Trend Elektromossá alakított vontató áll üzembe Debrecenben

Elektromossá alakított vontató áll üzembe Debrecenben

autopro.hu | 2022.11.22 16:23

Elektromossá alakított vontató áll üzembe Debrecenben

Fotó: Trans-Sped

A Trans-Sped Csoport folyamatosan keresi és alkalmazza a logisztika hatékonyabbá, környezetbarátabbá tételét segítő megoldásokat. Most újabb lépést tesz ezen a területen: elektromos vontatót állít üzembe Debrecenben. Ráadásul mindezt úgy, hogy egy öt éves, korábban dízelüzemű vontatót alakítottak át elektromossá.

Hirdetés

A logisztikai iparág környezetterhelő szektor, így az ellátási lánc minden szereplőjének lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy csökkentsék ezeket a környezeti hatásokat.

A legújabb irány az elektromos hajtáslánc üzemszerű használatának bevezetése. A Trans-Sped stratégiai partnerével, a Schaefflerrel közösen vágott bele a fejlesztésbe Debrecenben. A megoldandó feladat egy napi szintű, a gyár és a raktár közti, korábban dízelmeghajtású szállítás elektromos kiváltása volt, városi környezetben. Ez a napi négy fordulós és összesen 95 kilométert jelentő folyamatos fuvarfeladat éves szinten összesen 34 ezer kilométer megtett utat jelent, az elektromos váltás így 40 ezer kilogramm szén-dioxid kibocsátásától kíméli meg Debrecen városát.

Tisztább levegő

A két vállalat az Electromega cég fejlesztésével indult el, amelyben gyári dízelvontatókat alakítanak át és szerelnek fel elektromos hajtáslánccal, kifejezetten a városi és ipari alkalmazásra.

„Az így átalakított jármű a fenti folyamatos fuvarfeladat ellátására teljes mértékben alkalmas, a technológia bevezetése lényegesen költséghatékonyabb és éves szinten 40 ezer kilogramm szén-dioxid és körülbelül 6,3 kilogramm nitrogén-oxid szennyezéstől mentesíti a várost. Emellett a zaj- és szállópor-szennyezés is lényegesen csökken” - mondta Fülöp Szabolcs, a Trans-Sped Kft. ügyvezetője.

A Trans-Sped és a Schaeffler az év első felében kötelezte el magát a megvalósítás mellett. „A választott megoldás mellett egy jelentős érv volt, hogy ez a megoldás már 2022-ben meg tudott valósulni, és bár jelentős befektetéssel jár, de a hosszú távú gazdasági előnyök mellett a város számára is sok pozitív hatása lesz. A Schaeffler Magyarország szívesen vesz részt ilyen együttműködésben, cégünknél is nagy hangsúlyt kap az elektromobilitás és az azzal kapcsolatos innovációk, fejlesztések” - mondta Szabó Péter, a Schaeffler Magyarország ügyvezetője.

Már az utakon az e-teherautó

Az elektromossá alakított jármű elkészült, jelenleg már a tesztüzeme zajlik. Az új környezetkímélő vontató bevezetésével nemcsak a károsanyag-kibocsátás, de a szállítás okozta környezeti terhelés is csökken. Ennek előnyeit nemcsak a szerződő felek, de a tágabb értelemben vett közösség, Debrecen város lakossága is élvezni fogja.

Az energiát hat darab, együttesen 192 kilowattóra kapacitású akkumulátor tárolja. Ezek rakományt mozgatva 100, anélkül pedig 200 kilométer megtételét teszik lehetővé a jármű számára, amit egy 316 lóerős villanymotor mozgat.

Fotó: Trans-Sped

Fejlesztések sora valósul meg

A Trans-Sped az elektromos vontató kialakítása mellett számos területen indított fejlesztéseket a fenntartható működés érdekében.

Átfogó energiahatékonysági programot indított a raktári operációkban, ahol LED-világítást és hőszivattyús fűtést alkalmaznak a fűtött raktárakban, emellett pedig a raktárak tetejére telepített napelem-parkokkal tervezik kiváltani a felhasznált fosszilis energia egy részét. Ahol a körülmények engedik, ott elektromos targoncákra cserélik a gázüzemű járműveket, 2021-től pedig a Trans-Sped Zero néven egyszer használatos csomagolástól mentes kiszállítást indított Budapesten és Pest megyében, mely szolgáltatás mára a tatai és szolnoki régióban is elérhető.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink