Az EP célkeresztjében Magyarország

Többpárti európai parlamenti állásfoglalás készül a „globális adó megállapodást aláásó” nemzeti vétókról – tudta meg a Népszava.

2022. július 1., 10:42

Szerző:

Célkeresztben Magyarország, aki az Európai Unióban egyedüliként ellenzi a 15 százalékban meghatározott globális minimális társaságiadó-kulcs a globális minimumadó bevezetését. 

Az OECD keretében létrejött megállapodást 137 ország támogatja ebből 26 uniós. Az EU jogszabályba foglalná a megállapodást, amelyhez valamennyi EU-s tagország beleegyezése lenne szükséges. Az EP illetékes csoportja már elkészítette a javaslatokat. A közös állásfoglalás-tervezettel valószínűleg Magyarországot fogják bírálni, amiért vétóval ellenkezik az irányelvre vonatkozó javaslattal szemben. 

Mint írják, több frakció támogatná, hogy az irányelvet Magyarország nélkül, úgynevezett megerősített együttműködés keretében fogadják el, míg a kereszténydemokraták és a konzervatívok szerint ez csak az utolsó lehetőség lehet. 

(Kiemelt képünk: Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az EU és a Nyugat-Balkán vezetőinek találkozóján Brüsszelben 2022. június 23-án. Fotó: Ludovic MARIN / AFP)