Óriási erdőtűz van Kaliforniában, már óriási területen tombolnak a lángok

New York, 2022. július 1.
Erdőtűz pusztít a kaliforniai North San Juan település közelében 2022. június 28-án.
MTI/AP/The Union/Elias Funez
New York, 2022. július 1. Erdőtűz pusztít a kaliforniai North San Juan település közelében 2022. június 28-án. MTI/AP/The Union/Elias Funez
Vágólapra másolva!
A kaliforniai Nevada megyében, a South Yuba River Állami Park közelében két nap alatt több mint 900 hektárra (9 millió négyzetméter) terjedt át a futótűz. Több száz lakos evakuálását kérik a hatóságtól.
Vágólapra másolva!

A Rices-tűznek nevezett tűz egyike annak a több mint 50 nagy erdőtűznek amely az Egyesült Államok egyes részein pusztított az év során, állítja a National Interagency Fire Center.

A központ szerint ezek a tüzek együttesen több 20 000 négyzetkilométeren égtek 12 államban.

Erdőtűz pusztít a kaliforniai North San Juan település közelében 2022. június 28-án. MTI/AP/The Union/Elias Funez Forrás: MTI

A erdőtüzek mérete és intenzitása egyre növekszik az USA nyugati részén és hosszabb ideig tart a megfékezésük, mint átlagosan. A legújabb kutatások azt sugallják, hogy ez az éghajlatváltozással van összefüggésben, a hőség és szárazság okozzák a legtöbb tüzet - írja a The New York Times.

A hatóságok szerint a Rices-i tűz egy épületben keletkezett kedden 14 órakor.

Csütörtök délutánig körülbelül 12 százalékban zárt volt, és 250 épületre terjedt át.

Több mint 370 tűzoltó dolgozik a tűz oltásán, közülük heten megsérültek egy meredek sziklafal mentén mászva, amely átöleli a Yuba folyót.

Ez rendkívül nehézzé tette az oltást és többen meg is sérültek.


Csütörtökön repülőgépekről locsolták vízzel a legforróbb részeket, hogy megpróbálják eloltani azt -mondta Ms. Eldridge a Kaliforniai Erdészeti és Tűzvédelmi Minisztérium szóvívője, hozzátéve, hogy a hatóságok fontolgatják, hogy a tűzoltók leereszkedjenek-e a szakadékba, hogy megfékezzék a tüzet a legnehezebben hozzáférhető területeken.