Gyártók Ismét elkészíti ikonikus tanulmányát a Hyundai

Ismét elkészíti ikonikus tanulmányát a Hyundai

autopro.hu/V.M. | 2022.11.25 06:18

Ismét elkészíti ikonikus tanulmányát a Hyundai

Fotó: Hyundai Newsroom

A Hyundai elhatározta, és már be is jelentette, hogy újraépíti egyik első autóját, az 1974-ben készített Pony Coupét. Ennek érdekében összefog annak formatervezőjével, Giorgetto Giugiaróval.

Hirdetés

A koreai autógyártó idén nyáron bemutatta az N Vision 74 koncepcióját. A hidrogénhajtású, Pony Coupé stílusjegyeit magán viselő autó az első próbálkozás az ikonikus 1974-es modell valamilyen formában történő visszahozására, most pedig a cél egy replika készítése.

A 70-es évek végén eltűnt eredeti Pony pontos újraépítése bizonyítéka a Hyundai növekvő érdeklődésének a saját korai történelmével kapcsolatban. A Pony a legelső saját autója volt az OEM-nek, ami korábban licence keretében Ford Cortinákat szerelt össze.

A Pony dizájnját Giugiaro ItalDesign stúdiójára bízták, aminek egy kupét kellett alkotnia az első generációs Volkswagen Golféra emlékeztető mechanikai tartalommal. Az eredmény egy alacsony, szögletes – és akkoriban a sportossággal azonosított – formanyelvvel rendelkező autó lett.

Az 1974-es Torinói Autószalonon leleplezett koncepció végül azonban soha nem került gyártásba, később pedig magának az autónak is nyoma veszett. Mindazonáltal Giugiaro tovább örökített bizonyos dizájnvonásokat, így született meg a Delorean DMC-12.

Egy volt, egy lesz

A Giugiaróval közösen újonnan elkészítendő Pony az eredeti pontos mása lesz a Hyundai hivatalos közlése szerint. Mindössze egy példány fog készülni, ami a koreai gyártó múzeumi gyűjteményébe fog kerülni, miután 2023 tavaszán leszállították.

Mindazonáltal Giugiaro keze munkája még visszaköszönhet a Hyundai más modelljein, ugyanis a 84 éves dizájner és a gyártó már egyeztetnek további együttműködési lehetőségekről – derül ki az Autocar cikkéből.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink