Gasztró

Ez az étel az árstop legnagyobb nyertese: Jöhet a hatósági áras tócsni, lepcsánka, lapcsánka

  • Szerző:nuus
  • 2022.11.10 | 12:18

Árstop: már biztosan meghosszabbították december 31-ig

A kormány arról döntött, hogy árstopot vezet be egyes alapvető élelmiszerekre. Ez alapján az érintett termékek árát úgy kell megállapítani, hogy az nem lehet magasabb a 2021. október 15. napon alkalmazott árnál. Az árstop 2022. február 1-től december 31-ig tart.

Az árszabályozás az alábbi alapvető élelmiszerekre terjed ki:
• kristálycukor
• búzafinomliszt (BL 55)
• finomított napraforgó-étolaj
• házi sertéscomb
• csirkemell, csirke far-hát, csirkehát, csirkefar, csirkeszárnyvég
• ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8% zsírtartalmú tehéntej

Tegnap pedig bővült a lista a tojással és a burgonyával.

Eddig is lehetett változatos ételeket készíteni a befagyasztott árú termékekből, de a bejelentés után a tócsni teljes mértékben hatósági árassá vált.

Az étel a „hlebcsánka” elnevezésből ítélve felvidéki eredetű étel lehet, szlovákul a szó „kenyérkét” jelent. Nagyon sok verziója létezik, így a svájci rösti, a svéd rarakor, az angolszász hash browns, vagy a magyar tócsi, tócsni, toksa (Észak-Magyarország), macok (Mátra), cicege, tócsi (Veszprém megye), lapcsánka (Somogy, Baranya és Zala megye), lepcsánka Hajdúságban, Nyírségben gánica (Őrség), matutka (Közép-Magyarország), krumpliprósza (Somogy, Baranya és Zala megye), görhöny (Szabolcs-Szatmár megye), lapotyka (Vas megye), a Dunántúlon több néven ismert (melyek receptje eltérhet): beré, berét, cicege, tócsi, enge-menge, krumplimálé. Emellett a rösztike, a harula, röstiburgonya, lepkepotyi, placki, bramborák és még sok néven ismert ez a krumplilepény, de a lényeg mindegyiknél ugyanaz:

nyersen reszelt krumpli olajban kisütve.

Mutatjuk is a kedvenc receptünket

  1. A burgonyát nyersen megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük és lereszeljük.
  2. A reszelt burgonyához adjuk a tojásokat, a lisztet, sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük.
  3. Serpenyőben olajat forrósítunk. A burgonyamasszát evőkanál segítségével az olajba tesszük, és lepényekké simítjuk.
  4. Mindkét oldalát kb. 5-5 percig szép aranybarnára sütjük.
  5. Megkenhetjük fokhagymával, és tejföllel is

 


Megosztás Facebookon
Megosztás Twitteren

Hírlevél - feliratkozom, mert az jó nekem

Szólj hozzá Nincs hozzászólás
Hozzászólások mutatása

Válasz vagy komment írása

Cikkajánló