9 °C Budapest
Így változik az életünk július 1-jétől: ezekről feltétlenül tudnod kell!

Így változik az életünk július 1-jétől: ezekről feltétlenül tudnod kell!

2022. június 30. 19:02

Azt már a korábbi évek során megszokhattuk, sok változás és új törvény lép életbe júliustól, de idén viszont több határidő is lejár június végén. Ezen kívül emelkedik a nyugdíjak összege, magasabb lesz a csipszadó, de a mukáltatóknak is többet kell fizetni az céges autók és az alkalmi munkások után. A Pénzcentrumnál most összeszedtük a legfontosabb változásokat, melyekre július 1-től figyelnünk kell.

Lejáró okmányok

A koronavírus-járvány alatt a kormány több moratóriumot is bevezetett, ezek közül az egyik a 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt okmányokat érintette. Ezek a veszélyhelyzet lejárta után egy hónapig, azaz június 30-ig érvényesek, a szabály pedig a személyigazolványokra, a jogosítványokra, az útlevelekre és a diákigazolványokra is vonatkozik. Korábban már írtunk arról, hogy akár félmillió embert is érinthet az okmányok meghosszabbítása, ezért a kormányablakok hétvégén is nyitva tartanak, bár ilyenkor csak a veszélyhelyzet alatt lejárt igazolványokat lehet megújítani.

Szintén ehhez kapcsolódik, hogy a június 30. után végleg lejárt igazolványok már nem jogosítanak fel kedvezményekre, így például akinek ezzel lejár a diákigazolványa, az július 1-től nem vásárolhat diákbérletet a BKK járataira, se diákjegyet a MÁV-ra és a Volánbuszra.

Forgalmik

Az előbb említett szabály szintén vonatkozott a személygépkocsik forgalmi engedélyére, úgyhogy július elsejétől a lejárt forgalmi engedélyekkel rendelkező autók főszabály szerint már nem vehetnek részt a közúti forgalomban. Van azonban egy kiskapu: amennyiben valaki még júniusban bejelentkezik valamelyik vizsgálóállomásra, akkor érvényesség lejárta előtt lefoglalt vizsgaidőpontról szóló igazolás birtokában a vizsga napjáig, de legfeljebb harminc napig még jogszerűen autózhat.

SZÉP-kártya: a boltba már felesleges vinni

Szintén a járványhoz kapcsolódó intézkedés volt, hogy a kormány lehetővé tette a SZÉP-kártyákkal való fizetést az élelmiszerüzletekben, ezzel is segítve azokat, akik a korlátozások miatt nem tudták pihenésre költeni ezt a béren kívüli juttatást. Ennek viszont holnap vége, ugyanis a SZÉP-kártyákat  július 1. éjfélig fogadják el a bolti vásárláskor.

Nyugdíjemelés

Ugyan az év elején már volt egy 5%-os nyugdíjemelés, azonban a rekordmagas infláció miatt újabb korrekcióra vagy szükség, így júliustól 3,9%-os korrekciót kapnak a nyugdíjasok, illetve a más ellátásokban részesülők. Az emelés egyébként visszamenőleg érvényes, így januárig kapják meg a nyugdíjasok a különbözetet. Ugyan ezzel közel 9%-os emelést hajtottak végre idén, az inflációs éves szintjét sokan már 10% fölöttire jósolják, így a drágulás továbbra is keményen érinti az időseket.

Új rendszámok

Júliustól új típusú rendszámok kerülnek itthon bevezetésre, ugyanis a jelenlegi karakterkészlet legfeljebb néhány éven belül kifutott volna, ezért volt indokolt a megújítás. Az újfajta rendszámtáblák a latin ábécé szerinti két magánhangzóból vagy két mássalhangzóból - kivéve a cs, gy, ly, ny, sz, ty, zs betűkombinációkat, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A rendszámtábla betűjelei helyén ékezetes magánhangzók nem állhatnak, a számjegyek helyén 001-től 999-ig terjedő érték szerepelhet. Az új rendszámtáblákat felmenő rendszerben vezetik be, azokból július elsejétől a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett járművek kapnak. A már használatban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azokkal a továbbiakban is lehet közlekedni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Csipszadóemelés

Július elsejétől fontos változás, hogy emelkedik a csipszadó, ráadásul az adóköteles termékek köre is nagyobb lesz: a sós tészták, a müzlik és a kandírozott gyümölcsök után is pluszban kell majd fizetni. Ezen kívül minden üdítő, még a cukormentes termékek is adókötelesek lesznek, bár ezeknél a teher mértéke csak harmada lesz annak, mint amit a cukros termékek után kell fizetni. A csipszadó mértéke termékektől függően 30–50%-kal lesz magasabb.

Bizonyos munkáltatói költségek emelkednek

Júliustól év végéig közel duplájára emelkedik a cégautó-adó havi mértéke, de emelkedik a munkáltatók költsége az alkalmi munkát végzők esetében ezer forintról kétezerre, mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén az eddigi 500 forintról ezerre, filmipari statiszta alkalmi munkánál pedig az eddigi 4 ezer forint helyett 6 ezer forintot kell fizetni a munkáltatónak.

Emelkedik a THM maximuma

Jövő hónaptól jelentős mértékben fog emelkedni a THM maximuma, ami lakossági hiteleket és a hitelkártyák költségeit is jócskán megdrágíthatja. A törvényi szabályozás szerint a teljes hiteldíj mutató maximuma mindig a jegybanki alapkamatot követi le, az utóbbi időszak kamatemelései miatt pedig elkerülhetetlen, hogy a THM-plafon is magasabb legyen. A hitelkártyáknál a legmagasabb THM már a 45%-ot, a személyi kölcsönöké pedig a 30%-ot is megközelítheti júliustól.

Egyszerűbb lesz az utazási költségtérítés a betegeknek

Egyszerűsödik az egészségügyi ellátásokhoz kapcsolódó utazási költségtérítés igénybevételének rendszere, a papíralapú utalványokat online jelentkezés váltja fel július 1-jén. A betegek az ügyfélkapun elérhető elektronikus űrlappal igényelhetik a költségtérítést, de a papíralapú igénylés is megmarad. Ebben az esetben személyesen a kormányablakokban vagy az egészségbiztosítási ügyfélszolgálatokon tölthető ki az adatlap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 16:26
Megvan, mennyibe kerül majd az HBO Maxot, a discovery+ szolgáltatást és az Eurosportot egyesítő stre...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm