Hirdetés
. Hirdetés

Kriptokrach: az első nagy dominó eldőlt - melyik lesz a következő?

|

Elkezdték felszámolni a Three Arrows Capital (3AC) fedezeti alapot, amely nagy összegben fogadott a bebukó Luna és UST stabil érmékre (stablecoin). A kriptoipar szereplőinek félelmei ezzel most váltak valóra.

Hirdetés

A bizalmi válság kialakulása óta - amellyel a kriptopénzek árfolyamának zuhanása és néhány token (a Luna és az UST) összeomlása óta küzd az ágazat -, először fordult elő, hogy egy nagy dominó, a szingapúri székhelyű Three Arrows Capital (3AC) fedezeti alap elborult.

Egy brit Virgin-szigeteki bíróság elrendelte a fedezeti alap felszámolását, és két céget jelölt ki a folyamat lebonyolítására. Az egyik felszámoló és a Teneo szerkezetátalakítására szakosodott cég - mondták el a TheStreet befektetési portálnak inkognitóban maradó források.

Hirdetés

A folyamat még a kezdeti szakaszban van. A felszámolók elsődleges célja, hogy gondoskodjanak a vállalat vagyonának védelméről. Várhatóan hamarosan elindul egy weboldal, amelyen a hitelezők panaszait fogadják - tették hozzá a források.

Ez a bejelentés már várható volt, miután a cég a héten nem tartotta be a fizetési határidőket, ami nagy zajt keltett a kriptoiparban. A kriptovaluták árfolyama, amelyek többsége az ökoszisztémákhoz tartozik, azonnal megingott. A decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollokhoz kapcsolódó kriptopénzek többsége -a Cardano, Solana, Avalanche és a Polkadot - meredeken esett.

A 3AC-botrány valószínűleg jelentős hatással lesz a kriptoszektorra. A fedezeti alapnak pénzt kölcsönző cégek, köztük a Voyager Digital (VYGVF) és a fintech BlockFi likviditási problémákkal szembesülhetnek.

A 3AC több mint 670 millió dollár értékű hitelét nem fizette ki, miután 200 millió dolláros kitettsége volt a Lunával szemben. A Terra ökoszisztéma testvér tokenjei, a Luna és az UST, vagy TerraUSD összeomlottak, legalább 55 milliárd dollár eltűnését okozva. Alapvetően a 3AC kolosszális veszteségeket szenvedett el a Lunával szembeni kitettségéhez kapcsolódóan, és épp most mulasztotta el a hitelezők margin call-ját, ami azt jelenti, hogy nem tudta előteremteni azt, amivel tartozott a hitelezőinek. "A Terra-Luna helyzete nagyon váratlanul ért minket" - vallotta be Kyle Davies, a 3AC társalapítója.

A Voyager Digital és a BlockFi cég, amely nagy összegeket kölcsönzött a 3AC-nak, a pánik elkerülése érdekében az Alameda Ventures kvantitatív kereskedő céghez fordult mentőcsomagért. A Voyager Digital "75 millió dollárhoz jutott hozzá az Alameda által rendelkezésre bocsátott hitelkeretből, és szükség esetén továbbra is igénybe veheti az Alameda eszközeit az ügyfelek megbízásainak és kivonásának megkönnyítésére" - közölte a vállalat. A Voyager Digital piaci kapitalizációja a novemberi 3 milliárd dollárról június 29-én 106,92 millió dollárra csökkent.

Nehéz spekulálni a cég jövőjéről, de lehet, hogy csődöt fog jelenteni. A rivális Celsius Network jövője is kérdéses, mert a hitelező június 12-e óta felfüggesztette a pénzkivételt a platformjáról. Azóta a befektetők és a hitelezők nem kaptak híreket. A Celsius jelenleg vizsgálja a lehetőségeit, bár a pletykák inkább egy közelgő csődbejelentésre fogadnak a TheStreet szerint.

A Celsius mellett más cégek, köztük kriptopénz tőzsdék is likviditási nehézségekkel küzdenek. "Van néhány harmadrangú tőzsde, amelyik már titokban fizetésképtelen" - mondta Sam Bankman-Fried milliárdos a Forbes-nak. Bankman-Fried, aki az FTX.com kriptotőzsde vezérigazgatója, nem mondott neveket.

A vállalkozó nemrég 7,6 százalékos részesedést szerzett a RobinHoodban, amely komoly pénzügyi nehézségekkel küzd. A napokban olyan pletykák láttak napvilágot, hogy Bankman-Fried átveheti a teljes brókercéget. A Forbesnak adott interjújában a befektető tagadta, hogy aktív fúziós tárgyalásokat folytatna a Robinhooddal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.