Hirdetés
. Hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött a Blockchain Koalíció a Thai Fintechszövetséggel

|

Thaiföld és Magyarország a fintech és blockchain technológia területén törekszik a nemzetközi együttműködésre.

Hirdetés

Együttműködési megállapodást kötött a Blockchain Koalíció a Thai Fintechszövetséggel. A két nemzet szándékát a Thai Fintechszövetség és a Magyar Blockchain Koalíció képviselői írásban is megerősítették. Az ünnepélyes aláírásra Bangkokban került sor a 1st Thai Hungarian Fintech Forum eseményén.

Az együttműködés célja a szabályozói és technológiai tapasztalatcsere mellett a lehetséges közös felhasználási területek vizsgálata, és azok kiaknázásának összehangolása. A két szervezet számára fontos, hogy a méretgazdaságosság kialakulásának érdekében a piaci lehetőségek koordinálása is hangsúlyos legyen.

A rendezvény Dr. Sipos Sándor nagykövet megnyitójával és szakmai panel beszélgetéssel indult Chonladet Khemarattana, a TFA elnöke és Czeglédi Tamás, a Blockchain Koalíció szakmai vezetője részvételével. A panelbeszélgetés után magyar fintech és blockchain cégeknek biztosítottak lehetőséget arra, hogy bemutatkozzanak a thai piacon.

A bemutatkozásokat a memorandum aláírása követte.

A két nemzet hosszútávú célja az export tevékenységekkel megvalósuló kölcsönös értékteremtés támogatása.

A Blockchain Koalíció

A Blockchain Koalíció 2022. március 8-án alakult meg közel 50 taggal, azzal az alapvetéssel, hogy a blockchain technológia már nem megkerülhető, világgazdasági szerepe folyamatosan növekszik, különösen az EU-ban nyert el kiemelt technológiai szerepet, a felmerülő problémák, kockázatok további innovációk által enyhülhetnek.

Magyarország számára nyitott a lehetőség, hogy az előnyök kiaknázásával nemzetközileg is értékelhető pozíciót szerezzen, a blockchain-re vonatkozó szabályozási, működési, alkalmazási környezet kialakításakor a biztonságos és a fogyasztói érdekeket védő használat szempontjai mellett a gazdaságfejlesztést is érvényre juttassa.

A Koalíció alapítói, tagjai hozzá kívánnak járulni a hazai ökoszisztéma megerősítéséhez azáltal, hogy felhívják a figyelmet a nemzetközi jó gyakorlatokra, szabályozási törekvésekre, alkalmazási lehetőségekre. A blockchain világgazdasági jelentőségét részben az a sajátosság adja, hogy elosztott főkönyvi technológiaként alapja lehet határokon átnyúló, autonóm rendszereknek. A technológiai, ipari és gazdaságfejlesztési szempontok érvényesülését előmozdítja, hogy a nemzetközi ellátási láncok stabil, technológia által garantált minőségi szintjét biztosíthatja a részes államok számára. A meglévő értékláncokat így technológiai garanciákkal látja el, emellett új üzleti modellek, use case-ek előtt nyit szabad utat.

Hirdetés

A Koalíció alapítói ezen szempontokat az iparágakon átnyúló konszenzuális tervezésben érvényesítik, de ezen túl hangsúlyozzák a blockchain kapcsolódási pontjait, különösen a Mesterséges Intelligencia, a gyártás, a nemzeti adatipar kialakítása tekintetében.

A Blockchain Koalíció munkacsoportok útján lát el a részfeladatokat a jogi keretrendszer megalkotása, a nemzetközi kapcsolattartás, az oktatás, az ellátási láncok tekintetében. Külön is említést érdemel a pénzügyi vonatkozás, mivel a kriptoeszközök többsége blokklánc alapokon működik, így nem megkerülhető annak kérdése, egy adott állam támogató vagy korlátozó szabályozással lép fel. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kifejezetten gazdasági versenyképességi megfontolások figyelembevételével döntött a támogató megközelítés mellett.

Magyarország jelenleg is kedvező kriptoadózási feltételrendszert kínál, ennek továbblépéseként kialakítható a tokenizáció iránt nyitott gazdasági környezet, amely nemzetközileg is vonzó szabályozási háttér megteremtése esetén jelentős tőkevonzó képességgel rendelkezne.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.