Előfizetői tartalom

Sokéves mélyponton a magyar áramimport

Hároméves mélypontra esett októberben az import aránya a magyarországi havi áramfogyasztás forrásai között, ezzel a 2022 eddigi részében látott éves behozatali arány évtizedes rekord alacsony szintre esett.

Mélyponton az import

Októberben a hazai bruttó villamosenergia felhasználás 18,8 százalékát fedezték importforrások a Mavir adatai szerint; ennél legutóbb 2019 októberében volt alacsonyabb a behozatali arány, akkor a havi áramigény mindössze 16,24 százalékát elégítette ki határon túli termelés.

A magyarországi havi áramimport-arány meglehetősen ritkán süllyed a 20 százalékos szint alá: az elmúlt tíz évben az említett két alkalmon kívül mindössze kétszer, 2013 januárjában (16,75%), illetve ugyanazon év februárjában (18,23%) volt alacsonyabb ennél az értéknél. Az import-részarány éven belül is jelentős ingadozást mutat, szeptemberben például még 30 százalék fölött állt a mutató, innen esett közel 12 százalékpontot az érték.

áramimport

Az áramimport mértékét több minden befolyásolja, mindenekelőtt a hazai áramigény és erőművi termelés, a hazai erőművek tervezett és nem tervezett karbantartásai, a hazai időjárásfüggő erőművek termelése, valamint a piaci viszonyok.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés