12 °C Budapest
A young woman walking and enjoying at the Rembrandt Park during snowfall in Amsterdam,Netherlands.

Éjszaka komolyabb havazás jöhet Magyarországon: ebben az országrészben lehet rendkívüli a helyzet!

2022. november 22. 14:16

Az időjárási előrejelzések alapján kedd estétől szerda hajnalig havas eső, havazás várható Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyében, főleg Alpokalján és a magasabban fekvő területeken. A friss hóréteg vastagsága még bizonytalan az előrejelzések alapján, de a Magyar Közút szakemberei a délutáni óráktól kezdődően a szükséges előszórási, preventív sószórási munkákat is elvégzik még a havazás előtt az érintett megyékben. Ha a friss hó eléri a 3-5 centimétert a burkolaton, akkor kezdődhetnek majd az ekézési munkák, melyet folyamatosan, 12 órás műszakokban végeznek majd, de időszakosan még így is lehetnek téliesebb útviszonyok egyes területeken.

A meteorológiai előrejelzések alapján kedd este, éjszaka elsősorban az Alpokalján több helyen válthat havas esőbe, havazásba az erősebb intenzitású csapadék. A hegyvidéki részeken tartósan havazhat, ezért ott magasabb víztartalmú, úgynevezett tapadó hó is kialakulhat. Sőt, egyes esetekben a magasabb csúcsok környékén akár 10 centimétert is meghaladó friss hó is várható. Éjféltől a Bakonyban is havazás kezdődhet, így szerda reggel ott is lehet esély több centiméternyi friss hóra.

A Magyar Közút az ország teljes területén téli üzemmódra állt át november 10-én, így az előrejelzések alapján az ország nyugati megyéiben még a havazás előtt megelőzésképpen juttatnak ki síkosságmentesítő anyagokat, hogy megakadályozzák a friss hó azonnali letapadását a burkolatra. Ezt nehezítheti, hogy sok helyen esőzésből vált majd át havazásba az időjárás, így az előzetesen kijuttatott anyagokat lemoshatja az eső. A szükséges esetekben a síkosságmentesítési munkákon kívül a hóeltakarítási munkákat is elvégzik a burkolaton.

A munkagépek minden esetben egy előzetes ütemterv és beavatkozási sorrend szerint avatkoznak be, mind az előszórási, mind az aktív védekezési munkákat első körben a főutakon, forgalmasabb mellékutakon, majd az alacsonyabb forgalmú útszakaszokon, bekötőutakon végzik el. A munkagépek a mérnökségi telephelyekről indulnak el az országos utakra és a településeken átvezető szakaszokra, így egy-egy munkagép teljes fordulóköre a beavatkozás jellegétől, az időjárási és forgalmi helyzettől, valamint a terepviszonyoktól függően 2-4 órát is igénybe vehet.

A társaság minden évben részletes információkat oszt meg, hogy mi alapján végzi a téli időszakban a beavatkozásokat, nincs ez másképpen idén sem és nemrég rendhagyó módon egy maratoni Facebook live bejelentkezéssel és a kommentekre élőben válaszolva indították el a 2022-23-as téli szezont, amelyben minden olyan kérdésre részletes és közérthető választ adtak, amelyek minden évben megjelennek a közösségi oldalak kommentszekcióiban.  

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Magyar Közút mindent megtesz a rendelkezésére álló gépi és humán erőforrások erejéig, hogy az Országos Közutak Kezelési Szabályzatának megfelelő időben és módon biztosítsa a biztonságos közlekedés feltételeit - közölték. Ugyanakkor

a szakemberek a közlekedők együttműködését is kérik: vezessenek óvatosan, a téli időszakban csak megfelelően felkészített, átvizsgált és téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem