10 °C Budapest
Concept of washing colored laundry.Closeup of washing machine and colorful clothes

Itt a legegyszerűbb rezsitrükk: ezreket spórolhatsz, ezt a gombot kell megnyomni a mosógépen

2022. november 24. 19:02

A mosógépeknél és mosogatógépeknél találhatunk öko üzemmódot, ami azt ígéri, hogy kevesebb energiát használva ugyanolyan eredményt fog hozni, mintha valamelyik alap üzemmódot használnánk. De bízunk abban, hogy a mosogatógép öko üzemmódban is megfelelően tisztít? Kevesen merik használni ezt az üzemmódot, az általuk megkérdezett emberek mindössze 21 százaléka használja a mosogatógépet öko üzemmódban.

Korábban mi is megírtuk, hogy több mint 60 százalékkal kevesebb energiát fogyaszt a mosógép ha 40 fokról levesszük 20-ra a mosási hőmérsékletet. A szakértők szerint a mindennapi mosáshoz ez is bőven elég, de a koszosabb ruhák esetében sem kell feltétlenül a 40 fok. A modern mosószerek már 30-on is kiválóan működnek, ami kb. 40 százalékkal kevesebb energiát igényel, minthogyha a legelterjedtebb, 40 fokos hőmérsékleten használnánk a gépet.

De mi a helyzet, ha az öko-programot használjuk? Mennyit spórolhatunk ezzel? Érdemes egyáltalán öko üzemmódban használni mosógépünket? Ha nem erősen szennyezettek a ruháink, vagy nem a vasárnapi családi ebéd maradékait szeretnénk eltüntetni a tányérokról, akkor elfogadható eredményt kaphatunk öko üzemmódban is - derítette ki the Choice. A legrosszabb ugyanis ami történhet, hogy újra kell mosogatnunk, viszont még így is megéri ezzel az üzemmóddal a kísérletezés, hiszen vizet és energiát is megtakaríthatunk vele.

Általában minél forróbb a beállítás, annál jobb a mosási, szárítási teljesítmény viszont ezzel az energia-és vízfogyasztás is növekszik – emelte ki Ashley Iredale szakértő.

A mosogatógép és mosógép különböző üzemmódjai nem mások, mint ennek a három elemnek, tehát a víznek, a hőnek és az időnek a különböző kombinációi

- tette hozzá. Az öko, tehát ECO üzemmód így lényegében olyan program, amely alacsonyabb mosási és öblítési hőmérsékletet használ, ezáltal kevesebb energiát igényel a fűtés, minimalizálja a szükséges vízmennyiséget miközben még mindig képes a szennyeződések eltávolítására.

Az energiatakarékos mosás némi kompromisszummal jár a tisztítás intenzitásának tekintetében, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az edények,vagy a ruhák piszkosak maradnának. Az alacsonyabb hőmérsékletű víz a mosogatógépben rosszabb szárítási teljesítményt jelenthet, de az olyan funkciók, mint az automatikusan nyíló ajtók, vagy a belső ventillátorok ezt kompenzálni tudják. Sőt, akár a levegőn is hagyhatjuk száradni edényeinket. Minél magasabb a hőfok, annál jobb a mosogatógép mosási és szárítási teljesítménye, viszont ezzel növekszik az energia- és vízfogyasztás is.

Az öko üzemmód beállítása a különböző készülékeknél, modelleknél eltérő. Maga az öko kifejezés gyártmánytól és modelltől, sőt készüléktől függően is jelenthet mást.

Amikor a Choice németországi partnere mosogatógépeket vizsgált, megerősítetté, hogy az öko üzemmód biztosítja a legalacsonyabb energiafogyasztást a különböző márkák és modellek között. Megállapították azt is, hogy az alapértelmezett és a gyorsmosási programok 20-30 százalékkal több energiát fogyasztanak, mint az öko üzemmódok. A német tanulmányt követő szakirodalmi áttekintés megerősítette ezt, és azt is megállapította, hogy a gyors, illetve a 30 °C feletti hőmérsékletű mosóprogramok 30-100 százalékkal növelik az energiafelhasználást. Az automatikus kikapcsolás érzékelő nélkül használt szárítógépek pedig átlagosan 25 százalékkal növelték az energiafelhasználást.

A mosógép energiafelhasználásának 90 százaléka  a víz felmelegítésére megy el, így a hűvösebb vizet használó öko üzemmódok kevesebb áramköltséggel járnak.

A szakértők szerint a háztartások mintegy 30 százalékos energiamegtakarítást érhetnek el, ha a mosogatógépet öko üzemmódban használják. Fontos tudni azonban, hogy  itt a mosogatószer és a mosószer is fontos tényező, ugyanis a készülék üzemeltetési költségeinek egyharmadát is kiteheti ez, ezért fontos, hogy olyan mosószert használjon, amely jól teljesít bármilyen hőfok mellett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez a legköltséghatékonyabb

A hideg mosás használata jelentős energiamegtakarítást eredményez, de nem szeretünk hideg vízzel mosni. Pedig hideg mosással akár 25 százalékkal több energiát is megspórolhatunk, mint öko üzemmóddal. Ezzel ellentétben azonban a gyors mosási programok nem energiatakarékosabbak, mint a hosszú programok, hiszen a mosógépben felhasznált energia 90 százalékát itt is a víz felmelegítésére fordítják.

A hosszabb mosási ciklus során végzett összes keverés és áztatás nem sok áramot emészt fel, azonban a gyors, forró mosogatás a mosogatógépben vagy a mosógépben több áramot emészt fel, ezért a hideg és hosszú mosás még mindig hatékonyabb.

Így spórolhatunk

Amennyiben pénzt, időt, energiát és vizet is szeretnénk megtakarítani, igyekezzünk olyan mosógépet választani, amely rendelkezik magas víz-és energiamegtakarítási jelöléssel. Továbbá elérhetőek rajta az öko beállítások, illetve késleltetett indítási funkcióval Működés közben pedig válasszuk az öko üzemmódot, mindig töltsük tele a mosógépet, a mosogatógépbe helyezés előtt pedig kaparjuk le az ételmaradékokat a tányérokról.

Ezen kívül használjuk bátran az öko üzemmódot hideg vízzel, kivéve ha olajos foltokról van szó. A mosópor is sokat spórolhat nekünk, az enzimalapú mosóporok ugyanis alacsony hőfokon is hatékonyak. Az elöltöltős modógépek pedig mintegy 50 százalékkal kevesebb energiát és vizet fogyasztanak, mint a felültöltősök.

Azt, hogy milyen gépet érdemes vásárolni, korábban az LG háztartási elektronikai termékspecialistája osztotta meg, aki összegyűjtötte, milyen élethelyzetben milyen funkciókat érdemes keresnünk.

Ha olyan korszerű készüléket választunk, amiben a súlydiagnosztikai rendszer mindig a töltet súlya alapján határozza meg a felhasznált vízmennyiséget, nem kell aggódniuk amiatt sem, ha nem telik meg a dob minden alkalommal

- tette hozzá Kékesi Martin, aki arról is beszélt, hogy érdemes az életstílusunkhoz, élethelyzetünkhöz megfelelő mosógépet választani.

Mondd el, hogy élsz!

Régóta nem volt olyan magas az infláció Magyarországon, mint 2022. augusztusában: 2021 azonos időszakához képest ugyanis az árak átlagosan több mint 15,6 százalékkal voltak magasabbak. Nincs olyan háztartás Magyarországon, amely ne érezné a saját bőrén a rohanó infláció okozta hatásokat. Mostani kérdőívünkben a magyar háztartások anyagi helyzetéről szeretnénk képet kapni, mennyire viselte meg őket a gyorsuló infláció, az energiaárak emelkedése, és hogy hatnak ezek a megtakarításaikra. Köszönjük, ha segítesz a kitöltéssel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm