ifjúsági regény kultúra József Attila Színház meghalt író Böszörményi Gyula
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhunyt Böszörményi Gyula József Attila-díjas író. Az alkotót június 29-én, 57 évesen érte a halál - tudatta pénteken Facebook-oldalán kiadója, a Könyvmolyképző.

Böszörményi Gyula 1964-ben született Miskolcon. Gyerekkora óta izomsorvadásos betegséggel küzdött, ami miatt kerekesszékbe kényszerült. A nyolcvanas évektől jelentek meg cikkei, novellái az Élet és Irodalomban, az Ifjúsági Magazinban és több más folyóiratban is.

Forrás: Shutterstock

A Gergő és az álomfogók című, 2002-ben megjelent meseregénye tette országosan ismert íróvá. A könyvet még négy Álomfogó-regény követte. A sorozat második kötete, a Gergő és a bűbájketrec 2003-ban az év sikerkönyve lett Magyarországon, és ugyanebben az évben a Gergő-regények megkapták az Év Gyermekkönyve díjat és a Körtemuzsika-díjat is.

Ezek után a szerző több másik regényt is írt, amelyek szintén sikerkönyvvé váltak.

Böszörményi Gyula több más sikeres regénysorozatnak is szerzője volt, az ifjúsági irodalom mellett a sci-fi és a fantasy műfajában is alkotott, amelyekben különleges mitológiai, népmesei elemeket használt. Esszékötetei mellett színpadi, rádiós és televíziós munkákat is vállalt. Többek között az Űrgammák című ifjúsági sci-fi sorozat is a nevéhez köthető.

A szerzőt 2007-ben József Attila-díjjal, és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés Elnökének különdíjával tüntették ki.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.