Gyártók Több e-autót gyártana Kecskeméten a Mercedes

Több e-autót gyártana Kecskeméten a Mercedes

autopro.hu/V.M. | 2022.06.30 16:23

Több e-autót gyártana Kecskeméten a Mercedes

Fotó: Mercedes me media

A Mercedes-Benz új tisztán elektromos modellekre készíti fel globális gyárhálózatának egységeit. Ez alól nem kivétel a kecskeméti sem, ahol már ma is készül egy teljesen elektromos típus, néhány év múlva pedig továbbiakkal bővül a portfóliója.

Hirdetés

A Mercedes célja, hogy 2030-ra teljesen elektrifikálja kínálatát azokon a piacokon, ahol azt a feltételek lehetővé teszik. Ennek megfelelően a német OEM-nél már javában zajlik a tisztán elektromos modellek fejlesztése és gyártása. A vállalat közleménye szerint jelenleg az akkumulátoros elektromos EQ modellcsalád hat tagját készítik három kontinens hat üzemében – köztük a kecskemétiben – azonos gyártósoron a konvencionális hajtású társaikkal.

Tovább nő Kecskemét szerepe

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, a Mercedes májusban ismertette tervét, miszerint a jövőben a luxus szegmensre fog összpontosítani. A járműveit továbbá három kategóriába, a belépő szintű, a közép- és a felsőkategóriás luxus modellek csoportjába fogja besorolni. A magyarországi gyár portfóliója az első kettőbe tartozó tisztán elektromos típusokkal fog bővülni.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. üzemében 2021-ben kezdődött meg az első Magyarországon készülő tisztán elektromos autó, az EQB kompakt SUV gyártása. A következő akkumulátoros elektromos autók gyártása 2024-ben indul, ezek közül egy a középkategóriás modelleknek szánt MB.EA (Mercedes-Benz Elektromos Architektúra), míg a többi a belépő modelleknek tervezett MMA (Mercedes Moduláris Architektúra) padlólemezre fog épülni.

A Mercedes németországi üzemeiben csakugyan új elektromos modellek gyártását kezdik meg az évtized közepén. Sindelfingenben, ahol jelenleg az EQS luxus szedán is készül, 2025-től a felsőkategóriás luxus modellekre szabott AMG.EA (AMG Elektromos Architektúra) platformon alapuló autók fognak legördülni a gyártósorról.

Az EQE és EQC autókat gyártó brémai üzemben az MB.EA platformra, míg az EQA-t gyártó rastatti egységben az MMA padlólemezre épülő új modelleket fognak összeszerelni.

Bővül a gyártóhálózat

Az amerikai Alabama állambeli Tuscaloosa városában lévő üzemben az első tisztán elektromos modelleknek számító EQS SUV és EQE SUV gyártása az idén fogja kezdetét venni.

Már most is a Mercedes tisztán elektromos autókat készítő egységei között szerepel a pekingi, ahol a kínai piacra jelenleg az EQE, az EQC, az EQA és az EQB modelleket gyártják, ide azonban új elektromos autók érkezését egyelőre nem jelentette be vállalat.

Kiszolgálandó hibrid és teljesen elektromos autóinak gyártását, a Mercedes jelenleg három kontinens hat településén, Pekingben, Bangkokban, a lengyelországi Jaworban, a németországi Untertürkheimben és Kamenz-ben állít elő kész akkumulátorokat. Ezt a hálózatot egy egyelőre meg nem nevezett időpontban egy sindelfingeni üzem fogja kiegészíteni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink