Immunerősítés és méregtelenítés a természet erejével: ezeket a gyógyteákat idd, hogy egészséges legyél

Forrás: Shutterstock/Avdeenko -
méregtelenítés immunerősítés Szabó Gyuri bácsi Györgytea gyógytea tea magazin egészség gyógynövény Lopes-Szabó Zsuzsa
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elfogyasztott ételeken és a belélegzett levegőn keresztül a méreganyagok könnyen bejuthatnak a szervezetünkbe. A méregtelenítő szerveink azért dolgoznak, hogy ezeket a toxinokat "kimossák", ám nem árt, ha segítjük, vagy serkentjük a munkájukat. Erre az egyik legjobb megoldás a méregtelenítés.

A tisztítókúra nem csak abban segít, hogy szervezetünk megszabaduljon az oda nem való, esetenként káros, és hosszú távon betegségeket is kiváltó anyagoktól. Egy méregtelenítő folyamatot vagy böjtöt követően az immunrendszerünk erősebb és ellenállóbb lehet a különféle fertőző vagy vírusos betegségekkel szemben, és ez az, amire a téli időszakban a leginkább szükségünk van.

A méregtelenítés különféle gyógyszeres kezelések előtt is hasznos lehet, ugyanis segíthetnek abban, hogy a készítmények jobban kifejthessék hatásukat.

Immunerősítés és méregtelenítés a természet erejével

A méregtelenítésben nagy segítségünkre vannak a gyógynövények, és a belőlük készült különféle teakeverékek, melyekben a füvek és levelek együttes hatása célzottan képes megdolgoztatni a méregtelenítő szerveket. Legfőbb ilyen szerveink a máj és a vese, de a verejtékezés is azon emberi "funkciók" közé tartozik, mely segít megtisztítani a testünket a káros anyagoktól.

A böjt a lelki elmélyülés időszaka is Forrás: Shutterstock/Olena Serzhanova

"Egyes vélemények szerint nincs szükség a méregtelenítésre, mert a máj és a vese elvégzik, amit kell, de én annak a híve vagyok, hogy segítenünk kell ezeket a szerveket, mert a felhalmozott toxikus anyagok önmaguktól nem ürülnek ki teljesen" – mondta a Life.hu kérdésére Lopes-Szabó Zsuzsa természetgyógyász és fitoterapeuta, a bükki füvesemberként elhíresült Szabó Gyuri bácsi lánya.

Gyógyteák az egészség szolgálatában

A hazánkban is termő gyógynövények közül számos ismert méregtelenítő, immunerősítő, sőt gyógyító hatásáról.

Az egyik legnépszerűbb és talán legfontosabb méregtelenítő gyógynövény a csalánlevél, mely vértisztító hatásának köszönhetően kedvelt. A nyírfalevél vagy a fagyöngy a nyirokrendszerünket segíthet megtisztítani, míg a gyermekláncfű, vagy a keserű ízű füvek a máj működését serkentik. A galagonya enyhe vízhajtó képességű, de emellett jótékony hatással van a szív- és érrendszerre, és a vérnyomásra.

A csipkebogyóhúsból készült tea magas C-vitamin-tartalma miatt remek immunerősítő Forrás: Shutterstock/Photosimysia

A csipkebogyóhúsból készült tea a magas C-vitamin-tartalma miatt remek immunerősítő, ráadásul főzni sem kell, ugyanis hidegen áztatva készítendő, így elég reggel beletenni egy kulacs hideg vízbe, és mire beérünk a munkába, már fogyasztható is.

A méregtelenítés hasmenéssel jár?

Sokan félnek a gyógyteáktól és a különféle főzetektől, főleg, ha meghallják a salaktalanítás szót is, ugyanis ehhez a hasmenés, a gyakori székelés gondolatát társítják. A helyesen elvégzett tisztítókúra azonban nem okoz panaszokat, sőt munka vagy iskola mellett is nyugodtan elvégezhető.

"A méregtelenítő vagy tisztító hatású teák hasmenést semmiképp nem okoznak, ellenben vízhajtóak. A gyógynövények hatóanyagai nem a belekben fejtik ki a hatásukat. Miután felszívódnak, bekerülnek a véráramba és ezen keresztül tisztítják a szervezetet. Attól sem kell félni, hogy kimossuk velük a jó bélbaktériumokat és felborul a bélflóránk egyensúlya, ugyanis ezeket a baktériumokat nem egyszerű kiirtani" – mondja a szakértő.

"Egyes gyógyszereknek, például az antibiotikumoknak lehet ilyen mellékhatása, a gyógyteáknak viszont nem, ezeknek nincs káros hatása."

Kismamák és gyermekek vigyázzanak!

Nem mindenkinek ajánlott a méregtelenítő kúra – mondja Lopes-Szabó Zsuzsa. A kismamák például ne végezzenek tisztítókúrát, mert a várandósság egy nagyon különleges fiziológiai állapot, amikor a magzatra nagy hatással van az anyuka életmódja. Nem ajánlott még kisgyermekek vagy vesebetegek számára sem, ugyanis egy vízhajtó teakeverék túlságosan megdolgoztathatja a veséket.

Három tanács, amit mindenképp tartsunk észben

Nem sok mindent kell megfogadni ahhoz, hogy sikeres legyen a gyógynövényekkel folytatott méregtelenítés:

  • Napi egy csésze gyógyteafőzetet igyunk, lehetőleg éhgyomorra, ugyanis így szívódnak fel a leggyorsabban a hatóanyagok.
  • A kúra ne tartson tovább 4-6 hétnél, utána mindenképpen szünetet kell tartani.
  • Bőségesen fogyasszunk a kúra közben folyadékot, lehetőleg tiszta vizet.
    Napi egy csésze gyógyteafőzetet igyunk Forrás: Shutterstock/Avdeenko

Ha a tea fogyasztása során kiütések jelennek meg a bőrünkön, gyomorfájást vagy egyéb allergiás reakciót tapasztalunk, akkor hagyjuk abba a kúrát, ugyanis előfordulhat, hogy valamelyik gyógynövényre érzékenyek vagyunk.

A gyógynövényekkel környezetünket is óvhatjuk

Évek óta egyre többen fordulnak a gyógynövényekhez: egyesek anyagi megfontolásból, mivel ezek a készítmények olcsóbbak, mint az egyre dráguló gyógyszerek, míg mások fenntarthatósági és ökológiai szempontokat figyelembe véve választják a gyógyteákat. Sok fiatal és idős követi a természet útját, mondja Lopes-Szabó Zsuzsa, aki szerint folyamatosan nő a kereslet a hagyományos gyógyítás eszközei iránt.

A gyógynövényekkel sikeresen kezelhetőek a pajzsmirigy- és vérnyomásproblémák, az inkontinencia és a cukorbetegség okozta szövődmények.

A gyógytea azonban nem mindenható csodaszer

– mondja a fitoterapeuta, aki saját édesapját, a Györgytea alapítóját, a most 94 éves Gyuri bácsit hozza fel követendő példaként.

"Édesapám hosszú és egészséges életének titka sokrétű: évtizedek óta issza a gyógyteákat, de ez csak egy szelete az egésznek. Szép helyen lakik, ott ahol jó a levegő, nem dohányzik és nem is iszik alkoholt. Nincs elhízva és vigyáz az étkezésére, így gondoskodik a testéről. A lelke pedig attól olyan fiatal, hogy mindig volt egy cél az életében: egészen 92 éves koráig járta az országot, előadásokat tartott, tanított és ez olyan erőt adott neki, amely a mai napig tart."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.