Vb 2022: a dánok legyőzésével továbbjuthatnak a franciák

Nagy ZsoltNagy Zsolt
Vágólapra másolva!
2022.11.26. 09:40
null
Csapattársai szerint is Kylian Mbappé (jobbra) lehet a torna egyik főszereplője, igaz, ehhez a többiek, például Antoine Griezmann (balra) segítsége is kell (Fotó: AFP)
Huszonkét éve nem győzte le tétmérkőzésen Franciaország Dániát, ha most sikerül, az automatikusan nyolcaddöntős szereplést ér.

Nem tartozik kedvenc ellenfelei közé Franciaországnak a dán válogatott. A világbajnoki címvédő tétmérkőzésen legutóbb a 2000-es Európa-bajnokság csoportkörében győzte le (3–0) a skandinávokat, azóta viszont nem bír velük. A 2002-es világbajnokság csoportkörében a dánok nyertek (2–0), a 2018-as tornán gól nélküli döntetlennel zárult a csoportban a párharc, a Nemzetek Ligája idei kiírásában pedig mindkét mérkőzésen (2–0 és 2–1) Dánia kerekedett felül. Ha az vesszük, hogy a négy évvel korábbi döntetlen ellenére végül világbajnok lett Franciaország, nem lenne rossz előjel ismét az iksz, ám mégis, mi miatt nem jön össze huszonkét éve a győzelem?

Kasper Hjulmand, a dán válogatott szövetségi kapitánya
„Nem tartunk Kylian Mbappétól. Sokat elemeztük a játékát az utóbbi napokban, természetesen mindent megteszünk, hogy megállítsuk, de tudatában vagyunk annak is, hogy ez nem feltétlenül lehetséges. Az ilyen képességű futballistákat egyszerűen lehetetlen kilencven percen keresztül féken tartani, éppen azért klasszisok, mert mindig megtalálják a módját, hogy helyzetbe kerüljenek.”

„A dán válogatottat sokan hajlamosak lebecsülni, pedig kiváló erőkből álló, nagyon egységes együttes” – dicsérte az ellenfelet Hugo Lloris, a franciák kapusa a találkozó előtti sajtótájékoztatón. „Idén már kétszer is megmutatták nekünk, miben kell javulnunk, de a világbajnokság más közeg, a párharcnak a továbbjutás szempontjából hatalmas a tétje.”

A Tottenhamben védő 35 éves kapus szerint a válogatottat sújtó sérüléshullám páratlan, ám furcsamód összetartó ereje is van, mert a keret most sokkal egységesebb, mint a tavalyi Európa-bajnokságon. N’Golo Kanté és Paul Pogba hiányában a középpályán kulcsfontosságúnak tartja Adrien Rabiot játékát, aki Ausztrália ellen felnőtt a feladathoz, gólt lőtt, gól­passzt adott.

„Ez az ő világbajnoksága lehet” – jelentette ki Hugo Lloris. „Mindig is fontos láncszeme volt a csapatnak, most viszont kiemelkedően kell teljesítenie. Irányítani a középpályán, összefogni a támadást és a védekezést. Adrien nem az a tipusú futballista, akinek a játékáért tömegek rajonganak, de annál fontosabb a jelenléte. A teljesítménye nemcsak Dánia ellen lesz meghatározó, hanem abból a szempontból is, hogy meddig jutunk a világbajnokságon. Persze nem ő az egyetlen, aki a tapasztalatával sokat segíthet. ­Raphaël Varane-nak szintén vannak vezetői képességei, elöl pedig Antoine Griezmann viseli a teher nagy részét. Nem szeretnék arról beszélni, megvédjük-e a címünket, most csak a dánokra koncentrálok.”

A francia válogatott esélyeit növeli, hogy a támadók közül Olivier Giroud-nak és Kylian Mbappénak is ragyogóan megy a játék. Az első csoportmérkőzésen Giroud duplázott, és már csak egy gólra van a francia válogatott legeredményesebb játékosainak örökranglistáján Thierry Henrytól, Mbappé pedig tőle szokatlan módon fejjel talált a hálóba, amivel Didier Deschamps elismerését is kivívta. A szövetségi kapitány a sajtó munkatársainak megerősítette, hogy a PSG csatára kirobbanó formában van, és ha a fejjátéka is jelentősen fejlődik, a jelenleginél is sokkal veszélyesebb lesz a kapura. Nem mindenki rajong persze érte, Dani Alves például nemrég kemény kritikával illette.

„Kylian Mbappé fenomenális játékos, de közel sem annyira, mint Lionel Messi vagy Neymar” – idézi a Marca a brazil válogatott védőjét. „Egy futballista nem attól lesz klasszis, hogy sok gólt szerez. Messi és Neymar nemcsak a kapu előtt hatékony, de egyedülállóan érti a játékot, és ha kell, képesek lepasszolni a labdát. Kylian Mbappénak még sokat kell tanulnia, hogy egy lapon lehessen említeni velük.”

Dani Alves bírálatára Kylian Mbappé leghamarabb szombaton a pályán válaszolhat, és ha kiveszi a részét Dánia legyőzéséből, azzal biztossá teszi csapata továbbjutását. Bármi lesz ugyanis a vége a Tunézia–Ausztrália találkozónak, a franciák hat ponttal már semmiképp sem lehetnek másodiknál rosszabbak.

A JÁTÉKNAP PROGRAMJA

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
2. FORDULÓ
C-CSOPORT
14.00:
Lengyelország–Szaúd-Arábia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
20.00: Argentína–Mexikó (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
D-CSOPORT
11.00:
Tunézia–Ausztrália (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
17.00: Franciaország–Dánia (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik