Trend Mégsem épít Németországban gyárat a Northvolt?

Mégsem épít Németországban gyárat a Northvolt?

autopro.hu/P.B. | 2022.11.26 08:18

Mégsem épít Németországban gyárat a Northvolt?

Fotó: Northvolt News

Schleswig-Holstein tartomány parlamentje ugyan egyértelműen elkötelezte magát a Northvolt gyárának támogatása mellett, mégsem biztos, hogy az üzemet fel fogja építeni a svéd vállalat.

Hirdetés

Claus Ruhe Madsen tartományi gazdasági miniszter magabiztosan beszélt a gyár támogatásáról: „számunkra nincsen „ha” és „de”: nagyon akarjuk a beruházást.” Ennek ellenére nem tudott igennel vagy nemmel válaszolni arra a kérdésre, hogy egyezségre jut a cég és a tartomány. Ugyanakkor arról beszélt, hogy Heide önkormányzata mindent megtesz a beruházás érdekében.

Ennek ellenére a helyzet más, mint egy évvel ezelőtt – mondta Madsen, utalva az építési költségek növekedésére és a lényegesen magasabb energiaárakra. A Northvolt vezetője, Peter Carlsson a héten több német politikussal is egyeztetett a beruházásról. Jó esély van rá, hogy a mevalósítás csúszni fog, ugyanis az Egyesült Államok nagyobb támogatást tud biztosítani a Northvolt számára, így a cég előbb ott építhet gyárat.

Több ezer új munkahely

Márciusban a Northvolt bejelentette, hogy egy nagy akkumulátorgyárat épít Heidében. Fontos előnyként említették a nyugati parton a szélenergia jól fejlett terjeszkedését. Akár 4,5 milliárd eurós beruházási volumenről tárgyaltak, eddig azonban csak a kieli központú tartomány kormányával történt szándéknyilatkozat aláírása – írja az Automobilwoche.

A beruházás akár háromezer közvetlen munkahelyet is létrehozhat az egykor strukturálisan gyenge régióban. Több munkahelyet ígér az ország a beszállítók letelepedésével. A Northvolt a Volkswagen fontos partnere az elektromobilitás felé vezető úton.

Más tervek is vannak

A Northvolt idén négy gyárépítést jelentett be: februárban a vállalat jelezte, hogy a Volvóval közösen Göteborgban épít akkugyárat, majd közölte, hogy katódanyagok gyártására állít át egy svédországi papírgyárat. Ezenkívül tavasszal bejelentette, hogy Észak-Németországban egy saját gigagyárat létesít – ez lenne a heidei gyár -, valamint Portugáliában is épít egy üzemet.

A Northvolt az egyik legnagyobb európai akkumulátorgyártó, ám volumenben meg sem közelíti a legnagyobb kínai és dél-koreai gyártókat. A cég fontos szerepet tölthet be Európa elektromobilitási stratégiájában is.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink