Gyártók Sokan várják a Tesla egyedi pickupját

Sokan várják a Tesla egyedi pickupját

Végh Martin | 2022.11.21 16:16

Sokan várják a Tesla egyedi pickupját

Fotó: Tesla

Három évvel ezelőtt, 2019 november 21-én mutatta be Cybertruck tisztán elektromos platós kisteherautóját a Tesla. A leleplezést emlékezetessé tette egy baki, ami mindazonáltal nem volt képes megtörni a rajongók lelkesedését.

Hirdetés

A Tesla a Los Angeles-i Autószalonon mutatta be rozsdamentes acéllal borított pickupját, aminek futurisztikus szögletes formavilága teljesen elüt nem csak a Tesla többi modelljétől, de a többi mai autóétól is.

Az acél burkolati elemek a Tesla szerint nem csak a rozsdával szemben, hanem a különböző fizikai behatásokkal szemben is különösen ellenállóak – hasonlóan az ultra magas szilárdságúként jellemzett szélvédőkhöz.

A 2019-es bemutatón a Tesla demonstrálni is kívánta a karosszériaburkolatok és az üvegek utóbbi tulajdonságát, ami végül nem várt módon tette emlékezetessé az eseményt. A vezető oldali első ajtóra kétszer is rácsaptak kalapáccsal, amit az sérülés nélkül ki is állt. Ezt követően az oldalsó ablakoknak kellett megmutatniuk mit tudnak, a nekik dobott fémgolyó azonban mindkettőt megrepesztette, míg a tervek szerint a találkozást sérülés nélkül kellett volna átvészelniük.

Ahogy azt a BBC is megírta, Elon Musk vezérigazgató nemsokkal később videófelvételt tett közzé egy bemutató előtti próbáról, amin az oldalüveg még sikeresen elviselte a fémgolyó becsapódását.

Egy CleanTechnica által idézett Twitter-felhasználó a következő módon magyarázta a későbbi bemutatón jelentkezett nemvárt kellemetlenséget. Mint rámutatott, a kalapácsütések hatására az oldalüvegek kissé lecsúsztak kulisszájukban, így széleik már nem voltak minden irányból alátámasztva, ami kedvezőtlenül hatott ellenállóképességükre.

A Musktól érkezett, hivatalosnak tekinthető magyarázat ettől eltért. A Twitteren azt írta, hogy „a kalapáccsal az ajtóra mért ütés megrepesztette az üveg alját, ezért nem pattant le az acélgolyó.”

A vevőket nem érdekli a kis baleset

Akárhogy is, a szerencsétlenül sikerült bemutató után 6 százalékot eset a Tesla papírjainak árfolyama a tőzsdén, a rajongókat azonban nem igen érintették meg a történtek. A Tesla közlése szerint röviddel a demonstráció után több mint 200 ezer előrendelést kapott a Cybertruckra.

Akkor az amerikai OEM 2021-ben tervezte gyártásba vinni az új modellt, ami azonban nem kerülhette el a már megszokott késéseket. Musk legutóbb 2023-ra ígérte a termelés megkezdését a texasi üzemben.

A Cybertruck akár 800 kilométert is képes lesz megtenni egy töltéssel, állóhelyből óránkénti 60 mérföldre (97 kilométerre) pedig 2,9 másodperc alatt lesz képes felgyorsulni.

Utasterében hat fő is helyet foglalhat majd a kettő üléssoron, ha pedig a plató nem szolgálna elég pakolóhellyel, az utazók akár 6,3 tonnányi terhet is hozzácsatolhatnak majd a jármű hátuljához.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink