Előfizetői tartalom

Elárulta a sztárközgazdász, hogy kerülheti el Magyarország a törökhöz hasonló gazdasági összeomlást

Sokat hallani arról, hogy a magyar gazdaság, és kiemelten a forint helyzete, egyre inkább összehasonlítható azzal, ami Törökországban történik az elmúlt időszakban. Özgür Orhangazi, az isztambuli Kadir Has egyetem közgazdász professzora a lapunknak adott exkluzív interjújában többek között a jelenlegi török 80-180%-os infláció, valamint a líra árfolyamának mozgásáról nyilatkozott, párhuzamba állítva ezzel a török és magyar jelenségeket. Emellett kifejtette véleményét a török jegybanki politikáról, a hivatalos adatok megbízhatóságáról, valamint az országa dollarizációjáról is. Arról is beszélt a szakember, hogy a jelenlegi török kormánypárt eldöntötte: mindent a gazdasági növekedés támogatásának rendel alá, így az inflációt is. Mindennek az az oka, hogy a Recep Tayyip Erdogan elnök pártja az erős növekedésnek köszönhette eddigi politikai sikereit és a választásokhoz közeledve ezt fent akarják tartani.

Portfolio: Mi motiválja a török gazdaságpolitikai vezetést a magas infláció időszakában arra, hogy ne emelje az irányadó kamatot? Milyen logika támasztja alá a kamatvágást és szinten tartást akkor, amikor ilyen mértékben elszállt az infláció? Özgür Orhangazi: 2021 végétől kezdte el az alapkamatot csökkentetni a török központi bank. A kormány ezzel kapcsolatos alapvető...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés