Az Economist elemzése szerint idén télen többen halhatnak meg Európában az energiaválság miatt, mint a háborúban

A lap szerint kimutatható az összefüggés az energiaárak növekedése és a hideg évszakokban bekövetkezett halálesetek között, és az idei télre ez alapján a halálesetek számának jelentős megnövekedésére figyelmeztet Európában.

2022. november 25., 20:34

Szerző:

A háború előtt Oroszország látta el az Európai Unió földgáz importjának 40-50 százalékát. Augusztusban azonban Putyin elzárta az Európába vezető gázvezetékeket, melynek következtében megugrottak az üzemanyagárak, megszorongatva Ukrajna szövetségeseinek gazdaságát – írja az Economist.

Mindezidáig Európa sikeresen túlélte a sokkot azáltal, hogy elég földgázt halmozott fel tárolóegységeiben, ám a megugró energiaárak sok fogyasztót érintettek kellemetlenül. „Az Economist a 2000 és 2019 közötti energiaárakat, hőmérsékleteket és halálozási adatokat vetette össze az EU 27 államában (Máltát kivéve), Nagy-Britanniában, Norvégiában és Svájcban. Az ezekben az országokban található 226 régió adatait összehasonlítva az Economist szerint határozottan kimutatható egy összefüggés a magasabb energiaárak és a magasabb halálozási adatok között” – idézi a lapot a Telex.

A hidegben jobban terjednek a betegségek

Az elemzés szerint az áram árának 10 százalékos növekedése 0,6 százalékkal növeli a téli halálok számát, különösen tekintettel a hideg hetekre. A hidegben jobban terjednek a vírusok, illetve, ha hideg van, kevésbé szellőztetnek az emberek, és ez szintén a vírusoknak kedvez. Ezen felül a hidegben nő a vérnyomás, ami növeli az agyvérzés és a szívinfarktus esélyét. 

Az Economist elemzése szerint a 2000 és 2019 közötti energiaárak változásához képest drasztikus árváltozás miatt bekövetkező spórolásnak jóval nagyobb hatása lehet a hideg miatti halálozási számra: akár 147 ezer emberrel többen halhatnak meg, mint az elmúlt évben. 

„Ha az elmúlt 20 év legmelegebb telével számolunk, akkor 79 ezer fővel többen halhatnak meg, ha a leghidegebbel, akkor 185 ezerrel” 

– foglalja össze a Telex.

Az Economist azt a következtetést vonta le, hogy ha még ha a legjobb forgatókönyvet vesszük alapul, akkor is többen halhatnak meg a megnövekedő energiaárak miatt Európában, mint az orosz-ukrán háborúban eddig. Ugyanakkor a két veszteség nem összehasonlítható: míg a háborúban túlnyomórészt 20-40 év közötti férfiak vesztik életüket, a hideg miatt főleg a 80 év felettiek. 

(Kiemelt képünk illusztráció: Az Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország Új kezdet Háza nappali melegedőjében tartózkodók 2021. február 10-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.