Tovább tombol a hőség Olaszországban, a Pó vize már 30 kilométer hosszan sós

Drought In Northern Italy: The Aridity Of The Ticino River. NurPhoto General news Pavia - Italy Water Emergency Italy Drought Climate Change Environment Issue Climate Issue Environment Issue Italy Drought In Italy Horizontal GLOBAL WARMING
A view of the Ticino rivers near "Ponte Della Becca" a bridge on the confluence of the Ticino and Po rivers, near Pavia. The situation of the Ticino stream in the Pavia area, a tributary of the Po, suffers from an extreme reduction in water flow due to drought. The very hot days and the lack of rainfall are creating increasing difficulties for farmers and ranchers. The lack of water in the Po river basin was not found mitigated by the weak spring rains. After a consistent period of drought, the Po river and its basin have a water flow rate of less than half the normal. Long-term forecasts do not indicate that in the short term the weather will change with persistent precipitation. Drought is not an unusual phenomenon, but the frequency with which it recurs in recent years is also becoming worrying of the impacts it has on animals, flora, and agricultural activities. (Photo by Mauro Ujetto/NurPhoto) (Photo by Mauro Ujetto / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
A hosszan tartó súlyos aszály miatt annyira elapadt a leghosszabb olasz folyó, a Pó vize, hogy már a sós tenger nyomul be a medrébe.
Vágólapra másolva!

Csütörtöki adatok szerint már 30 kilométer hosszan keveredett össze az édesvíz a sós tengervízzel, amire eddig még nem volt példa a feljegyzések kezdete óta. Az aszály következtében elapadt folyó medre még jobban kiszárad a só miatt.

Az aszály a mezőgazdasági termelés 30 százalékát és az állattartás felét veszélyezteti a Pó-síkságon az ágazati szövetség szerint.

Az elmúlt napok nem túl nagy esői csak a Pó mellékfolyóin eredményeztek némi javulást.

A Ticino felett álló Ponte Della Becca híd Pavia mellett. A Ticino a Pó mellékfolyója Forrás: NurPhoto via AFP/Mauro Ujetto/NurPhoto/Mauro Ujetto

A 652 kilométeres Pó mentén mindenütt a súlyos aszály fokozatát jelzik a mérőállomások.

A lombardiai Cremonánál a folyó szintje 8,20 méterrel marad el a szezonális átlagtól.

A Rómán végigkanyargó Tevere folyó szintje is nagyon mélyre süllyedt a szárazság miatt. A Tevere helyenként már nem több egy sekély pocsolyánál - érzékeltette a helyzetet a La Repubblica című lap.

A kiszáradó folyó medréből biciklik, elektromos rollerek és más limlomok kerülnek elő.

A Tevere június 30-án Rómában Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Az alacsony vízszint miatt nem járnak a turistákat szállító kompok. A halakat pusztulás fenyegeti.
A szárazság sújtotta régiók a kormány segítségét várják, Mario Draghi miniszterelnök azonban rámutatott, a víztározók és -vezetékek olyan ramaty állapotban vannak, hogy a víz 30 százaléka veszendőbe megy.