Gyártók Kiszervezné buszgyártását a Daimler

Kiszervezné buszgyártását a Daimler

autopro.hu/P.B. | 2022.06.30 17:17

Kiszervezné buszgyártását a Daimler

Fotó: Pörge Béla

Költséghatékonysági okokból a Daimler a németországi buszgyártásának egy részét kiszervezné külföldre, a tervek szerint Csehországba. A vállalat semmiképpen sem szeretné a teljes németországi buszgyártást befejezni.

Hirdetés

A Daimler Truck a költségmegtakarítás érdekében a buszgyártás egy részét külföldre kívánja telepíteni. A konszern buszgyártással foglalkozó leányvállalatának, az Evobus-nak a szóvivője június 29-én egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy ők egyetlen buszgyártó, amely Németországban gyártja buszait.

„Deklarált célunk, hogy ez a jövőben is így maradjon” – jelentette ki a szóvivő, megerősítve, hogy teljes kivonulásról szó sincs.

Az IG Metall Mannheim közlése szerint körülbelül 1000 alkalmazottat érint majd az intézkedés. Az összesen 8500 alkalmazottat foglalkoztató mannheimi üzem a város egyik legnagyobb munkaadója. A közlemény szerint Neu-Ulmban további mintegy 500 munkahely van veszélyben.

Spórolni kell

A Daimler Truckon a koronavírus-járványtól függetlenül is növekszik a nyomás, a fokozódó verseny megtakarításokra kényszeríti a vállalatot. A szóvivő kifejtette, hogy 2030-ig 100 millió euróval kellene csökkenteni a németországi gyártóhálózat éves költségvetését. Emiatt kevesebb járművet kellene Németországban készíteni, a vázgyártást pedig Mannheimből Csehországba kellene áthelyezni – írja az Automobilwoche.

Thomas Hahl, az IG Metall Mannheim ügyvezető igazgatója szerint a mannheimi vázgyártás az üzem szíve, és azt nem szabad kiszervezni. „Nem fogjuk harc nélkül elfogadni a döntést, most kemény küzdelembe kezdünk” – fogalmazott.

Mannheimben gyártják a Mercedes egyik legismertebb modelljét, a Citarót, illetve ott készül a Travego turistabusz is, de utóbbit Törökországban is gyártják, míg a Citaro egyes változatai a világ több országban készülnek vagy készültek.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink