Ez a növény a föld alatt lapul, hogy ott csalja csapdába a zsákmányát

kancsóka
Egy eltemetett hajtás földalatti kancsókákkal
Vágólapra másolva!
Gyakran úgy gondoljuk, hogy a növények nyugtató és egyben nyugodt organizmusok, amelyek nem veszélyesek. Ám nem minden növény ártalmatlan. A húsevők, ahogy a nevük is sugallják, zsákmányra vadásznak: többnyire bogarakat, de kisebb állatokat és egyéb tápanyagban gazdag anyagokat is csapdába ejtenek, hogy elfogyasszák őket. Akadnak azonban még köztük is különösen furcsa példányok.
Vágólapra másolva!

Egy korábban ismeretlen húsevő növényfajt azonosítottak

Bár az egész folyamat elsőre talán kissé homályosnak tűnik, de ezeknek az „ökológiailag egyedülálló" növényeknek ugyanúgy szükségük van az emberi védelemre, mint bármely más veszélyeztetett szervezetnek; és

a tudomány még mindig talál olyan példákat ezekre a húsevőkre, amelyeket korábban nem is vett észre.

A PhytoKeys tudományos szaklapban publikált, legújabb ilyen felfedezés során a tudósok egy korábban ismeretlen húsevő növényfaj azonosításáról számoltak be, amelyet az indonéziai Észak-Kalimantan tartomány Borneó szigetén találtak. Az újonnan elnevezett faj, a Nepenthes pudica, egyfajta kancsóka, ám a botanikusok által korábban nem ismert módon fogyasztja el a zsákmányát.

Egy csomó kancsóka a talajba temetve Forrás: A bunch of pitchers buried in the soil. (Martin Dančák

– mondta Martin Dančák, a csehországi Olomouci Palacký Egyetem botanikusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – A N. pudica-t az különbözteti meg húsevő társaitól, hogy hol és hogyan rakja ki kancsó alakú csapdáját a gyanútlan áldozatainak.

Ezek a növények általában a föld felett csalják csapdába gyanútlan áldozatukat, akár a talaj felszínén, akár a fákon, ahol a kancsóka csúszós belső felülete megnehezíti a betévedő rovarok számára, hogy újra kimásszanak onnan. Miután az üreg alján csapdába estek, az áldozatok megfulladnak és feloldódnak az emésztőnedvekben.

Több talajban rejtőző kancsókát tártak fel

A N. pudica azonban némileg megváltoztatta a húsevő növények korábban ismert metodikáját. Egy 2012-es észak-kalimantáni terepexpedíció során a kutatók olyan Nepenthes növényekre figyeltek fel, amelyeken

furcsa módon nem volt kancsóka, de megfigyeltek a „talajból kiálló deformált kancsókát" is.

A későbbi vizsgálatok – a talajt borító moharéteg felhúzásával – számos, a föld alatti talajban rejtőző kancsókát tártak fel, amelyek a földbe nőtt hajtásokról hullanak le, mintha kifejezetten a szennyeződésben, nem pedig annak tetején lakó poloskákat célozták volna meg.

Egy eltemetett hajtás földalatti kancsókákkal Forrás: Martin Dančák

– mutatott rá Dančák. – Míg a különböző nemzetségekhez tartozó más húsevő növényekről ismert, hogy csapdákat helyeznek el a föld alatt, ez az első alkalom, hogy egy csapdával rendelkező fajról ugyanezt találták.

A csapat összesen tizenhét, ilyen N. pudica -t talált és vizsgált meg, amelyek közül a legtöbb mutatta a zsákmány megemésztésének jeleit. A szakemberek feltételezése szerint a földalatti üregekben stabilabbak a környezeti feltételek, beleértve a páratartalmat, és feltehetően több a potenciális zsákmány a száraz időszakokban.