Nagy István: Az élelmiszerek drágulását csak a szankciók feloldása fékezhetné

Tranzit Fesztivál, Tihany, Tranzit Közéleti Évadnyitó és Gondolatexpó – Tihany 2022.08.27., Dr. Nagy István agrárminiszter, Tranzit fesztivál
Vágólapra másolva!
Csak a szankciók feloldása fékezhetné az élelmiszerek drasztikus drágulását - hangoztatta az agrárminiszter a Magyar Nemzetnek.
Vágólapra másolva!

A szombati lapszámban megjelent interjúban Nagy István azt mondta,

feszes tempóban zajlik az agrártámogatási rendszer végrehajtásának előkészülete.

A cél, hogy tavasszal zökkenőmentesen adhassák be a gazdálkodók az egységes kérelmeiket.

A tárcavezető jelezte: a közös agrárpolitika új szabályrendszere a jövő év elején lép életbe. Bár a magyar stratégiai tervet november 7-én hagyta jóvá az Európai Bizottság, a végrehajtás előkészületei már jóval a hivatalos elfogadás előtt megkezdődtek - mondta.

A miniszter közölte, hogy

a közös agrárpolitika stratégiai terv ötéves költségvetése 14,7 milliárd euró

(több mint 6000 milliárd forint). Ennek csaknem felét a magyar kormány biztosítja, Brüsszelből pedig 8,4 milliárd euró (több mint 3400 milliárd forint) érkezik.

Dr. Nagy István agrárminiszter a Tranzit fesztiválon Fotó: Polyák Attila - Origo

A tervek szerint a gazdálkodók november végétől megismerhetik a közvetlen támogatások nemzeti végrehajtási szabályainak első változatait - mondta Nagy István, hozzátéve: a tárca honlapján már elérhetőek az új rendszerrel kapcsolatos tájékoztatók. A következő hetekben, hónapokban országszerte különböző gazdafórumokon ismertetik majd a tudnivalókat, valamint közérthető kiadványokban magyarázzák el a termelőknek a támogatási rendszer változásait.

A források hatékony felhasználása minden szereplő közös érdeke.

Az új támogatási rendszer végrehajtásához szükséges intézményi, informatikai felkészülés is elkezdődött és folyamatban van - emelte ki a tárcavezető. Fontosnak nevezte, hogy

megszületett a megállapodás Brüsszellel. Így biztosított a magyar agrárium szereplőinek alapvető fontosságú támogatások sorsa

- hangoztatta.

Szankciók

A miniszter rámutatott, hogy Magyarország szomszédságában háború zajlik. Úgy fogalmazott, "az elhibázott szankciós politika miatt az elmúlt egy évben az árak növekedése meghaladta" a 20 százalékot. Az energiáé mellett a legjelentősebb mértékben az élelmiszerek ára nőtt, átlagosan 40 százalékkal - ismertette.

Nagy István jelezte, hogy a mezőgazdasági termelők költségei is magasabbak lettek, hiszen az árszínvonal általános emelkedése őket is érinti. Ráadásul idén rendkívüli aszály sújtotta a mezőgazdaságot, "ami nemcsak a termények, hanem a takarmányok árán keresztül is beszivárog az élelmiszerpiacra". A termelői árak mellett azonban az energia, a csomagolóanyagok, valamint a szállítási költségek drágulása is erősen befolyásolja a fogyasztók kosaraiba kerülő termékek árát - hangsúlyozta.

A tárcavezető azt mondta, hogy a szankciós politika miatt energiaválság alakult ki az Európai Unióban, ami az energiahordozók árának drasztikus emelkedésével jár együtt.

- mondta a miniszter a Magyar Nemzetnek.