Trend Mérföldkőhöz ért az autonóm teherautók fejlesztése

Mérföldkőhöz ért az autonóm teherautók fejlesztése

autopro.hu/V.M. | 2022.06.30 14:21

Mérföldkőhöz ért az autonóm teherautók fejlesztése

Fotó: Einride

A svéd Einride Pod nevet viselő önvezető teherautója az első olyan kifejezetten autonóm vezetésre épült elektromos tehergépkocsi, ami az Egyesült Államokban közúti forgalmi engedélyt kapott.

Hirdetés

Az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) döntését az Einride történelminek nevezte. Korábban, még 2019-ben a Pod már járt közutakon, ám akkor még csak tesztelésre vonatkozó engedéllyel.

A mostani engedély megkapását azonban még nem az éles üzem fogja követni, hanem egy 2022 harmadik negyedévében kezdődő pilot program, aminek keretében a Pod a GE Appliances logisztikai folyamataiba fog bekapcsolódni. A Pod valós forgalomban fog közlekedni, raktárak között termékeket szállítva.

Nem zárták ki az embert

Bár a Pod nem rendelkezik klasszikus fülkével, amiben egy sofőr helyet foglalhatna, egy biztonsági vezető távoli vezérléssel így is bármikor átveheti a jármű irányítását. A biztonság szavatolása érdekében a most következő pilot program során is végig felügyelet alatt fog működni a Pod.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a GE Appliances valójában már tavaly október óta teszteli az önvezető járművet az egyik amerikai telephelyén, ahol azt kettő üzemcsarnok közti anyagmozgatásra használják.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink