Atlétika: bevált az edző, Gyula bácsi taktikája

V. SZ.V. SZ.
Vágólapra másolva!
2022.07.01. 10:32
null
Bár nem a fő száma, Palkovits István 1500 méteres síkfutásban is a legjobb magyarnak bizonyult (Fotó: Török Attila)
Palkovits István fő száma, a 3000 méter akadály mellett megnyerte az 1500 méteres síkfutást is az atlétikai országos bajnokságon, legyőzve a szám esélyesét, a címvédő Szögi Istvánt, majd meg sem állt az edzőjéig.

 

Két aranyérmével a negyedik legeredményesebb versenyző volt a múlt hétvégi atlétikai országos bajnokságon Palkovits István, aki fő száma, a 3000 méter akadály mellett az 1500 méteres síkfutást is megnyerte a favorit Szögi István és Kiss Gergő (mindkettő SVSE) előtt, akárcsak a február végi fedett pályás ob-n. Ráadásul most bement 3 perc 40 másodperc alá, ezzel egyéni csúcsot döntött a távon.

„Az edzésmunka alapján bíztam benne, hogy idén végre meg tudom futni ezt az időt, de az ezerötszázat azért választottuk, mert már a szövetségtől is megkérdezték, lesz-e visszavágója a fedett pályás hazai bajnokságnak. Én pedig nem akartam kitérni, úgy voltam vele, próbáljuk meg, versenyezzünk! – mondta a Nemzeti Sportnak Palkovits, aki az újabb győzelemnek legalább annyira örült, mint az egyéni csúcsnak.
–  Az ezerötszáz nem a fő számom, mert nem ugyanazt a munkát kell elvégezni, mint háromezer akadályon, ugyanakkor voltak közös edzéseink Szögi Pistiékkel. Ha lehet, igyekszünk segíteni egymás munkáját, és most kicsit ők is cukkoltak, hogy induljak el megint ezen a távon.”

Akárcsak télen, ezúttal is nagyon szoros küzdelemben győzött, majd a célba érés után úgy futott tovább a Lantos Mihály Sportközpont kék rekortánján, mint aki nem fáradt el eléggé a versenyben. De nem erről volt szó, az edzőjéhez, Németh Gyulához szaladt oda megköszönni a győzelmet.

„Szokás szerint bevált Gyula bácsi taktikája, ott kerültem, ahol ő mondta, ami bejött, mert nemcsak a futáshoz ért, hanem hozzám is, tudja, mire vagyok képes. Én pedig nagyon bízom benne, és ha ő azt mondja, meg tudom csinálni, meg is kell! – fogalmazott a KARC 21 éves versenyzője, aki a fő számát már jóval magabiztosabban nyerte meg, ráadásul abban van Eb-szintje is, így ott lesz augusztusban Münchenben, ahol szeretne a döntőbe jutni. Jelenleg a 21. helyen áll az európai ranglistán 8:27.06-os egyéni csúcsával. –Gyakorlatilag egyedül futva nyertem meg az akadályt, a tavalyihoz hasonló idővel, pedig akkor nem is futottam előtte ezerötszázat, ami azt mutatja, idén jobb állapotban vagyok.”

A duplázáshoz az is hozzájárult, hogy ezerötszázon jól lehet itthon is versenyezni, 3000 akadályon még nem olyan erős a mezőny, bár jobb, mint néhány évvel ezelőtt. Mivel Palkovits ötezer méterről váltott lefelé, a tempót jól bírja, ugyanakkor nem annyira gyors, mint az ezerötszázhoz kellene, amiről úgy véli, meg lehet csinálni gyorsaságból is, de a 3000 akadályt nem, ott szinte a 10 000 méteres síkfutáshoz szükséges állóképességet kell felmutatni.

Az idei szabadtéri szezonban egyelőre csak a müncheni Eb biztos pont a versenynaptárában, csütörtökön indulnak Olaszországba edzőtáborba, de elfordulhat, hogy egy kisebb versenyen még elindul a kontinensviadal előtt, csak hogy újra felrázza magát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik