Halál a tálibokra! – skandálták a nők Kabulban

Az afgán fővárosban nők tüntettek hétfőn az ellen, hogy a radikális iszlamista tálibok megtiltották számukra a munkavállalást.

2022. október 31., 17:58

Szerző:

A Kabul északnyugati részén található parkban Az afgán fővárosban nők tüntettek hétfőn az ellen, hogy a radikális iszlamista tálibok megtiltották számukra a munkavállalást.rendezett megmozduláson a nőjogi aktivisták képzettségüket feltüntető transzparenseket tartottak fel, azt követelve a tavaly nyáron hatalomra került iszlamistáktól, hogy dolgozhassanak.

A tüntetést a tálibok feloszlatták. 

Az ország északi részén is az utcára vonultak nők vasárnap a tálibok ellen tüntetve. Badahsán tartomány Faiszábád városának egyeteme előtt a női diákok azt skandálták, hogy joguk van az oktatáshoz és „halál a tálibokra”, miután kitiltották az oktatási intézmény területéről a fejkendőt nem viselő nőket. Az egyik helyi televízió felvételein látható, hogy a nők a bezárt bejárati kaput döngetve követelték, hogy beengedjék őket, míg a tálibok biztonsági személyzete el nem zavarta őket. 

A tálibok szeptemberben több egyetemi szakról is kizárták a nőket, így egyebek mellett elérhetetlenné tették számukra a újságírói, illetve a gépészmérnöki végzettséget. 

A hatalomba való visszatérésük után a tálibok szigorúan korlátozták a nők jogait, ismét rájuk kényszerítve az iszlám szigorú előírásait, kizárva őket így a közéletből és a közoktatásból.

(Kiemelt képünk: Egy burkába öltözött nő sétál egy kislánnyal Kabul egyik utcáján 2022. május 7-én. A tálibok május 7-én a hatalomátvételük óta a legkeményebb korlátozásokat vezették be az afganisztáni nőkre, elrendelve, hogy nyilvánosan teljes mértékben fedjék el magukat, ideális esetben a hagyományos burkával. Fotó: Ahmad SAHEL ARMAN / AFP)