12 °C Budapest
White pills (tablets) background. Medicine objects.

Óriási a baj a magyar gyógyszergyártásban: termékhiány jöhet, nonstop zajlik a válságkezelés

2022. november 17. 12:12

Patrióta szemléletre van szükség a gazdaságpolitikában a magyar gyógyszeripar megerősítéséhez - hangzott el több előadásban a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) konferenciáján. Az esemény témája többek között a hazai betegellátás jelene, jövője, a hazai gyógyszergyártók szerepe volt az ellátásban. A gyógyszeriparnak nagy szerepe lehet Magyarország gazdasági növekedésében, ehhez azonban jelentős reformra van szükség. A magyar gyógyszeripar ugyanis nehéz helyzetben van a jelenlegi gazdasági helyzetben, melynek akár termékhiány is lehet a következménye. 

Orbán Gábor, a RICHTER Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a 2022. év kihívásairól, a hazai versenyképességre és a gyógyszeriparra gyakorolt hatásáról beszélt előadásában, melynek kiindulópontja az volt, "mitől magyar a magyar gyógyszeripar?". Elmondta, hogy az értéklánc nagyrészét lefedik, valódi K+F tevékenységet folytatnak Magyarországon, itt forgatják vissza a bevételeket. Az egymásra rakódó terhekről is beszélt, kezdve a kényszerű szerializációval, melyre rájött a covid-19 járvány 2020-ban, majd 2022-ben az orosz-ukrán háború. Ezek összefüggésében az energiaválság, infláció, árfolyamváltozások is kihívást jelentenek, melyet súlyosbítanak a munkaerőpiaci nehézségek.  

A hazai gyógyszeripar kevésbé kitett az ázsiai termelésnek, Európa viszont annál inkább, ezért a RICHTER vezérigazgatója szerint vissza kell hozni a gyógyszergyártást Európába, ha biztosítani szeretnék a folyamatos ellátást. A hazai exportszektor kilátásait is rontja a háborús helyzet. 

A kínálati oldal az elmúlt években folyamatos fejlődést lehetett tapasztalni, bőséget és árcsökkenést. Ez azonban most megfordult, ezért a költségleszorítást már ezen az úton nem lehet elérni. Emellett azzal is meg kell küzdeni, hogy növekednek az energiaköltségek, a szállítmányozás, más kiadások. A kutatás-fejlesztésre is egyre nagyobb ráfordításra van szükség, hogy az eredményesség szinten maradjon. A fejlődéshez pedig még több tőkeráfordításra van szükség. Ezért 

nem lehetséges tovább az árak leszorítása az alapellátásban, mert nem állnak rendelkezésre a feltételek.

Alapvetően a hazai gyártás az, amely ellátja az egészségügyet gyógyszerrel, értékben azóta jóval kevesebbet tesznek hozzá - derült ki az előadásból. A piacon ugyanis a hazai gyártók be vannak szorítva a támogatott készítmények árszabása miatt. A támogatott gyógyszerárak nem emelkednek, miközben a fehér kenyér átlagára 800 forint fölé emelkedett. Amikor az önköltség és az ár ennyire nem korrelál, akkor ennek következménye termékhiány lesz - mondta el Orbán Gábor. A helyzet jövő téren lehet igazán súlyos.

A gyógyszertámogatás, gyógyszerellátás reformjára van tehát szükség a biztonságos ellátáshoz, mellyel a hazai gyógyszeripar presztízsét is helyre lehetne állítani. Erre a remények ellenére a koronavírus járvány nem volt képes, azonban nem lenne szerencsés megvárni, hogy a termékhiány tegye egyértelművé, milyen égető a gyógyszerszektor megreformálása. 

Ásványi Tibor, a MAGYOSZ KKV Bizottságának elnöke előadásában kifejtette, hogy 30 év alatt a 12 KKV - az összes 21-ből - eljutott a teljes körű hazai gyógyszergyártásig. Azonban a fejlődés időszaka után most a kkv-k megrekedtek. A fő nehézség az árak befagyasztása, ezért foglalkoznak a vállalkozások már alapanyaggyártással, étrendkiegészítőkkel, egyéb termékek gyártásával a közellátás számára gyártott támogatott gyógyszerek mellett. A kkv-k exporttevékenysége a 20%-ot sem éri el. 

Megkaptuk a magunk ársapkáját 2007-ben. Azóta a tb-támogatott gyógyszerek ára nemhogy nőtt, hanem csökkent 

- mondta el Ásványi Tibor. A kkv-k is nagyban kihatott az energiaárak emelkedése, viszont a klímákat a gyógyszeriparban nem lehet kikapcsolni - magyarázta a szakértő. 

Azt is elmondta, hogy mivel 80%-ban a hazai piacon értékesítenek, ezért nem tudnak árfolyamnyereséget érvényesíteni. Ezért lenne fontos, hogy Magyarországon tudják érvényesíteni az értéknövelést. Hozzátette azt is, hogy a gyógyszeripart nem lehet robotizálni, a munkahelyteremtés viszont 5 év alatt megtérül. A dolgozók pedig a gyógyszeriparban különösen nehéz megtartani - kérésük, hogy járulékcsökkentést hajthassanak végre a szektorban dolgozó szakemberek bérénél. 

"Nonstop akut válságkezelésben vagyunk" - mondta Ásványi Tibor. Az energiaárak emelkedése beépült a szállításba, csomagolásba, a beszerzési árak drasztikusan növekedte. Az inflációs hatások összeadódnak még ebben az évben. Megoldást jelenthetne, ha Magyarországon magyar gyógyszert adnának el, nem importálnának - ehhez kell egy patrióta iparszemlélet, és egy jól kidolgozott jogszabályi háttér - mondta a szakértő. Példaként említette az FMCG-szektorban a magyar termékek térnyerését.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Prof. Dr. Csath Magdolna, PPKE Kutatóprofesszora arról beszélt, hogy van még mit javítani Magyarország versenyképességén, melynek egyik fő faktora a termelékenység. Ehhez pedig szükséges a nagy hozzáadott érték. A versenyképesség másik fő faktora az innováció. Hazánk az EU-ban a 21. helyen van az innovációs teljesítmény listáján. Magyarországon van egy jelentős egyenlőtlenség: bár a K+F ráfordítások jelentősek, az eredmények tekintetében - humánerőforrás, digitalizáció - vagyunk lemaradva. Nem keletkezik tehát elég intellektuális vagyon, a ráfordítások ellenére. Hiába jó az infrastruktúra, áll rendelkezésre a legújabb technológia, nem használja sem a gyártás, sem a társadalom, sem az állam - mondta a szakértő.

Magyarországon folyamatosan csökkent a GDP-hez mért egészségügyi kiadás aránya - kivéve a 2020-as járványévet. Az utolsó, 6,3%-os érték a harmadik legalacsonyabb az EU-ban. Természetesen nem csak a mennyiség számít, hanem az is, mire költünk, de ez önmagában is alacsony arány Csath Magdolna szerint. A magánegészségügyi kiadások terén viszont az EU 27 tagállama közül az első negyedbe esünk.

2000 óta az egészségügyi szolgáltatások ára háromszorosára nőtt, miközben a reálbérek 57%-kal nőttek. A jelenlegi finanszírozási rendszer az amortizációt nem fedezi, a kórházi eladósodás pedig újratermelődik. Azt is hozzátette: Magyarországon 2012 óta nem volt olyan alacsony a várható élettartam, mint 2021-ben. A 65 év felettiek körében pedig drámai a várható élettartam csökkenése.

Az Európai Unióra jellemző, hogy a gyógyszeriparban kereskedelmi többlet van, tehát ebben van egy versenyképességi potenciál. A magyar gyógyszeripar az EU-n kívüli országokkal történő export és import terén jól teljesít. A hozzáadott érték is viszonylag magas hazánkban a gyógyszeriparban a teljes feldolgozóipar átlagához képest - ebben a szektorban nem is javul évek óta a termelékenység. A gyógyszeriparban 55%-kal magasabbak is a bérek, mint a feldolgozóiparban átlagosan.

Ebből is kitűnik a szakértő szerint, hogy Magyarország termelékenysége szempontjából kiemelten fontos ágazat. Az értéklánc jelentős része is hazánkban van, magas béreket tud adni, van K+F, jelentős exportpotenciállal rendelkezik. A társadalom egészségügyi állapotához is hozzá tudna járulni egy erős gyógyszeripar. Az ország ellenállóképességét is növelhetné - a gazdasági, társadalmi immunrendszert erősíthetné - egy erős gyógyszeripar. Szintén a patrióta hozzáállást, az egymást támogató együttműködést a vállalatok között emelte ki PPKE Kutatóprofesszora is. 

Magyar Gyógyszer Védjegy

A MAGYOSZ, illetve a Magyar Gyógyszerész Kamara megállapodást írt alá a konferencia keretében arról, hogy a Magyar Gyógyszer Védjegy használatát fogják ösztönözni, így segítve a hazai gyártású termékek piacát. A védjegy nem újdonság, azt a gyógyszergyártók szövetsége hozta létre még 2014-ben és használatára kizárólag a MAGYOSZ adhat engedélyt. 2021 év elején 11 vállalat felelt meg a szigorú követelményrendszernek és döntött úgy, hogy használja a Magyar Gyógyszer Védjegyet.

A konferencián korábban felmerült, hogy amíg a kiskereskedelmi szektorban - különösen az élelmiszerboltokban - különösen keresettek a hazai termékek, a gyógyszerkereskedelemben ez nem jellemző. Mivel a vásárlók a szupermarketekben keresesik, kedvelik a magyar termékeket, erre reagálva a boltok bővítik a hazai kínálatot - amellyel egyúttal fenntarthatósági törekvéseikben is haladást érhetnek el. A vásárlókat szintén védjegyek segítik abban, hogy felismerjék a hazai termékeket.

A patikákban nem jellemző jelenleg, hogy a betegek keresnék a magyar gyógyszereket, így a gyógyszertáraknak sem jár előnnyel, ha növelik a magyar termékek arányát a kínálatban. Kérdés, hogy a most aláírt megállapodás, a védjegy népszerűsítése javít-e ezen a helyzeten, a célja mindenesetre ez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem