6 °C Budapest
Hungarian currency: Forint banknotes and coins (500 Forint, 1000 Forint, 50 Forint, 20 Forint, 10 Forint, etc.)

Ezeket a részvényeket veszik most a legtöbben a magyar tőzsdén: mit tudhatnak?

2022. július 1. 13:32

Bizonytalan hangulat jellemezte nemcsak a globális, de a hazai piacokat is az elmúlt hónapban. Az ingadozó befektetői kedv, amelyhez a nyári időszak beköszönte is hozzájárult, végül a mérsékelt júniusi forgalomban is megmutatkozott, az azonnali részvénypiac 216,7 milliárd forintos forgalommal zárta a hónapot, amely egy kereskedési napra vetítve 10,3 milliárd forintot jelent. A hazai blue chipek közül ismételten az OTP Bank végzett az első helyen, a bankpapír forgalma az azonnali piac összforgalmának 58,7 százalékát adta.

A globális gazdasági nyomás hatásai a hazai tőkepiacon is éreztették hatásukat. A többek között az ellátási láncokban tapasztalható fennakadások, a fokozottan emelkedő kamatkörnyezet és a rohamosan gyorsuló infláció jelentős mértékben befolyásolták a befektetői hangulatot, ahogy a tengerentúlon, úgy az európai tőzsdéken is. A Budapesti Értéktőzsde vezető részvénymutatója, a BUX index teljesítménye nagyobb kilengéseket nélkülözve a májushoz hasonlóan fejezte be a hónapot. A mutató júniusban többször is átlépte a 40 ezres határt, a legmagasabb értéket június 3-án érte el 41 304 ponttal, végül 39 241 ponton zárt.

A vezető részvények forgalmi rangsorában újfent az OTP Bank emelkedett ki, a bankpapír az összforgalom 58,7 százalékát adta 127,2 milliárdos forgalommal. Második helyen a MOL zárta a hónapot, mely részvényárfolyama közel 10 százalékos növekedést produkált, 57,3 milliárdos forgalommal. A harmadik-negyedik helyen a gyógyszeripari papír, a Richter, valamint a Magyar Telekom végzett 25-3,3 milliárdos forgalommal. Az ötödik helyre a 4iG zárkózott fel, az informatikai társaság 27,3 százalékkal produkált magasabb forgalmat júniusban az előző hónapban elért eredményeihez képest.

A részvényszekció forgalma júniusban 216,7 milliárdos forgalmat tett ki, amely egy napra levetítve átlagosan 10,3 milliárd forintot jelent. A brókercégek közül júniusban ismételten a Wood&Company zárt az élen, a befektetési szolgáltató 127,2 milliárdos forgalmat produkált a hónapban. A második helyen a Concorde végzett, a társaság 98,4 milliárdos forgalmat bonyolított le, míg a harmadik helyet az Erste Bank szerezte meg 78,9 milliárd forintos eredménnyel.

Az árupiacon – az év első felében tapasztalt intenzitáshoz hasonlóan – ismét kimagasló növekedés történt júniusban, a szekció májushoz képest megduplázta forgalmát és 2 milliárdos forgalommal zárta a hónapot. A határidős gabona összforgalma ezúttal négy termékből adódott össze, a teljes forgalomból a fenntartható takarmánykukorica részesült a legnagyobb mértékben 58,7 százalékkal, összesen 1 217,7 milliós forgalommal, amelyet a második helyen a nagy olajtartalmú napraforgómag követett 19,5 százalékkal. A harmadik-negyedik helyre a fenntartható takarmánybúza és az euró búza zárkózott fel 17-4,8 százalékos teljesítménnyel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm