Hirdetés
. Hirdetés

A TSMC fejlett chipgyártást tervez Arizonában a vállalat alapítója szerint

|

Tajvan globálisan domináns pozícióban van a chipgyártásban a mobiltelefonoktól kezdve az autókon át a vadászgépekig terjedő felvevő piacon.

Hirdetés

A tajvani TSMC chipgyártó vállalat fejlett, 3 nanométeres technológiájú chipek gyártását tervezi az Egyesült Államokban. A termelés az Arizona államban létesítendő új gyárban történne, de a tervek még nem teljesen véglegesek - közölte Morris Chang, a vállalat alapítója.

A Taiwan Semiconductor Manufacturing Co a világ legnagyobb szerződéses chipgyártója, 12 milliárd dolláros büdzsével üzemet épít Arizonában. Azokról a tervekről, hogy a TSMC több chipgyártó üzemet építene Arizonában, a Reuters már tavaly beszámolt. Már akkor kiderült, hogy a tervezett gyárak némelyike 3 nanométeres technológiával is készíthetnek chipeket a lassabb, kevésbé hatékony 5 nanométeresek mellett, amelyeket a létesítmény termelésbe állásától kezdve gyártani fognak.

Chang elmondta, hogy a 3 nanométeres üzem ugyanazon az arizonai telephelyen lenne, mint az 5 nanométeres. A fejlettebb technológiát alkalmazó üzemről a TSMC-nek van egy terve, ami azonban még nincs teljesen véglegesítve. "Már majdnem véglegesítették, ugyanazon az arizonai telephelyen, a második fázisban. Az öt nanométeres az első fázis, a három nanométeres a második" - derült ki az alapító szavaiból, aki már visszavonult a TSMC-től, de továbbra is befolyásos személyiség a vállalatnál és a szélesebb chipiparban.

Hirdetés

Tajvan globálisan domináns pozícióban van a chipgyártásban a mobiltelefonoktól kezdve az autókon át a vadászgépekig terjedő felvevő piacon, és ez a függés aggodalomra ad okot, különösen azóta, hogy Kína fokozza a katonai nyomást, hogy fennhatósága alá vonja a szigetet. Európa és az Egyesült Államok egyaránt milliárdos ösztönzőket nyújt a vállalatoknak, hogy a chipeket közelebb gyártsák hozzájuk, és elsősorban a tajvani cégeknek udvarolnak.

Chang szerint az emberek csak most ébredtek rá, hogy a chipek milyen fontosak. "Sokan irigykednek Tajvan kiváló chipgyártására. Tehát sokan vannak olyanok is, akik különböző okokból (legyen szó nemzetbiztonsági vagy pénzkereseti okokról) azt remélik, hogy több chipet gyárthatnak az országukban" - mondta Chang a Reuters szerint. A TSMC alapítója hozzátette, hogy sok ország érdeklődött nála az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) nemrégiben tartott tanácskozásán arról, hogy mennének-e hozzájuk chipet gyártani. Hogy mely országok is ezek, arról nem ejtett szót.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.