Előfizetői tartalom

Újabb állam válhat Putyin nagyra törő terveinek áldozatává – Milyen jövő vár a két nagyhatalom közé szorult országra?

Az elmúlt években, de különösen az ukrajnai invázió megindulása óta egyre több szó esik Oroszország és Kína közeledéséről. A világon van egy állam, amely földrajzi helyzetét tekintve teljesen e két nagyhatalom közé van szorulva: Mongólia. A részben még ma is nomádok lakta ázsiai ország plurális demokrácia, amely bár az elmúlt évtizedekben törekedett arra, hogy bővítse nemzetközi kapcsolatait és ezzel szélesítse mozgásterét, a koronavírus-járvány és az ukrajnai háború, na meg a két nagyhatalom közeledése miatt egyre nehezebb helyzetbe kerül, és egyre inkább kénytelen kiszolgálni két szomszédja érdekeit. Ennek jele, hogy pár nappal az ukrajnai invázió elindulása után Mongólia jóváhagyta, hogy területén épüljön meg a Szibéria Ereje 2 gázvezeték, amely földgázt szállítana Oroszországból Kínába, és amellyel hosszabb távon Moszkva részben ki tudná váltani az Európából kieső gázexportot.

Két nagyhatalom között A Mongol Birodalom egykor fél Eurázsiát uralta, és bár a mai Mongólia területe is jelentős – több mint 1,5 millió négyzetkilométer, amivel a világ 18. legnagyobb területű országa –, népessége alig éri el a 3,5 millió főt, gazdasági ereje pedig elhanyagolható. Fekvése miatt azonban két nagyhatalom számára is geopolitikai jelentőséggel bír...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés