Több mint 11 évre ítélték a Theranos alapítóját

Több mint 11 év börtönbüntetésre ítélték a Theranos alapítóját, Elizabeth Holmest, amiért becsapta a befektetőket az egykor 9 milliárd dollárra értékelt vérvizsgálati startupjával.

2022. november 19., 08:49

Szerző:

Százharmincöt hónapra, vagyis valamivel több mint 11 év börtönre ítélték a Theranos alapítóját, Elizabeth Holmest, aki egy technológia segítségével azt ígérte, hogy néhány csepp vérből bérmilyen betegséget képesek diagnosztizálni – írta a BBC

A 38 éves Holmes, könnyes szemmel mondta a bíróságnak, hogy mély fájdalmat érez azok iránt, akiket félrevezetett az átverésével. Holmes várhatóan fellebbezni fog az ítélet ellen, amelyet pénteken hoztak egy kaliforniai bíróságon.

Holmest egykor a „következő Steve Jobs”-ként ünnepelték, és azt mondták róla, hogy ő a világ legfiatalabb self-made milliárdosa. Theranos nevű vállalatával azt ígérte, hogy forradalmi változást hoz a betegségek diagnosztizálásában, ami mögé rengeteg befektető állt. Viszont idővel kiderült, hogy a forradalmi változás nem is olyan forradalmi, mint Holmes ígérte, így a céget beperelték, majd 2018-ra fel is oszlatták.

 

A kaliforniai San Joséban zajló Holmes-perben az ügyészek szerint Holmes tudatosan megtévesztette az orvosokat és a betegeket a Theranos zászlóshajójával, az Edison géppel kapcsolatban, amelyről a cég azt állította, hogy néhány csepp vérből kimutatható a rák, a cukorbetegség és más betegségek egyaránt. Azzal is vádolták Holmes-t, hogy a cég teljesítményét jelentősen eltúlozta a pénzügyi támogatóinak.

Az esküdtek végül négyrendbeli csalás vádjában bűnösnek találták Holmest. Viszont négy másik vádpontban nem találták bűnösnek, további háromban pedig nem tudtak ítéletet hozni.

Mielőtt Edward Davila bíró pénteken kihirdette volna az ítéletet, Holmes felolvasott egy beszédet a bíróság előtt, amelyben könnyes szemmel kért bocsánatot a befektetőktől és a betegektől. „Teljesen összetörtek a mulasztásaim. Mély fájdalmat éreztem azért, amin az emberek keresztülmentek, mert cserbenhagytam őket (...) Testem minden egyes sejtjével megbántam a mulasztásomat” – mondta.

A bíró elismerte, hogy Holmes egy rmek vállalkozó, és a kudarc normális, az viszont nem, ha valaki csal is eközben. A Theranos alapítójának április 27-én kell megkezdenie börtönbüntetését.

Az ügyészek azt kérték Holmesra, hogy 15 év börtönbüntetést kapjon, és mintegy 800 millió dollár kártérítést fizessen a befektetőknek, köztük több olyan magas rangú személyiségnek, mint James Mattis volt amerikai védelmi miniszter és Larry Ellison szoftvermágnás.

Holmes védői azonban – akik azzal érveltek, hogy jó szándékkal próbált segíteni az embereken – azt mondták, hogy 18 hónapot kellene házi őrizetben töltenie.

A bíró pénteken megállapította, hogy 121 millió dolláros veszteséget okozott a befektetőknek, köztük Rupert Murdochnak és a Walmartot birtokló családnak. Azt, hogy mekkora összeget kell visszafizetnie, egy későbbi bírósági tárgyaláson határozzák meg.

Több mint 130 barát, családtag és volt Theranos-alkalmazott kért Holmesnak kegyelmet a bírótól. Többen azzal érveltek, hogy Holmes fiatal anya. Tavaly júliusában született meg fia, és jelenleg második gyermekével várandós.

Holmes korábbi üzlettársára, szeretőjére is hasonló sors várhat

Holmes korábbi üzlettársa és szeretője, Ramesh „Sunny” Balwani, ellen 2018-ban vádat emeltek táviratcsalással és táviratcsalásra irányuló összeesküvéssel. Balwanit, a bíróság idén nyáron csalás miatt bűnösnek találták, őt jövő hónapban ítélik el.

(Kiemelt kép: Elizabeth Holmes (k), a Theranos alapítója és volt vezérigazgatója édesanyjával, Noel Holmes-szal és társával, Billy Evansszel a szövetségi bíróság épülete előtt 2022. november 18-án a kaliforniai San Joséban. Fotó: Amy Osborne / AFP)

 

19:56

Tizennégy év fegyházbüntetésre ítélte a Pécsi Törvényszék csütörtökön, nem jogerősen a "pécsi fekete angyalként" elhíresült férfi klinikai ápolót, aki egy koronavírusos beteg halálát okozta 2022 decemberében - tájékoztatta a bíróság az MTI-t.