Gyertyagyújtással emlékeznek meg az ukránok ellen elkövetett népirtásról

Gyertyagyújtással és az Országház dunai oldalának elsötétítésével emlékeznek meg szombaton a holodomorra, az ukrán nemzet ellen elkövetett népirtásra – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken.

2022. november 25., 19:05

Szerző:

Szombaton az Országház dunai lépcsőin és a budapesti Petőfi téren is gyertyagyújtással emlékeznek meg a kommunista terror többmillió ukrajnai áldozatáról – írták. Az összegzés felidézi, hogy az Országgyűlés 2003. november 26-án az elsők között ismerte el a holodomort mint az ukrán nemzet ellen elkövetett népirtást és fejezte ki szolidaritását, együttérzését az ártatlan áldozatok hozzátartozói, leszármazottai felé. 

A holdomor 90., valamint az Országgyűlés 19 évvel ezelőtt kihirdetett szolidaritási határozatának évfordulója alkalmából Grexa Liliána, a magyarországi ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló kezdeményezésére szombaton 17.30 és 18 óra között sötétségbe borul az Országház dunai oldala, ahol a szolidaritásukat kifejezni kívánók elhelyezhetik az emlékezés gyertyáit. 

A magyarországi ukrán nemzetiség, ahogy minden évben, idén is megemlékezik a Budapesten, Szegeden és Nyíregyházán található Holodomor-emlékműveknél a XX. századi ukrán történelem egyik legnagyobb tragédiájáról, csatlakozva ezzel a világszerte 16 órára meghirdetett „Gyújts egy gyertyát a Holodomor áldozatainak emlékére!” akcióhoz.

(Kiemelt képünk illusztráció. Emlékezők által gyújtott mécsesek világítják be a domboldalt a holodomor áldozatainak emlékművénél a tragikus időszak kezdetének 85. évfordulója alkalmából Kijevben 2017. november 25-én. A szovjet kommunista diktátor, Sztálin kormányzati politikája által előidézett 1932-33-as éhínség legkevesebb ötmillió ukrán ember halálát okozta. Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.