2 °C Budapest
Ive been taking better care of myself, doctor

B kategóriás jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat: mi kell hozzá, ki végezheti?

2022. november 19. 15:02

Amikor valaki jogosítványt szerez, a sikeres KRESZ vizsga, elsősegélynyújtási vizsga és forgalmi vizsga mellett a jogosítvány alkalmassági vizsgálat elvégzése esetében is alkalmasnak kell minősülnie. Mutatjuk, hogyan zajlik egy B kategóriás jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat Budapest vagy vidék esetében, milyen jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat nyomtatvány kitöltésére van szükség?

Cikkünkben eláruljuk, mi történik egy jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat során: milyen vizsgálatokat végeznek el rajtunk, milyen betegségek minősülnek kizáró oknak és mikor jön el az ideje az orvosi alkalmassági felülvizsgálatnak, jogosítvány orvosi alkalmassági hány évente szükséges? Jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálatot ki végezhet, a jogosítvány orvosi alkalmassági Budapest mellett vidéken is elvégezhető?

Mi a jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat lényege?

A jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat célja, hogy egy egészségügyi szakember hivatalosan megállapítsa, nincs olyan betegségünk, testi vagy szellemi jellegű fogyatékosságunk, érzékszervi hátrányunk (tipikusan látás- vagy hallásproblémák), ami alkalmatlanná tesz minket a forgalomban való közlekedésre. Amennyiben a jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat során az orvos alkalmasnak minősít minket, erről igazolást kapunk, és ez a következő esedékes jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálatig érvényes is.

Mikor kell jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat?

A jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat első jogosítványnál egyszer szükséges (elég egy B kategóriás jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat, külön A vagy C típusú jogosítványokra nem kell újabb jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat, ha már van egy érvényes). Egyes jogosítvány kategóriák esetében nincs szükségünk jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálatra sem, ilyen például az M kategóriás jogosítvány. A motoros jogosítvány kategóriák esetében, beleértve az A2 motoros jogosítványt, szintén szükséges a jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat.

Milyen vizsgálatokból áll a jogosítvány orvosi alkalmassági?

A jogosítvány alkalmassági vizsgálat egyszerű rutinvizsgálatokból áll: a vérnyomásmérés mellett szemészeti és színlátási vizsgálat történik, az orvos emellett általános egészségügyi kérdéseket tesz fel. Amennyiben valamilyen krónikus betegség áll fenn, az alkalmasság megállapításához szakorvosi vélemény is szükséges.

Meddig tart a jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat érvényessége?

Az első jogosítvány alkalmassági vizsgálat érvényessége (50 év alatti személy esetében) 10 évre szól;

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • 50 és 60 év között 5 évente szükséges a jogosítvány megújítása, amihez újabb jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat kell;
  • 60 és 70 év között 3 évente szükséges egy új jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat;
  • 70 év fölött pedig 2 évente kell elvégezni.
  • C vagy magasabb jogosítvány kategória esetén 60 éves korig is 5 évenként kell új jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat (kettes kategória, azaz hivatásos jogosítvány esetében).

Milyen jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat nyomtatvány szükséges?

A jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálatra vigyük magunkkal a személyiazonosító okmányt és a lakcímkártyát, a meglévő jogosítványt (alkalmassági megújítás esetén), illetve a szemüvegünket és a szakorvosi véleményt, ha ezek szükségesek. Egyéb nyomtatvánnyal nem kell készülnünk.

Jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálatot ki végezhet?

A jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat elvégzése a háziorvosunk feladata.

  • Jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat Budapest: ha a jogosítvány orvosi alkalmassági Budapest térségében esedékes, nézzünk utána a háziorvos kereső rendszerben, hogy pontosan kinek a hatásköréhez tartozunk. Amennyiben lakcímváltozás miatt új regionális kerületbe tartozunk, végezzük el a háziorvos váltást, majd a vizsgálatot kérjük az új háziorvostól.
  • Jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat vidéken: vidéken egy fokkal egyszerűbb a dolgunk, ugyanis a kisebb településeken egy-két háziorvos között oszlik el a lakosság, nagyobb vidéki városokban ellenőrizzük, hogy a lakcímünk alapján kinek a hatáskörébe tartozunk.

Mennyibe kerül a jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat?

  • A jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat ára az 50. életév betöltése előtt: 7.200 Ft
  • 50 és 60 év között: 4.800 Ft
  • 60 és 70 év között: 2.500 Ft
  • 70 év fölött: 1.700 Ft

Mennyibe kerül a jogosítvány orvosi alkalmassági vizsgálat másodfokon?

Amennyiben olyan tényező merül fel, ami befolyásolja a jogosítvány megszerzését, ami elsőfokon alkalmatlannak minősít minket a jogosítvány alkalmassági vizsgálaton, kérhető másodfokú orvosi alkalmassági vizsgálat is, szakorvosi jelenléttel – ennek az árai a következőképpen változnak:

  • 50 éves korig 10.800 Ft;
  • 50-60 éves kor között 7.200 Ft;
  • 60-70 éves kor között 4.800 Ft;
  • 70 év fölött 3.200 Ft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem