12 °C Budapest
Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet vezetője

Egy köpésre van a kispénzű magyarok síparadicsoma: így spórolhatsz több száz eurót idén

2022. november 25. 05:54

Az elmúlt években a szlovák sípályák karbantartása európai szintre emelkedett, de nem csak emiatt népszerű úti cél a téli sportok kedvelőinek, hanem mert közel van és olcsó. Összesen 36 modern síközpont található, ahol 350 km hosszú sípálya várja a téli turistákat, akik egyre többen vannak. Ez az ország szempontjából is kulcsfontosságú, hiszen az ágazat növekedése jelentős mértékben segíti az egyes régiókat a munkanélküliség által okozott problémák megoldásában. Persze a járvány miatti kényszerű bezárások a szlovák turizmust is megtiporták, de van egy óriási előnye, ami egyben a túlélésének kulcsa is: itt tényleg mindenki megtalálhatja a pénztárcájához leginkább igazodó szolgáltatást - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjúban Soňa Jelínková, a Szlovák Turisztikai Képviselet magyarországi képviseletvezetője. 

Pénzcentrum: Mennyire fontos iparág Szlovákiában a turizmus, a GDP hány százalékát teszik ki az ebből befolyt bevételek? 

Soňa Jelínková:  A legfrissebb adatok szerint a GDP aránya az idegenforgalom területén Szlovákiában 2,6% körül mozog. Az idegenforgalom nálunk, hasonlóképpen mint a világ legtöbb országában, a természeti, kulturális és történelmi örökségre épít. 

Az idegenforgalom jelentős mértékben hozzájárul a vállalkozói környezet valamint a beruházási klíma jobbá tételéhez. Az ágazat növekedése jelentős mértékben segíti az egyes régiókat a  munkanélküliség által okozott problémák megoldásában.

Egyben előnyként könyvelhető el, hogy különböző szintű szakképzettséggel rendelkező emberek egyformán testhezálló munkahelyekhez juthassanak, miközben fontos kiemelni azt is, hogy a legtöbb pályakezdő fiatal itt szerzi meg az első munkahelyi tapasztalatokat is.

 Melyek a legnépszerűbb turisztikai attrakciók, amelyek a legtöbb turistát vonzzák? 

Szlovákia képes kis és kompakt területen a szabadidős tevékenységek rendkívül széles skáláját felkínálni. Kilenc nemzeti parkkal, 13 látogatható barlanggal, több mint 1700 ásványlelőhellyel, gyönyörű várakkal és kastélyokkal, UNESCO emlékhelyekkel büszkélkedhetün. De elmondhatjuk, hogy legnagyobb erősségünk a természet, amely sok helyen még mindig sértetlen állapotban van.

Mennyire népszerűek a téli sportok 

Legfontosabb küldőországaink elsősorban a V4 országai, tehát Csehország, Lengyelország és Magyarország, a DACH-régió országai: Németország és Ausztria, a  Benelux államok, Skandinávia és Izrael, és népszerűek körükben a téli sportok is. A síközpontok pozitívan befolyásolják az elsődleges foglalkoztatottságot, azáltal, hogy munkahelyeket teremtenek, ugyanis a létrejött multiplikációs hatás következtében olyan ágazatokban is közvetve növelni tudják a foglalkoztatottságot, melyek az idegenforgalomhoz kapcsolódók, ilyen például a közlekedés, az építőipar, és a közszolgáltatások,

ami, tekintve a síközpontok földrajzi elhelyezkedését a magas munkanélküliségi rátával küszködő vidékeken, jelentős  hozadékot eredményez.

Télen lehetőség van síelésre, sífutásra, turisztikával egybekötött wellness, avagy aquapark által nyújtott kényeztetésre. 2021 telére szignifikánsan rányomta bélyegét  a koronavírus második hulláma, ami miatt a síközpontok kénytelenek voltak január elején felfüggeszteni az üzemet. A síközpontok végül újfent megnyitottak, és az akkori szezonok tartottak a legtovább az azt megelőző évekbeliekhez képest.

Miképp "élte túl" a szlovák turizmus a világjárványt, milyen mértékű bevételkiesés keletkezett? Helyreállt az ágazat?   

A járványt megelőzően az idegenforgalom volt a leggyorsabban növekvő ágazat, a pandémia  azonban jelentős bevételcsökkenést vont maga után, valamint az alkalmazottaknak a létesítményekből történő elapadását  eredményezte. 2020 és 2021, a két covidos év,  megváltoztatta az idegenforgalom addig megszokott formáját, azt, amit addig ismertünk és amelyben éltünk. A külföldre utazás tilalma a világ lakosságának több mint 90%-át érintette, a nyilvános gyülekezések és a mobilitás széleskörű korlátozása az idegenforgalom eddig soha nem látott meggyengüléséhez vezetett.

Az új évbe mindannyian a pandémia végének víziójával vágtunk bele, ezt azonban felváltotta az ukrajnai háború, amely a HoReCa szegmensét ismét nagy mértékben érintette. Tény, hogy az ukrajnai konfliktusra való tekintettel  sokkal nehezebben tudunk kommunikálni a távolabb eső piacokon, olyanokkal mint például az Amerikai Egyesült Államok vagy Délkelet-Ázsia, ahol a katonai konfliktussal kapcsolatosan bizonyos fokú szkepticizmus érzékelhető.

A turisztikai ágazat különösen érzékeny a pandémia miatt bevezetett intézkedésekre, melyeknek alapkövét a mobilitás korlátozása, valamint a társadalmi elszigeteltség képezik.  Az ilyen válságok negatív megnyilvánulása, hogy az utazási hajlandóság felélesztése a válságok megszüntét követően is nagyon hosszú ideig tart.

A szlovákiai turisztikai szezon azonban fokozatosan felzárkózik a pandémiát megelőző számokhoz. A külföldi turisták fokozatosan visszatérnek Szlovákiába, éves szinten 96%-kal növekvő aránnyal.  És bár az utazásra éhes szlovákok kihasználták a nyitott határokat és a szinte nem létező pandémia-ellenes  szabályokat, és a tengerparti nyaralást részesítették előnyben, a belföldi és külföldi nyaralók összlétszáma a nyár folyamán megközelítőleg elérte a 2018-as szintet – vagyis azt, amelyik a pandémiát megelőző évben volt.  Meg kell jegyeznem, hogy ez az állami támogatásnak is köszönhető, amely sok vállalkozói mentett meg a pandémia idején.

Magyarországon az energiaárak miatt valószínűleg sok étterem és szálloda kénytelen lesz ideiglenesen vagy véglegesen bezárni, mi a helyzet Szlovákiában: kapnak a vendéglátóhelyek valamilyen állami támogatást?  

Az energiaválságnak az egész világra hatása van, mindennek emelkedik az ára, nem csak az árucikkeknek, de a munkaerőnek is - ezeket a hatásokat nem lehet elkerülni. Az étterem-, a szálloda- ill. síközpont üzemeltetőknek Szlovákiában is meg kell küzdeniük az energia emelkedő áraival, ahogy a munkaerőhiánnyal is. A szlovákok azonban nagyon rugalmasnak mutatkoznak ezekben a kérdésekben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szlovákia rendelkezik egy rendkívül nagy előnnyel: viszonylag nagy a diverzitása. Ez azt jelenti, hogy nálunk már akár 30 euróból is kijöhet egy éjszaka. Ha valaki tehát saját, esetleg korlátozottabb anyagi lehetőségeinek  megfelelő turisztikai termék után kutat, akkor azt egészen biztosan megtalálja; Szlovákia ebből a szempontból versenyképes.

Mekkora az átlagos áremelkedés az országban az éttermi szolgáltatások és a szálláshelyek esetében? 

Az infláció az idegenforgalmi ágazat szálloda- és vendéglátóipari létesítményeit is elérte. Az energia-, élelmiszer- és egyéb inputok jelentős drágulása miatt

a szállodai, éttermi és vendéglátóipari munkaadók Szlovákiában is kénytelenek  az emelkedő költségeket beépíteni az áruk és szolgáltatások végső árába.

Ám még így is kifejezetten megéri egy szlovákiai kirándulás – a korai foglalásokkal és a kedvező szolgáltatáscsomagokkal

akár több száz eurót lehet megtakarítani.

A szálláshelyek és vendéglátóhelyek tulajdonosai arra törekednek, hogy az árakat elfogadható szinteken tartsák, ezért üzleti, kereskedelmi stratégiájukat úgy alakítják át, hogy a turisták az áremelkedéseket a lehető legkevésbé érezzék meg.

Hogyan készülnek Szlovákiában a síszezonra, várhatóan minden síközpont nyitva lesz idén?  

A közelgő síszezon előkészületei a maximumon vannak, sor kerül a kötélpályák, felvonók felülvizsgálatára, karbantartására, a hókészítő rendszerek ellenőrzésére, a pályák mentén hóágyúkat helyeznek el, és érdekes újdonságok is készülnek, melyekkel az egyes üdülőhelyeken nyújtott szolgáltatások minőségét kívánjuk még magasabbra emelni.

Fontos újítás a jegyértékesítés folyamatának gyorsítása az új pontautomatákkal,  a kényelmesebb, nagyobb kapacitású síbuszok beszerzése, és az elektromos autók tulajdonosainak nagy örömére a parkolókbantöbb helyen is töltőállomások épültek ki, például közvetlenül a Dedovka felvonó mellett. Az üdülőhelyek ugyanakkor készek minden olyan COVID-intézkedés azonnali bevezetésére, amelyek biztosítják, hogy Szlovákiában a síelés a lehető legbiztonságosabb és legkényelmesebb legyen.

Várhatóan drágulnak idén a sípályák?  

Egyelőre azt tudjuk mondani, hogy az áremelkedés nem lesz majd olyan drámai, mint amilyet például Olaszország jelez. Egy skipassra vonatkozóan nagyjából 2 – 3 € különbségről lehet majd szó.

A Pénzcentrum nagy Boldogságtesztje 2022

Alig heverte ki a világ a pandémiát, februárban máris kitört az orosz-ukrán háború a szomszédunkban, emelkednek a vállalkozások és a háztartások energiaköltségei, nem mellesleg évtizedes rekordokat döntöget az infláció Magyarországon, egyes élelmiszerek pedig Európán belül nálunk emelkednek a legyorsabban. Egy ilyen mozgalmas, kiszámíthatatlan év végén kíváncsiak vagyunk hogy érzik magukat a magyarok, mi befolyásolja leginkább azt, hogy boldogok-e. Most elsősorban egy általános elégedettségi szintet értünk a fogalom alatt, kérdéseinkkel igyekeztünk lefedni egy átlagos élet minden szegmensét: munka, magánélet, közélethez való viszony. A tavalyi év után idén is felmérjük, boldog nép-e a magyar. Ha van 5 perced, és segítenéd a munkánkat, töltsd ki a Pénzcentrum nagy Boldogságtesztjét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm