9 °C Budapest
Gurney in hospital hallway

Egyre mélyül a gödör: óriási adósságot nyögnek a magyar kórházak

2022. november 23. 16:11

A Mfor.hu adatai alapján a kürházak lejárt tartozásai az októberi adatok alapján 46,7 milliárd forintra rúgtak. Szeptemberben ez még csak 38,4 milliárdot tett ki, ami azt jelenti, hogy egy hónap alatt 8,3 milliárddal nőttek a kórházak tartozásai.

Egyre csak nőnek a kórházak lejárt tartozásai, szeptemberről októberre mintegy 8,3 milliárddal nőttek a tartozások 46,7 milliárdra. Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2022. október 31-én összesen 120,5 milliárd forint volt. Ebből a tartozásállományból csapódott le 46,7 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél, beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, valamint az egészségügyi ágazati háttérintézményeket is.

A kórházak állammal szemben fennálló tartozása 0,6 milliárd, a szállítókkal, a szolgáltatókkal szemben fennálló tartozása pedig 46,1 milliárd, amelyből 1,2 milliárd forint államháztartáson belülre irányul.

A Mfor.hu emlékeztetett arra is, hogy egy, a sajtó kizárásával megtartott konferencián elhangzott: a korábbi évekkel szemben a kórházaknak nem a teljes adósságállományt fogják kompenzációként kifizetni az év végén, hanem csak a háromnegyedét. Azt Takács Péter egészségügyi államtitkár jelentette be, hogy idén kisebb kompenzációra számíthatnak a kórházak, mint az elmúlt években. 2020-ban az adósságok 80, míg 2021-ben az adósságok 90 százalékát rendezték konszolidációval.

A konferencián elhangzottak szerint az adósságrendezésről már egyeztetnek a Pénzügyminisztériummal. Központi költségvetési forrásból körülbelül 30 milliárdot tudnak biztosítani a tartozásokra, a maradékot pedig a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap (NEAK) maradványából valamint az Országos Kórházi Főigazgató által saját hatáskörben átcsoportosítható pénzből fedezhetik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezek a kórházak tartoznak a legnagyobb összegekkel:

  • Észak-Közép-Budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő: 3,810 milliárd forint,
  • Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet: 2,800 milliárd forint,
  • Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet: 1,972 milliárd forint,
  • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet: 1,950 milliárd forint,
  • Szent Borbála Kórház: 1,695 milliárd forint.

Míg a legkevesebb lejárt tartozása az alábbi intézményeknek volt:

  • Mátrai Gyógyintézet, Parádfürdői Állami Kórház: 3 millió forint,
  • Szent Kozma és Damján Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő: 4 millió forint,
  • Almási Balogh Pál Kórház: 5 millió forint,
  • Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet: 11 millió forint,
  • Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza, Állami Szívkórház, Balatonfüred: 12 millió forint.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm