Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott a világbajnoki selejtezők első csoportkörének ötödik fordulójában Portugáliát fogadja pénteken (azaz ma) 18 órától a budapesti Tüskecsarnokban. Amennyiben Ivkovics Sztojan csapata legyőzi riválisát, úgy matematikailag is biztossá válik a továbbjutása. A papírforma mellettünk szól, és muszáj lesz élni vele.

Négy forduló után két-két győzelemmel és vereséggel 6 ponttal a csoportja harmadik helyén áll a magyar csapat. A 8 ponttal az élen álló franciák eddig hibátlanul meneteltek - és minden bizonyal nem is fognak botlani -, míg Montenegrónak ugyancsak 6 pontja van, viszont sokkal jobb a pontkülönbsége (+30, szemben a mi mínus húszunkkal), mint a magyar csapaté. A portugálok még nem nyertek meccset a sorozatban, viszont miután a sportágban a vesztesek is kapnak egy pontot, így 4 pontjukkal még nem szálltak ki a továbbjutásért vívott csatákból.

A papírforma ugyanakkor a mieink mellett szól, azzal együtt is, hogy nem árt óvatosnak lenni! Mellettünk szól, hogy

a portugál csapat nem véletlenül kezdte a kvalifikációt egy amolyan 0. selejtezőkörben,

ahonnan Luxemburgot megelőzve, de Svédország mögött jutott tovább még 2021 augusztusában. Akkor ők adtak otthont a tornának (koronavírus-járvány miatt egy-egy városba telepítették a csapatokat, hogy ne kelljen utazgatni, és többé-kevésbé biztonságos buborékokat tudjanak kialakítani), és végül tulajdonképpen biztosan léptek tovább.

Tavaly novemberben idegeben is legyőztük őket 81-75-re, szoros meccsen, de tulajdonképpen végig irányításunk alatt tartva a mérkőzést, és most ez a siker alapozhatja meg a továbbjutásunkat.

Vojvoda Dávid (pirosban) a kinti meccsen a mieink egyik legjobbja volt Forrás: FIBA

Ugyancsak mellettünk szól a hazai pálya: igaz, hogy nem valamelyik vidéki kosaras "erődben" fogadjuk a portugálokat, de a játékosok biztosak benne, hogy a tomboló kánikula ellenére is meg fog telni a Tüskecsarnok. És mellettünk áll a történelem is: 1973. május 6-án Szombathelyen szenvedte el máig legnagyobb vereségét a portugál válogatott, amikor 115-46-ra kapott ki a mieinktől.

Ami a mieinket illeti: a csapat nagyjából egy hetet tudott többé-kevésbé együtt készülni Kecskeméten kiváló körülmények között. Azért csak "többé-kevésbé" mert az összetartás kezdetén még zajlott a bajnoki döntő, így az ott érdekelt szombathelyi és körmendi játékosok csak később csatlakoztak a kerethez. A vasárnap véget ért ötmeccses finálé után

pihentek biztosan nem lesznek, cserében játékban vannak, hozzák magukkal a rájátszás lendületét.

Ivkovics Sztojan kapitány nem kertelt, amikor az esélyekről beszélt a hétfői sajtótájékoztatón, egyértelműen kimondta, hogy szerinte melyik a jobb csapat.

Ivkovics Sztojan (jobbról) a mellette ülő Rosco Allenre is számt a kulcsfontosságú meccsen Fotó: Koncz Márton - Origo

"A portugálok elleni az utolsó meccs a mi szintünkön, szeptembertől pedig már szintet kell lépnünk, hiszen akkor már Európa 12 legjobb csapata között kell bizonyítanunk.

Férfiak vagyunk, aki nem bírja a fájdalmat, a fáradtságot, annak nincs itt a helyet. Tízmillió embert képviselsz válogatott játékosként, ezt kell szem előtt tartani" - mondta a szakvezető.

"A portugálokat kell megverni, hogy matematikailag is biztossá tegyük a továbbjutásunkat. Nem számítunk könnyű meccsre, mert a portugál egy nagyon veszélyes csapat. Kint is vezettünk már tíz ponttal, de visszakapaszkodtak, és, ha nincs a lélekjelenlétünk és a kontrollált játékunk, talán még fordítani is tudtak volna. Nem lesz egyszerű, de azon leszünk, hogy győzzünk.

Eilingsfeld János pontos dobásaira is nagy szükség lesz Fotó: Koncz Márton - Origo

és azt sem, hogy elaltasson bennünket, hogy még nem nyertek meccset a csoportban" - ezt már a paksiak erőcsatára, Eilingsfeld János mondta, aki egy gerincműtét után, rengeteg egyéni munkával tette magát bevethetővé a fontos meccsre.

Vojvoda Dávid, az Alba Fehérvár rutinos bedobója, aki elmondta, hogy számára "szent ügy" a válogatott, osztotta csapattársa véleményét, miszerint egyáltalán nem vár könnyű meccs a magyar csapatra pénteken kora este.

"Ismerjük őket, kellemetlen csapat, de hazai pályán mi vagyunk az esélyesebbek. Még úgy is, hogy ők többet tudtak együtt készülni. Nekünk viszont nincs szükségünk sok időre, hogy összehangolódjunk, hiszen nyolc-tíz éve együtt játszik a csapat magja, elég jól ismerjük már egymást.

- mutatott irányt Vojvoda.

Vojvoda Dávid jó játékára mindig lehet számítani Fotó: Koncz Márton - Origo

Merthogy a csapat a sorozat utolsó meccsét hétfőn (július 4.) a vb-bronzérmes, olimpiai ezüstérmes franciák ellen fogja játszani (Mouilleron-le-Captif, 21 óra), és ott nyilván nem mi leszünk az esélyesek, még úgy sem, hogy a hazaiak már biztosan továbbjutva pihentetik is legjobbjaikat.

A magyar szakvezetés egyelőre nem számíthat a Real Madriddal friss spanyol bajnok Hanga Ádámra, aki ott lesz a csapat mellett, de nem fog pályára lépni.

A magyar válogatott kerete a pénteki meccsre:
Benke Szilárd (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Egis Körmend), Filipovity Márkó (HDI Sigorta Afyon Belediyesi, Törökország), Golomán György (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Mikael Hopkins (UnaHotels Reggio Emilia, Olaszország), Keller Ákos (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Perl Zoltán (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Rosco Allen (Niigata Albirex, Japán), Somogyi Ádám (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Váradi Benedek (Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely), Vojvoda Dávid (Alba Fehérvár)