kapubanner for mobile
Szerző: HR Portal
Megjelent: 2 éve

Foglalkoztatási formák nyáron - ha gyorsan kell a munkaerő

Milyen lehetősége van a munkaadónak, hogy a nyári időszakban új munkavállalókat vegyen fel a csapatába? A hagyományos munkaviszony mellett már egyre több az atipikus forma és érdemes figyelni a fiatalokra vonatkozó speciális munkajogi szabályokra. Figyelem: az egyszerűsített foglalkoztatás közterhei július 1-től nőttek. Összefoglalónk.

Nyári munka-
images

images

Foglalkoztatás munkaviszonyban, saját állományban

Ez a legelterjedtebb alkalmazási forma a magyar munkaerőpiacon. Aki ezt választja és csak nyárra kell a munkavállaló, akkor határozott időre szóló szerződést kössön. Ennek az is az előnye, hogy a határozott idejű szerződést a munkavállaló saját elhatározásból nehezebben szüntetheti meg, indokolnia kell és súlyos okra hivatkozva tehető meg. Mi legyen a munkaszerződésben? „A munkaszerződés a felek megállapodásait, kötelező, természetes és eshetőleges elemeit tartalmazza – mondta Bankó Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának egyetemi docense a Penta Unió Oktatási Centrum szervezésében megrendezett konferencián. Kötelező elemek az alapbérben és a munkakörben való megállapodás.

A szerződésben rögzíteni kell a munkahelyben való megállapodást, a jogviszony kezdetét (határozott idejűnél a végét is), a próbaidőben való megállapodást. Utóbbi pontnál lényeges szempont, hogy próbanapot nem lehet a munkaviszony kezdetének időpontja előtt tartani, illetve nyári foglalkoztatásnál érdemes az időtartamát 1-2 napban megállapítani a jogviszony időtartamának rövidségére tekintettel.

Ezen kívül számos atipikus formát lehet választani. Melyek is ezek?

Iskola- vagy diákszövetkezeten át

Ebben az esetben a vállalkozás iskolaszövetkezettel szerződik. Megrendeli a szükséges számú diákot, akik az adott szervezetnél végzik a nyári munkát. A diákok nem kerülnek a cég állományába, a bért és minden adminisztrációt az iskolaszövetkezet végez. A megrendelő csupán egy szolgáltatási számlát egyenlít ki.

Melyek a speciális szabályok fiatal munkavállalókra? A fiatal munkavállalók foglalkoztatására életkori szabályok vonatkoznak, azt a Munka Törvénykönyve a 16. illetve a 15. életévben határozza meg. Éjszakai munka, valamint rendkívüli munkaidő nem rendelhető el. A napi munkaideje a fiatal munkavállalónak legfeljebb nyolc órában határozható meg. A több munkaviszony keretében történő munkavégzés munkaidejét össze kell számítani. Legfeljebb egy heti munkaidőkeret alkalmazható. Négy és fél órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább harminc perc, hat órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén, legalább negyvenöt perc munkaközi szünetet, legalább tizenkét óra tartamú napi pihenőidőt kell biztosítani. Heti pihenőnap és a heti pihenőidő egyenlőtlenül nem osztható be.

Nyugdíjas szövetkezeten át

Az iskolaszövetekhez hasonló az együttműködés és a keretrendszer a megrendelő vállalkozás és a nyugdíjasszövetkezet között. Szintén nem kerülnek a szenior munkavállalók a cég alkalmazásába.

„Kismama-szövetkezeten” át (hivatalosan: kisgyermekkel otthon lévők szövetkezete)

Tavaly született meg erről a törvény, az év második felében alakultak az első szövetkezetek. Még kevés a tapasztalat erről a foglalkoztatási formáról.

Munkaerő-kölcsönző cégen keresztül

A kölcsönzés a legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási forma. E szolgáltatást munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó HR szolgáltatók kínálják. A már említett szövetkezeti formákhoz hasonlóan a kölcsönbeadó cég arra vállalkozik, hogy felkutatja a megfelelő munkavállalókat. Majd a kölcsönbeadó felveszi őket saját állományába, és a foglalkoztatásukhoz kapcsolódó összes adminisztratív és pénzügyi feladatot elvégzi.

Egyszerűsített foglalkoztatással

Rövidebb idejű munkánál megéri az egyszerűsített foglalkoztatás. Ráadásul kicsi az adóteher és egyszerű a bejelentés. Ennek jogszabályi hátterét a 2010. évi LXXV. törvény adja.

Formái:
Mezőgazdasági idénymunka: növénytermesztési, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati, vadászati ágazatba tartozó munkavégzés továbbá a termelő, termelői szervezet, termelői csoport (illetve ezek társulása) által a megtermelt termékek anyagmozgatása, csomagolása (kivéve a tovább-feldolgozás). Mezőgazdasági idénymunka esetén egy magánszemély egy munkáltatónál egy naptári évben legfeljebb 120 napot dolgozhat.

Turisztikai idénymunka: Kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál végzett idénymunka. Ide tartozik az idegenvezetői tevékenység, a lovas szolgáltató tevékenység, a szálláshely-szolgáltatási tevékenység, a tartós szálláshasználati szolgáltatási tevékenység, valamint az utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység. Azokat a magánszemélyeket lehet tehát turisztikai idénymunkára bejelenti, akik az előbbiekben felsorolt tevékenységet folytató munkáltatónál végeznek szezonális jellegű munkát.

Alkalmi munka: e formában a munkáltató a munkavállalót
    • legfeljebb 5 egymást követő napon át,
    • egy hónapon belül legfeljebb 15 napon át,
    • egy éven belül legfeljebb 90 naptári napon át foglalkoztathatja
Ebben az esetben a munkáltató profilja, tevékenysége nincs meghatározva, bármely foglalkoztató élhet ezzel a lehetőséggel, de mint látható a foglalkoztatás időtartamának maximuma rövidebb, mint az előző két esetben.

„2022. július 1-től az adó mértéke a turisztikai és mezőgazdasági idénymunkánál 500 Ft-ról 1000 Ft-ra emelkedik, Míg az alkalmi munka adómértéke 1000-ről 2000 Ft-ra kúszik feljebb. Érdemes megemlíteni a filmipari statisztára vonatkozó változásokat, ahol az adó mértéke 4000 Ft-ról 6000 Ft-ra változik” - mondta el a HR Portálnak Bodó Gergely ügyvéd, adószakértő. Az egyszerűsített foglalkoztatás szolgálati jogviszonynak minősül, kevesebb adminisztratív tevékenységet igényel, mely munkavégzés több csatornán is bejelenthető.

Figyelem: Ha az egyszerűsített foglalkoztatási jogviszony 2022. július 1. előtt jött létre, de júliusra is áthúzódik, akkor az áthúzódó időszakra még a korábbi (2022. július 1-je előtt hatályos) mértékkel kell a közterhet megállapítani.

Bedolgozói munkaviszonyban

A bedolgozók foglalkoztatására vonatkozó szabályokat a Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. törvény (Mt.) felhatalmazása alapján a 24/1994. (II. 25.) Korm. rendelet (R.) tartalmazza. Ennek alapján bedolgozói jogviszony létesíthető minden olyan önállóan végezhető munkára, amelyre a teljesítménykövetelmény munkanorma formájában, illetve más minőségi vagy mennyiségi mutatókkal határozható meg.

Kovács Regina

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
2023-as trendek a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén

Várhatóan 2024 is mozgalmas év lesz a munkaerő-kölcsönzés és -közvetítés területén, de még mielőtt igazán beindulnának az új év folyamatai,... Teljes cikk

Mire számítanak a munkaerő-kölcsönzők 2024-ben?

A foglalkoztatás bővülésére számíthatunk – fogalmazott Csizmadia Gábor, a tagszervezetein keresztül 200.000 fő munkavállalót foglalkoztató... Teljes cikk

Átírhatja a munkaerőpiaci viszonyokat a januárban életbe lépett új szabályozás

2024. január 1-én lépett hatályba a kormányrendelet, mely több pontban is módosítja a külföldi munkavállalók kölcsönzésének jogszabályi... Teljes cikk