Gyártók A dízelbotrány miatt fizet a Mercedes és a Bosch

A dízelbotrány miatt fizet a Mercedes és a Bosch

autopro.hu/V.M. | 2022.11.22 04:22

A dízelbotrány miatt fizet a Mercedes és a Bosch

Fotó: Daimler Global Media Site

A Mercedes-Benz és a Bosch beleegyezett összesen mintegy 6 millió dollár kifizetésébe, lezárandó azt a peres eljárást, ami dízelüzemű járművek megtévesztő marketingelése miatt indult Arizona államban.

Hirdetés

Az egyes Mercedes modellek motorvezérlőivel kapcsolatban indult eljárást lezáró peren kívüli megállapodás értelmében a Mercedes 2,8 millió dollár kártérítést fog fizetni vásárlóinak. Minden kártérítési igénnyel élő arizonai Mercedes-tulajdonos járművenként 625 dollárra jogosult.

Ezenfelül a német autógyártó 2,7 millió dollár büntetést is fizetni fog, míg a Bosch 525 ezer dollár bírság megfizetésére vállalat kötelezettséget. A kettő vállalat egyike sem ismerte el, hogy törvényt sértett volna.

„A megállapodással a vállalat újabb lépést tesz a különböző dízeltechnológiával kapcsolatos ügyek lezárása érdekében… és elkerüli az eljárás további költségvonzatait” – áll a Mercedes megállapodást kísérő közleményében.

Már fizetett, de még mindig nincs vége

A Mercedes 2020-ban az Egyesült Államokban már kifizetett 2,2 milliárd dollárt a dízelüzemű járművek manipulált kibocsátási értékei miatt indított szövetségi nyomozás lezárásaként, illetve 250 ezer helyi autótulajdonos részére, hogy fedezze az autók javításának költségeit.

Márciusban közzé tett, Reuters által idézett éves beszámolójában a Mercedes jelezte, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium továbbra is nyomozást folytat a járműveihez kötődő, kibocsátási értékekkel kapcsolatos szabálysértések ügyében, ezenfelül több amerikai államban is vizsgálatok folynak még.

Sokan ütötték meg magukat

A dízelbotrány 2015-ben robbant ki. Akkor a Volkswagen beismerte, hogy közel 600 ezer USA-ban értékesített dízelüzemű gépjárművét látta el a károsanyag-kibocsátási értékeket manipuláló illegális szoftverrel. Azóta az ügy több mint 30 milliárd dollárjába került a legnagyobb német OEM-nek.

A botrányban a Mercedes és más autóipari vállalatok is érintetté váltak. Köztük van a ma már a Stellantis részét alkotó Fiat Chrysler, amit augusztusban ítéltek el az Egyesült Államokban, miután beismerte bűnösségét, és beleegyezett 300 millió dollár büntetés megfizetésébe.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink