Szerepjátékosokat ölt meg az FSZB, majd rájuk fogta, hogy ukrán nácik voltak

Ukrán szabotőrök likvidálásáról számolt be az FSZB, később kiderült, hogy valójában a S.T.A.L.K.E.R videójáték rajongóiról, beöltözős szerepjátékosokról volt szó, akiknek – alighanem tévedésből történt – megölését propagandacélokra használtak fel. 

2022. november 25., 21:31

Szerző:

A orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) megölt három „ukrán szabotőrt”, azonban a The Moscow Times később kiderítette, hogy ketten valójában csak airsoftozó LARP-osok (az angol Live Action Role-Playing, azaz élő szerepjáték rövidítése) voltak. A harmadik személyről nem tudni semmit – írja a Népszava.

Szerdán az orosz állami média – köztük a TASZSZ orosz hírügynökség – arról számolt be, hogy az FSZB likvidált három „ukrán szabotőrt”, akik a hírszerzés szerint „energetikai létesítményeket készültek megtámadni Voronyezs határában”.

A Rosszija-1 állami televízió híradójában a megölt embereket „ukrán terroristáknak” nevezték.

Az „ukrán szabotőrök” közül kettőre a The Moscow Times munkatársai ráakadtak a közösségi médiában, és kiderült, hogy mindketten voronyezsiek, airsoft-játékosok, akik részt vettek a S.T.A.L.K.E.R. nevű videójátékon alapuló szerepjátékokban. A videójáték neve azért lehet ismerős, mert a játék környezetét a Borisz Sztrugackij Piknik az árokparton című regénye alapján Andrej Tarkovszkij által készített legendás film, a Sztalker ihlette. A voronyezsi airsoft-közösség forrásai megerősítették a lapnak az információt.

Az egyik meggyilkolt airsoftozó neve Vlagyimir Kotovszkij. A másikról azt tudni, hogy a Sztalker Foszgen álnevet viselte. A portál szerint a közösségi oldalaik alapján azt lehet elmondani, hogy mindketten nagy rajongói voltak a videójátéknak. A Sztalker Foszgen fényképein látható ruházat megegyezik azzal a ruházattal, amely az egyik meggyilkolt személyen látható az FSZB videóján. A The Moscow Times egyik forrása rámutatott arra, hogy

a közösségi médiában eladás gyanánt meghirdették Sztalker Foszgen airsoft-puskáját is, és a hirdetésnél látható képen szereplő helyiség megegyezik az FSZB felvételein látható szoba belsejével.

AZ FSZB felvételén ezen kívül a „szabotőrök” lakhelyein tartott razzia is látható, és egy füzet is, rajta a „Szabadság csoport” felirattal, továbbá egy zászló, rajta egy farkasfejjel és alatta a „Volja” (Akarat) felirattal. Ez a jelkép a Szvoboda nevű csoporthoz tartozik a S.T.A.L.K.E.R. nevű játékban – közölték az airsoft-közösség tagjai a The Moscow Timesszal. 

A Rosszija-1 állami televízió híradójában a Szvoboda jelképét pedig eltakarták, és azt hazudták, hogy az az „Euromajdan civil szektora által alapított ukrán Volja nevű párt jelképe”. Alekszandr Revunov, a híradó munkatársa azt mondta, hogy „ilyen lobogókat lengetett a szélsőjobb a Majdanon”, és – mint hozzátette – „egyértelmű, hogy ki volt a megrendelőjük”.

Mindazonáltal az airsoft-közösség forrásai a The Moscow Timesnak nyilatkozva „furcsa karaktereknek” nevezték a megölt airsoftozókat. „Foszgen anarchista volt, lázadó, és Ukrajnát támogatta. Többször is kitiltották a játékból szabálysértések miatt. Kotovszkij hétköznapi technikus volt, szorgos munkás, akinek saját tervei voltak. Navalnij támogatója volt” – mondta.

(Kiemelt képünk: S.T.A.L.K.E.R rajongók és szerepjátékosok találkozója Kijevben, 2009-ben. Fotó: Sergiy Galyonkin/flickr)

Vádemelés nélkül lezárta a csíkszeredai ügyészség azokat a büntetőjogi eljárásokat, amelyeket az úzvölgyi katonatemetőben a nacionalista Calea Neamului (Nemzet útja) egyesület által tavaly engedély nélkül felállított 150 fakereszt ügyében indított - tudatta szerdán a Maszol.ro hírportál a magyargyűlölő Mihai Tirnoveanunak, az egyesület vezetőjének a Facebookon közzétett bejelentését ismertetve.