17 °C Budapest
Ezért szárnyal a magánkórházak népszerűsége és bevétele

Ezért szárnyal a magánkórházak népszerűsége és bevétele

2022. november 18. 13:45

A magánegészségügyi szolgáltatói piac az elmúlt években óriási változáson ment keresztül. A szektorban a Covid előtt egyáltalán nem jellemző folyamatok zajlanak, jóval több a magánellátó intézmény, exponenciálisan emelkednek a bevételek, viszont a nyereségesség nem mindig tud ezzel lépést tartani. A Pénzcentrum-nak a hazai magánegészségügy aktualitásairól és változásairól Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója beszélt.

Korábban az organikus fejlődés volt a jellemző a magánegészségügyi piacra, azonban már a világjárvány előtt elindult a szolgáltatók konszolidációja, megkezdődtek a felvásárlások, az előrevetítések alapján pedig várható volt a szektor kifehéredése és a nagyobb szolgáltatók térnyerése. A piaci változásokat ezt követően a járvány alakította, hatására az állami ellátórendszerben a hangsúly a járvány kezelésére helyeződött, sok ellátásra szoruló nem jutott időben szakellátáshoz, gyakorlatilag kiszorultak a közfinanszírozotti rendszerből. Mindeközben általánosságban jelentősen szűkült a kereslet, hiszen az emberek sokkal kevesebbet jártak bármilyen egészségügyi szolgáltatóhoz. 

Mivel nem kellett a járványellátásban részt vennie, a magánegészségügy sokkal hamarabb visszaállt a normál működésre és nyitotta meg a kapacitásait

- mondta el a Pénzcentrumnak Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója. A magyar lakosság körében megnőtt az egészségtudatosság, és a Covid visszaszorulásával, valamint a fekvőbeteg-ellátások tiltásának feloldásával a kereslet elkezdett visszaépülni, majd az állami ellátórendszer az elhalasztott vizsgálatokból kifolyólag egy idő után túlterheltté vált. 

A kereslet nagymértékű emelkedése felgyorsította a magánszolgáltatók fejlődését. “Jelenleg az állami kapacitás a járvány előtti szintek 70-80 százalékán áll, emiatt fokozódott az igény a magánellátásra: megjelentek azok a páciensek, akik kiszorultak az állami egészségügyből, és meg tudják fizetni a magánellátást” - emelte ki Papik Kornél.

Az állami ellátás hiányosságai miatt kimagasló bevételt értek el a Covid-laborszolgáltatók és PCR-tesztelők, de továbbra is nagyon aktívak a piacon a konszolidátorok, mint amely kezdetben az Affidea is volt, mára ez a Doktor24 és a TritonLife. A kisebb praxisközösségek is egyre kompaktabbak, de a lakásrendelők száma továbbra is magas. A magánegészségügyben az árbevételek az elmúlt években exponenciálisan emelkedtek, a profitabilitás azonban sajnos nem tart ezzel lépést. A szektorba újonnan belépő szereplők hiába nőttek váratlanul nagyra, még nem tudták elérni, hogy nyereségesen működjenek.

Egy-egy induló szolgáltatónál olyan ugrásszerű növekedést látunk, amit egy normál piacon nem lehetne tapasztalni. Úgy látjuk, hogy azok tudnak hosszú távon is profitábilisan működni, akik organikusan növekednek

- hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

A Dr. Rose Magánkórház idén először lesz nyereséges, a 2018-tól új tulajdonosok által működtetett intézmény forgalom- és egyúttal hatékonyságnövekedése a transzaprens működésnek, a megerősített menedzsmentnek, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhető. A szolgáltatások minőségének hosszú távú fenntartása érdekében a nyereséget a kórház jellemzően fejlesztésre fordítja. “Jelentős beruházásokat hajtottunk végre, korszerűsítettük a diagnosztikai eszközparkot, optimalizáltuk és ahol kellett, bővítettük a kapacitásainkat, átszerveztük a fekvő osztályt 7/24-es üzemre és már szombaton is működnek a műtőink. A 2018-2020-as időszakban körülbelül 3 milliárd forint volt az árbevételünk, ez idén közel a duplájára nő” - mondta Papik Kornél. 

További hatékonyságjavító lépésként a nagyobb erőforrásigényű szolgáltatásokat olyan szakrendelésekkel váltják ki, amelyek a fókuszált tevékenységükből fakadóan gyorsabban és magasabb színvonalon képesek a pácienseket ellátni.

Amivel a magánegészségügy versenyezni tud az államival szemben, az a kiszolgálás minősége és sebessége, annak a biztosítása, hogy a beteg jó helyen és jó kezekben van. Tehát ez igazából egy szolgáltatási verseny

- mutatott rá Papik Kornél. 

A sokak által a magánegészségügyben vélt legalább 30 százalékos profitráta valójában 10 százalék körül mozog, ami egy állami szabályváltoztatás hatására, vagy például az euró-forint árfolyam ingadozása miatt gyorsan elillanhat. A keresletet a költségek növekedése és a háztartásokat érintő jövedelemsokk még könnyen átrendezheti, így 2023-ban a magánegészségügyben is a profitabilitás csökkenésére számítanak.

“Egy-egy szolgáltatás valós költsége legalább a duplája annak, amennyit a NEAK az állami egészségügynek fizet, sőt, járóbeteg-ellátás esetében ez még több. Jelen pillanatban a NEAK-finanszírozás nem tartalmaz minden költségelemet ami az ellátás során felmerül. Ezeknek a finanszírozási anomáliáknak a rendbetétele az alapja annak, hogy az állam a jelenleginél magasabb szinten vonja be a magánszolgáltatókat az ellátásba”-  mondta  el Papik Kornél, a Dr. Rose Magánkórház ügyvezető igazgatója.

Az állami szektorban januárban folytatódó orvosbéremelést az ápolók bérének emelése követheti, amit a magánszolgáltatóknak is kompenzálniuk kell, de az általános infláció okozta reálbércsökkenés miatt a többi dolgozó bérkorrekciója is szükségessé vált.

Úgy látjuk, hogy a működési költségek emelkedését csak részben lehet az ügyfelekre terhelni, de mindenki árat fog emelni, csak a mértéke kérdés. Azt gondolom, hogy piaci szempontból jelenleg a helyükön vannak az áraink, de a páciensek ezt is magasnak élhetik meg, mi azonban nem szeretnénk a színvonalon csökkenteni

- vélekedett Papik Kornél. Az új kihívásoknak való megfelelés a magánegészségügyi szektort is az IT- és folyamatfejlesztések, az automatizáció irányába tereli, amiből az ügyfelek annyit észlelhetnek, hogy egyre jobb szolgáltatást vehetnek majd igénybe.

Képek: Gombkötő Emma, Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem