Erős védelmet kapott egy ritka ausztráliai gyíkféle

Vágólapra másolva!
A lehető legnagyobb védelmet élvezi a jövőben egy Dél-Ausztráliában honos, súlyos veszélyeztetett gyíkféle, a kéknyelvű törpeszkink, amelyet 1992-es újrafelfedezéséig kihaltnak hittek.
Vágólapra másolva!

A Tiliqua adelaidensis, a vakondgyíkfélék egy nagyobb méretű képviselője a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) Panamvárosban folyó értekezletén kapta meg kedden az illetékes szakbizottságtól a legszigorúbb természetvédelmi besorolást, amelyet még a hétvégi plenáris ülésnek is jóvá kell hagynia, de ez merő formaságnak számít.

A mintegy tízcentiméteres, kurtalábú barna szkink Dél-Ausztrália államban lévő természetes élőhelye kicsi és széttöredezett. Populációját mintegy ötezer egyedre becsülik. Bár törvény tiltja kivitelét Ausztráliából, a csempészet veszélyezteti a faj fennmaradását - áll a védetté nyilvánítási indítványban.

Forrás: Wikimedia Commons

A keddi ülésen kereskedelmi korlátozásokat fogadtak el egy sor más gyík és teknős tekintetében is. A teljes védelmet élvező kategóriába került két cafrangosteknőfaj, az Amazonas medencéjében honos, matamataként is ismert Chelus fimbriaba és a cafrangos teknős Orinoco folyóban honos változata, a Chelus orinocensis.

A vadon élő matamaták valós számát nehéz felbecsülni, mindenesetre annyi biztos, hogy védelemre szorul - hangoztatták természetvédők. Első olvasatban jóváhagyták a résztvevők az üvegbékák védelmét is, amelyet Costa Rica terjesztett elő. Az átlátszó testű kétéltűek fennmaradását a társállatpiacon mutatkozó nagy kereslet veszélyezteti.

A múlt héten kezdődött és pénteken záruló tanácskozáson nemzetközi védelem alá helyeztek hatvan cápafajt, és meghosszabbították az orrszarvútülök kereskedelmének 45 éve tartó tilalmát.

(MTI/dpa/AFP)