet kenyér

A köménymagos leves elkészítése

Készítsünk rántást a lisztből és az olajból (sertészsírral is helyettesíthetjük), keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a köménymagot, majd engedjük fel a vízzel, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Amíg a leves felforr, készítsünk a kenyérből pirítóst, majd kockázzuk fel és már tálalhatjuk is az egyszerű köménymagos levest.

Mennyibe került?

A köménymagos leves elkészítési költségét kb. 200 Ft-ra tippeljük, hiszen olyan alapanyagokból készítettük, amelyek a legtöbb konyhában eleve fellelhetőek – egyszerű magyaros fűszerek, egy kis liszt és egy kevés olaj. A levesbetétünk ebben az esetben kenyér volt, aminek az ára ugyan jelentősen megemelkedett, ám még a legmagasabb árak mellett is kijön 2 szelet fehér kenyér 100 Ft-ból.

Krumplis tészta egyszerűen
Krumplis tészta egyszerűen

Főétel: Újragondolt krumplistészta

Felejtsd el a rémálmokat a menzás krumplis tésztáról, mert ennek az ételnek bizony köze sincs hozzá! A tészta készítése kapcsán megfogadjuk a fentiekben leírt tanácsot: hanyagoljuk a túlárazott bolti tésztát, helyette elkészítjük magunknak 2 tojásból és 200 g lisztből. A krumplis tésztát leggyakrabban fodros nagykockával készítik, ám mivel házi tésztáról van szó és az egyszerűségre törekedünk, mi egyszerű csuszából fogjuk összedobni a menüt.

A tészta hozzávalói

  • 200 g búzafinomliszt
  • 2 db tojás
  • 1 csipet só
  • pár csepp víz szükség szerint

A többi hozzávaló

  • 200 g krumpli
  • 100 g füstölt csemegeszalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt pirospaprika
  • só, bors ízlés szerint

A krumplis tészta elkészítése

Készítsük el a krumplistésztához a csuszatésztát a korábbi cikkünkben leírt egyszerű recept alapján (vagy dolgozzunk bolti tésztával), majd a tésztát egyszerűen főzzük meg sós vízben. Kockázzuk fel a füstölt szalonnát és süssük ki a zsírját egy nagy, mély serpenyőben vagy egy fazékban, majd vegyük ki a zsírból a szalonnakockákat. A hátramaradt zsíron dinszteljük meg a finomra aprított hagymát és a fokhagymát, majd adjuk hozzá a megtisztított, apróra kockázott, előfőzött krumplit, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk bőkezűen. A krumpli egy részét törjük át, majd adjuk hozzá a főtt tésztát és a sült szalonnát, jól forgassuk össze és tálalhatjuk is. Kínáljuk önmagában vagy es kis savanyúsággal.

Mennyibe került?

A 2 tojás (73 Ft/db), a 200 g liszt (203 Ft/kg) és a 200 g kései burgonya (352 Ft/kg) ára összesen 257 Ft volt, a 100 grammos szalonnánk (fogyasztói átlagára* 2.970 Ft/kg) ára 297 Ft volt, a vöröshagyma (fogyasztói átlagára* 432 Ft/kg), amit felhasználtunk – számoljuk azt is 100 grammnak – 43 Ft, a fokhagymára és egyéb fűszerekre pedig számoljunk rá 100 forintot. Tehát: a főételünk 4 főre, húsos hozzávalóval együtt kijött becsléseink szerint 697 Ft-ból.

*A fogyasztói átlagárak a KSH 2023 januári adatai alapján kerültek kiszámolásra, a pillanatnyi fogyasztói árak esetében (inflációtól, forgalmazó bolttól függően) kisebb változások, áremelkedések előfordulhatnak.

Mákos puliszka
Mákos puliszka

Desszert: Mákos puliszka

Az egyszerű levesünket igen tömény főétellel kísértük le, azonban a mi hasunkban még mindig maradt egy kis hely valamilyen édes finomságnak. Nagyszüleink, dédszüleink idejéből kerestük meg az eredeti mákos puliszka receptjét, ami annak ellenére, hogy a legolcsóbb – jelen esetben édes, de egyébként sós feltéttel is kínálható – fogások közé tartozik, szintén szuperlaktató, ráadásul megállja a helyét főételként is.

Hozzávalók

  • 200 g kukoricadara
  • 1,2 l víz
  • 1 tk só
  • 50 g margarin
  • 150 g darált mák
  • 150 g porcukor

A mákos puliszka elkészítése

Mérjük ki a vizet és egy kevés sóval ízesítve kezdjük közepes lángon melegíteni. Éppen, mielőtt felforrna, öntsük bele a 200 g kukoricadarát, majd főzzük meg sűrű kevergetés mellett (a puliszka főzési ideje kb. 5-10 percig tart, de vigyázzunk, le ne égjen az alja!). Amikor a puliszka besűrűsödött, adjuk hozzá a margarint, hogy krémesítsük, tartalmasabbá tegyük, majd öntsük ki egy adott formába és hagyjuk kihűlni.

Ízlés szerint sütőben rásüthetünk választott feltétekkel, hogy még finomabb legyen (ez a sós puliszkához ajánlott, amelyhez használhatunk tejfölt, szalonnát, kolbászt, zöldségeket, magvakat, gombát stb. – ehhez a puliszkát kb. 2-3 cm vastagságúra egyengessük el egy tepsiben, majd 10-15 percig süssük 180°-ra előmelegített sütőben). A mi puliszkánk most a desszert szerepét tölti be, így porcukorral és darált mákkal kínáljuk, de ha van a kamrában, egy kis lekvárt is nyugodtan kanalazzunk a tetejére.

Mennyibe került?

A kukoricadarából (498 Ft/kg) 200 g került a fazékba, ami kb. 100 forintunkba került, a margarinra (629 Ft/200 g) 157 Ft-ot költöttünk, a porcukorra (359 Ft/500 g) átszámolva 108 Ft ment el a boltban, végül a darált mákra (2.465 Ft/kg) 370 Ft-ot költöttünk el. Tehát: a puliszkánk, ha feltételezzük, hogy a csapvíz és az a kis só „ingyen” volt, akkor összesen 735 Ft-ot költöttünk el.

Puliszka sós feltéttel (tejföl, hagyma, kolbász, szalonna)
Puliszka sós feltéttel (tejföl, hagyma, kolbász, szalonna)

Számoljunk utána! Mennyibe került háromfogásos menüsorunk?

Előétel gyanánt köménymagos levest fogyasztottunk, aminek az anyagköltségét 200 Ft-ra becsültük; az ebédünk egy újragondolt, szuperegyszerű krumplistészta volt, csupa hatósági áras alapanyagból, finom füstölt szalonnával – ezt 697 Ft-ból megúszhatjuk, ha a tésztát magunknak készítjük el. A legdrágább fogás összességében a desszertnek készített puliszka volt, amire 735 forintot szántunk, ám ezt a költséget is lejjebb szoríthatjuk, ha kihagyjuk belőle a mákot és inkább csak lekvárt használunk feltétnek.

A háromfogásos menünk minden felhasznált tétel árát beszámítva összesen 1.632 Ft volt, ám ha a csapvizet, sót és egyéb, elhanyagolható tételeket is hozzávesszük, akkor is kijövünk 2.000 Ft alatt. Filléres menüsorunk elkészítésével kapcsolatban mindössze egyetlen tételt nem vettünk figyelembe, mégpedig a megemelkedett árú háztartási energiát, ami kismértékben szintén megemelheti a főzési költségeket – mindent egybevetve azonban így is jól jártunk, hiszen alig költöttünk, ráadásul mindenki jóllakott.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

infláció

áremelkedés

élelmiszer árak

árstop

spórolás

spórolási tippek

főzés

olcsó

filléres étel

recept

receptek

gasztromesék