Betiltaná az Európai Unió az egyik népszerű dohányterméket

Forrás: AFP/DPA/Sebastian Kahnert -
dohány betiltás IQOS dohánytermék Európai Unió hevítéses cigi hevített dohánytermék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A megelőzés jobb, mint a gyógyítás. Ezt az elvet vallják az uniós döntéshozók, akik a rák ellen folytatott küzdelem részeként betilthatják az egyik népszerű, újfajta dohánytermék forgalmazását.

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy tiltsák be az ízesített, hevített dohánytermékek árusítását az egész Európai Unióban. A testület ezzel a lépéssel kíván reagálni arra a látványos tendenciára, miszerint megnőtt ennek az újfajta dohányipari terméknek az értékesítése. A pontos adatok szerint ötnél is több országban 10%-kal megnőtt a hevített cigik értékesítése.

Az ízesített hevítőrudak a valódi dohányzás alternatívájaként jöttek létre, ám nem szabad összekeverni az elektromos cigarettával, amely nikotint igen, de dohányt nem tartalmaz.

Forrás: AFP/DPA/Sebastian Kahnert

Stella Kyriakides, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságéert felelős biztos szerint az ízesített, hevített dohánytermékek árusításának betiltásával egy újabb lépést tehetünk afelé, hogy megvalósítsuk az európai rákellenes tervben megfogalmazott elképzeléseket. Eszerint egy olyan dohányzásmentes nemzedék jönne létre, amelyben a dohányzók a lakosság csupán 5 százalékát alkotnák.

Ezt a számot 2040-re szeretné elérni az Unió – írja a SkyNews.

– nyilatkozta Kyriakides, aki még hozzátette, hogy a megelőzés sokkal fontosabb, mint a gyógyítás.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.