Extra sajtos penne

 

Nálunk a sajtos tészta minden formája nagy kedvenc, de ez a sütős verzió kimondottan favorit.

Nincs benne semmi extra, de mégis minden alkalommal mikor készítem, pikk-pakk üres lesz a sütőtál.

Készítsétek, jó lesz, aztán meg írjátok meg, hogy ízlett!

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 4 ek liszt
  • 6 dl  tej
  • 15 dkg reszelt trappista sajt + 5 dkg a szóráshoz
  • 15 dkg reszelt gouda sajt
  • 15 dkg mozzarella
  • 50 dkg száraz tészta
  • ízlés szerint só és frissen őrölt tarkabors

Elkészítés:

A tésztát a csomagoláson található utasítás szerint kifőzzük, leszűrjük, majd hideg vízzel leöblítjük.

Felolvasztom a vajat, pár perc alatt megpirítom rajta a lereszelt fokhagymát és megszórom a liszttel. Egy kézi habverővel folyamatosan kevergetem, amíg szép aranybarna rántást nem kapok, majd óvatosan, fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett felöntöm a tejjel és csomómentesre kavarom.

A kifőtt tésztát összekeverem az elkészített szósszal, megszórom a reszelt sajtokkal, vajjal kikent sütőformába öntöm, rámorzsolom a mozzarellát, megszórom a trapistával és 170 fokra előmelegített sütőbe dugom 15 percre. A sütési idő sütőnként változhat, az a cél, hogy szép pirosra piruljon a teteje.

 

Elkészítési idő: 15 perc + sütési idő