Chipgyártási szenzációval büszkélkedik a Samsung

samsung chipgyártás 3 nanométer szilícium ostya
Megkezdődött a Samsungnál a chipek 3 nm-en való tömeggyártása
Vágólapra másolva!
Megkezdődött a tömeggyártás a 3 nanométeres technológiájával.
Vágólapra másolva!

A piacvezető TSMC-t néhány hónappal megelőzve a Samsung lett az első olyan chipgyártó a világon, amely beindította a 3 nanométeres csíkszélességen történő tömegtermelést. Elsőként viszonylag egyszerűbb és specializáltabb chipeket állít elő a csúcstechnológiával, a rendszerlapkákhoz hasonló komolyabb termékek gyártása csak a későbbiekben indul majd.

Megkezdődött a Samsungnál a chipek 3 nm-en való tömeggyártása Forrás: Samsung Foundry

A Samsung szerint az előző 5 nm-eshez képest a 3 nm-es gyártás 45%-kal csökkentheti a chipek fogyasztását, 23%-kal növelheti a teljesítményüket, továbbá 16%-kal redukálhatja a fizikai méretüket. Viszont ez csak a kezdet, folyamatban van a 3 nm-es technológia második generációs változatának fejlesztése, szintén az 5 nm-eshez képest a várakozások szerint ennél már 50% feletti lehet a fogyasztáscsökkenés, 30%-ra nőhet a sebességbeli növekedés, és 35%-kal csökkenhet a fizikai méret.

Érdekességként a Samsung kínál 4 nm-es gyártástechnológiát, ám az alig jobb az 5 nm-esnél, nem is verte nagy dobra a vállalat, valószínűleg ezért hasonlította inkább az 5 nm-eshez az új technológiáját.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!