30 éves a Több mint testőr, amelynek legendás plakátján valaki más szerepel Whitney Houston helyett

Kevin Costner Több mint testőr jubileum magazin Whitney Houston
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
30 évvel ezelőtt került a mozikba a Több mint testőr Kevin Costner és Whitney Houston szerelmi történetével. A film Houston dalaival egy generáció számára vált meghatározó romantikus moziélménnyé. Az évforduló alkalmából összegyűjtöttünk egy nagy adag olyan érdekességet, amit talán te sem tudtál a filmről.

1. A film híres plakátján nem is Whitney Houston látható. Azt a jelenetet ugyanis, amiben a Kevin Costner alakította testőr karjaiban kimenekíti a rábízott énekesnőt az életveszélyes tömegből, Whitney Houston dublőrével vették fel, ezért is takarja csuklya az arcát. A kompozíció azonban olyan jól sikerült, hogy később Kevin Costner maga választotta ki a film képkockái közül épp ezt a film plakátjára.

2. A film forgatókönyvírója, Lawrence Kasdan már az 1970-es évek közepén megírta a Több mint testőrt, amit először Steve McQueen és Diana Ross főszereplésével akartak megvalósítani, majd Hollywoodban a stúdiók között keringett, míg Kevin Costner le nem csapott rá.

3. Részben épp emiatt mintázta a filmbeli karakterét Steve McQueenről Kevin Costner, aki még az egykori legendás filmsztár frizuráját is lenyúlta a szerephez.

4. Whitney Houston korábban sosem szerepelt filmben, és teljesen tapasztalatlan volt a színészkedés terén. A filmet producerként is jegyző Kevin Costner azonban ragaszkodott hozzá a főszerepre, és a forgatáson tanácsokkal segítette az alakítását. Cserébe Whitney Houston énekleckéket adott neki.

5. Whitney Houston terhesen kezdte el a forgatást, és tragikus módon spontán vetélésen esett át a felvételek közben. Emiatt néhány hétre el is hagyta a forgatást.

6. Amikor Kevin Costner és Whitney Houston moziba mennek a film történetében, egy japán filmtörténeti klasszikust néznek meg. Persze nem véletlen, hogy épp melyiket: Akira Kuroszavától A testőrt.

Forrás: KPA Honorar & Belege/KPA / Heritage-Images/90061/Kpa

7. A Kuroszava-kapcsolat a forgatókönyvíró Lawrence Kasdantól jött, aki bevallottan nagy rajongója a japán mesternek. A szintén általa jegyzett Star Wars-filmekben például a két híres droid, C-3PO és R2-D2 is a Rejtett erőd című Kuroszava-film két karakterének ihletésére született.

8. A film dalaiból az I Will Always Love You vált a legnagyobb slágerré, ami egy korábbi Dolly Parton-szám újrafeldolgozása. Parton természetesen engedélyt adott a dal használatához a filmben, de aztán el is feledkezett róla. Amikor először meghallotta a Whitney Houston-féle változatot a rádióban, akkor épp vezetett, és le kellett húzódnia a kocsijával, akkora hatást gyakorolt rá az új verzió szépsége.

9. A Több mint testőr filmzene-albumából 45 millió példányt adtak el világszerte, ez pedig nemcsak 1992-ben lett világrekord ebben a kategóriában, de azóta sem tudta túlszárnyalni egyetlen vetélytárs sem.

10. Két Oscar-díjra jelölték a filmet, mindkettő nominációt a legjobb betétdal kategóriában érdemelte ki. Az I Have Nothing és a Run to You sem nyerte el azonban a díjat, amit vlgül az Aladdin betétdala kapott meg. Az I Will Always Love You-t pedig a szabályok szerint nem is nevezhették, mivel azt nem külön a filmhez írták.

11. Nem csak a pozitív elismerésekből jutott ki a filmnek: az év legrosszabb filmes teljesítményeit „jutalmazó" Arany Málnára is jelölték, összesen 7 kategóriában.

12. A Több mint testőrt 1992. november 25-én mutatták be az amerikai mozik. A magyar vásznakra mintegy fél évvel később, 1993. április 9-én érkezett meg, és hazánkban is óriási sikert aratott.

13. Világszerte összesen 410 millió dolláros bevételt termelt a film, amivel abban az évben a második helyen végzett ismét csak az Aladdin mögött. Sőt, minden idők 10. legjövedelmezőbb filmje is lett ezzel, mely listán azóta persze már hátrébb szorult.

14. A Sokkal több mint testőr című Ryan Reynolds-Samuel L. Jackson akcióvígjáték nemcsak a címével idézte meg, vagy inkább parodizálta ki a Több mint testőrt, de az előzetese alatt hallható zenével is – ebben a történetben egy bérgyilkosra kell vigyáznia egy magasan képzett testőrnek.

15. A Több mint testőr sikere miatt természetesen szóba került annak idején a folytatás lehetősége is, sőt egy terv szerint ebben maga Lady Diana játszotta volna a női főszerepet. A közelmúltban pedig egy remake-ről röppentek fel iparági információk, amelynek a hírek szerint már készül a forgatókönyve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.